Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Λύκειο των Ελληνίδων: Ξεκίνησε το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών



Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Σαλαμίνας επανήλθε εφέτος σε μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση, αυτή του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σαλαμίνας από 19  έως 23 Ιουλίου 2017, με θέμα «Ο Δρόμος του Μεταξιού»  και τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Δρόμο του Μεταξιού, και συγκεκριμένα τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και, βέβαια, την Ελλάδα. 

Το Φεστιβάλ, που τελεί πλέον υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές προσπάθειες που έχουν γίνει με στόχο να φέρουν τη Σαλαμίνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού για τις πέντε αυτές ημέρες το νησί μας αποτελεί το σταυροδρόμι της πολιτιστικής συνεύρεσης τεσσάρων χωρών της Ευρώπης. 


Οι εκδηλώσεις άνοιξαν απόψε, Τετάρτη 19 Ιουλίου, με την καθιερωμένη παρέλαση των συγκροτημάτων στη Λ. Φανερωμένης με τις σημαίες τους και την κατάληξή τους στην Πλ. Ηρώων, όπου δόθηκε και η πρώτη χορευτική παράσταση. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πολύχρωμο  μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς. Οι «Ανατροπές» βρίσκονταν πάλι εκεί, αρωγοί όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε προσπάθεια του Λυκείου για την προβολή του πολιτισμού του τόπου μας.
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Σαλαμίνας Σωσώ Σακελλαρίου καλωσόρισε κι επίσημα τους προσκεκλημένους της κι  έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του νησιού αλλά και του θεσμού, εξαίροντας τη σημασία της διοργάνωσης  για την προώθηση της Σαλαμίνας ως πολιτιστικού προορισμού. Ευχαρίστησε τέλος τους ανθρώπους που στηρίζουν το Λύκειο και βοήθησαν στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ και υποσχέθηκε στα μέλη των συγκροτημάτων μια αξέχαστη διαμονή στο νησί μας.

Με τη σειρά της η υπεύθυνη του χορευτικού του Λυκείου Νένα Παπαγγελή καλωσόρισε επίσης τα γκρουπ και κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο φετινό θέμα του, τονίζοντας τη σημασία της προνομιακής γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας που αποτελεί κόμβο στο Δρόμο του Μεταξιού. Σε μια αποστροφή της μάλιστα για τις δράσεις του Λυκείου επεσήμανε με νόημα : «Για να πετύχεις στόχους και οράματα, επιβάλλεται να οπλιστείς με υπομονή κι επιμονή. Την αδράνεια τη φοβόμαστε, εξάλλου είμαστε άνθρωποι της κίνησης, είμαστε άνθρωποι του χορού».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη χορευτικές παραστάσεις στην Πλ. Αιαντείου (20/07, ώρα 21.00), στο Πέτρινο Θεατράκι των Σεληνίων (21/7, ώρα 21.00) και στο Ευριπίδειο Θέατρο (23/7  για τη λήξη του Φεστιβάλ), ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και την επιστημονική ημερίδα στα πλαίσια της όλης διοργάνωσης την Παρασκευή 22/7 και ώρες 10.00 – 14.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας με θέμα «Δρόμος Μεταξιού – Δρόμος Διαλόγου».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου