Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Οριστική ρήξη



Σε οριστική ρήξη φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις της σημερινής δημοτικής αρχής με την Ιερά Μονή Φανερωμένης, αφού για δεύτερη συνεχόμενη  χρονιά η δήμαρχος δεν κατάφερε να τα βρει με αποτέλεσμα το πανηγύρι να έχει και φέτος παρατράγουδα.
Στα χέρια του Δήμου Σαλαμίνας επιχειρείται να περάσει πλέον η διοργάνωση του πανηγυριού της Φανερωμένης, μετά την απόφαση που πάρθηκε στο τελευταίο έκτακτο και σχεδόν εν κρυπτώ πραγματοποιηθέν Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Μονής, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, χωρίς καλά καλά να προσκληθούν οι σύμβουλοι  εγκαίρως (είναι χαρακτηριστικό ότι λάμβαναν τηλεφωνήματα μία ώρα πριν το συμβούλιο).

Η δήμαρχος παρουσίασε έκθεση των Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία καταλήγει ότι «Η Δήμος Σαλαμίνας, προκειμένου να διευκολυνθεί η έκφραση του θρησκευτικού συναισθήματος των δημοτών αλλά και η απρόσκοπτη διεξαγωγή του υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του παρέχουν οι διατάξεις του Ν. 4264/2014 να καλέσει σε συνεργασία τους εκπροσώπους της Ιεράς Μονής Φανερωμένης για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου η διοργάνωση της θρησκευτικής εμποροπανήγυρης να διεξάγεται σύννομα. Επίσης να εξετάσει τη δυνατότητα να οριοθετήσει τις θέσεις των πλανόδιων εμπόρων αποκλειστικά και μόνο πάνω στο οδόστρωμα της Λεωφόρου Φανερωμένης, σε όσο μήκος κρίνει ότι χρειάζεται, σε μονή σειρά, από τη μία δηλαδή πλευρά του δρόμου, στην οποία οι έμποροι θα τοποθετούν τα οχήματα και τους πάγκους τους, χωρίς να χρησιμοποιούν την εκατέρωθεν της επαρχιακής οδού γη, η οποία ανήκει στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνας»
Στην εισήγησή της η κ. Νάννου, αφού επεχείρησε να επιρρίψει όλη την ευθύνη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην ηγουμένη της Μονής, κατηγορώντας την για «ιδεοληψία και προσωπική επιθυμία να μη γίνει το πανηγύρι», πρότεινε (και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία) να γίνει αποδεκτή η πρόταση των Επιθεωρητών, οι θέσεις να οριοθετηθούν κατά μονή σειρά από την μεριά της θάλασσας, να ξεκινούν από το ύψος του ανατολικού άκρου της μάντρας της μονής και να εκτείνονται προς την προβλήτα των φέρρυ σε μήκος 1.400 μ.
Βέβαια, η πρόταση των Επιθεωρητών ουδεμία σχέση έχει με όσα η δήμαρχος ένα χρόνο πριν  ισχυριζόταν, ούτε βέβαια ευσταθεί αυτό που ελέχθη από την ίδια στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, πως δηλ. «η θέση του Δήμου δικαιώνεται απόλυτα από την έκθεση των Ελεγκτών». Να θυμηθούμε τι έλεγε πέρσι η κ. Νάννου  στην ανακοίνωση που εξέδωσε (Αύγουστος 2016);
«Θα πρέπει η Μονή, η οποία είναι ιδιοκτήτης της περιοχής, να παραχωρήσει (με αντάλλαγμα ή χωρίς αντάλλαγμα) χώρο στο Δήμο για 5 ημέρες και μόνο για να διεξαχθεί η εμποροπανήγυρις η οποία είναι αποκλειστικής αρμοδιότητάς του».
Πουθενά η έκθεση δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Θυμόμαστε πως τότε η νομική σύμβουλος της Μονής τόνισε πως είναι παράνομο να υπενοικιάσει η Μονή έκτασή της και επικαλούταν το Ν. 4264/2014, όπως ακριβώς κάνει και η έκθεση, η οποία μάλιστα διπλωματικά ομιλεί για συνεργασία Δήμου - Μονής.
Εν τω μεταξύ, κανείς δεν αντιλαμβάνεται τον λόγο που ήρθε το θέμα έτσι όπως ήρθε. Για ποιο λόγο, εφόσον το γνώριζαν εδώ και τόσο καιρό, εφόσον είχαν την έκθεση (που έχει ημερ. Μάρτιος 2017), δεν ήρθε το θέμα κανονικά σε ημερήσια διάταξη, παρά επιλέχτηκε να περάσει αστραπιαία σε μία ημέρα από τη Δημοτική Κοινότητα Σαλαμίνας (με συνεδρίασή της στις 9 το προηγούμενο βράδυ!), από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και από το Δημοτικό Συμβούλιο;
Απομένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια αυτού του πολέμου που κηρύχθηκε πέρσι και που ουδείς γνωρίζει τι κατάληξη θα έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου