Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΕΚΚΚΛΗΣΙΑΖΟΜΑΣΤΕ….


Μέσα στα όποια προβλήματα που υπάρχουν στο νησί μας, ήθελα να αναφερθώ στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον Εκκλησιαστικό χώρο. Και αναφέρομαι σ’ αυτό γιατί δεν είναι κάτι απλό.Αρχικά να επισημάνω και να υπογραμμίσω ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού είναι θρησκευόμενοι. Έχουν μια έμφυτη και πατροπαράδοτη ευσέβεια κι αυτό το μαρτυρούν τα πολλά εξωκλήσια, τα αμέτρητα προσκυνητάρια, αλλά και η αθρόα συμμετοχή στις λατρευτικές εκδηλώσεις.
Όμως εκεί δημιουργείται το πρόβλημα. Κυρίως τα εξωκλήσια ή τους ναούς των διαφόρων συλλόγων λυμαίνονται κατά κυριολεξία άγνωστοι ρασοφόροι, οι οποίοι τις περισσότερες φορές τιτλοφορούνται ως παλαιοημερολογίτες. Γεγονός όμως είναι ότι δεν ανήκουν σε καμία Εκκλησία.

Για τους λιγότερο ενημερωμένους να διευκρινίσω την ιστορία του θέματος. Το 1923 η Ελληνική Πολιτεία, για να μπορεί να εναρμονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου αποφάσισε να αλλάξει το ημερολόγια κατά 13 ημέρες. Τότε η Εκκλησία της Ελλάδος βρέθηκε μπροστά σε μία προβληματική κατάσταση. Το κράτος γιόρταζε την 25 Μαρτίου με το Νέο Ημερολόγιο και η Εκκλησία μετά από 13 ημέρες τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αυτό οδήγησε σε σύγχυση. Γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος κατόπιν συνεννόησης με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες προχώρησε το επόμενο έτος (1924) στον εναρμονισμό του ημερολογίου της με το κράτος. Κι αυτό έγινε με παμψηφεί συμφωνία όλων των Μητροπολιτών. Μετά από μία δεκαετία περίπου, τρεις Μητροπολίτες διαφώνησαν και αποσχίστηκαν δημιουργώντας την πρώτη ομάδα Παλαιοημερολογιτών στην Ελλάδα. Ουσιαστικά αυτονομήθηκαν, αφού δεν αναγνωρίστηκαν από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία που είτε ακολουθεί το Νέο Ημερολόγιο είτε το Παλαιό και άρχισαν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα.
Φυσικό αποτέλεσμα ήταν από εκεί και πέρα να δημιουργηθούν κι άλλες ομάδες που προήλθαν από αυτήν την πρώτη σχισματική κατάσταση. Ομάδες που ούτε μεταξύ τους έχουν καμία επικοινωνία, ούτε λατρευτική συγγένεια, ούτε καν συνομιλούν. Έτσι ο κάθε τυχάρπαστος, ο κάθε αποτυχημένος κληρικός, βρέθηκε να είναι “κληρικός παλαιοημερολογίτης”· πολλοί μάλιστα αυτοτιτλοφορούνται ως Αρχιερείς.
Στο νησί μας λοιπόν σε εξωκλήσια και ναούς συλλόγων λειτουργούν ρασοφόροι που δεν έχουν Ιεροσύνη.  Κι αν αυτό είναι καταρχήν πρόβλημα γιατί εμπαίζουν την πίστη και τους πιστούς που εκκλησιάζονται. Το αμέσως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τελούν ανυπόστατα και καθ’ όλα άκυρα Μυστήρια Γάμων και Βαπτίσεων. Έρχονται στους Ενοριακούς Ναούς του νησιού μας άνθρωποι που έχουν π.χ. «βαπτιστεί» από τέτοιους αγύρτες και μας ζητούν να τους παντρέψουμε και βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να τους ανακοινώσουμε ότι δεν είναι καν βαπτισμένοι.
Όλοι αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι κληρικοί βεβαίως λειτουργούν με το αζημίωτο. Ζητούν ποσά από τον κόσμο για να τελέσουν ότι τελούν και πολλές φορές όταν προκαταβολικά εισπράξουν μετά εξαφανίζονται. Προσωπικά μου έτυχε περίπτωση ζευγαριού που είχε κανονίσει Γάμο και Βάπτιση με έναν τέτοιο απατεώνα, ο οποίος και τους κορόιδεψε ότι είναι κανονικός ιερέας, αποσπώντας τους μεγάλο χρηματικό ποσό ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Τα παιδιά με βρήκαν 5 ώρες πριν τα προγραμματισμένα Μυστήρια και μου ζήτησαν να παρέμβω. Αποτέλεσμα; Κατόπιν συνεννοήσεως με την Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος, την μόνη κανονική Εκκλησιαστική Αρχή του νησιού, τέλεσα την βάπτιση του παιδιού την ίδια ημέρα και εξήγησα στον κόσμο ότι ο γάμος θα γίνει σε άλλη ημερομηνία, όπερ κι έγινε.
Η μεγαλύτερη απάτη τους ακολουθεί: ισχυρίζονται ότι είναι Παλαιοημερολογίτες αλλά κάνουν πανηγύρια με το Νέο Ημερολόγιο. Αυτό συμβαίνει ασφαλώς για να μην χάσουν τα έσοδα από τα εξωκλήσια που πανηγυρίζουν. Για την γνώση του θέματος να αναφέρω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.
1. Κατά τους Ιερούς Κανόνες κληρικός που δεν έχει αναφορά σε συγκεκριμένη εφημεριακή θέση είναι καθαιρετέος.
2. Για να είναι κανονικός κάποιος κληρικός πρέπει να έχει την χειροτονία του από κανονικό επίσκοπο που αναγνωρίζεται από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Π.χ. ο Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος αναγνωρίζεται από όλους τους Ορθοδόξους Επισκόπους του κόσμου. Αυτόν ξέρουν ως κανονικό και νόμιμο Ποιμενάρχη. Τον κάθε 25άρη που αυτοαποκαλείται Μητροπολίτης ποιος τον αναγνωρίζει;
3. Οι μόνοι κανονικοί και νόμιμοι κληρικοί στο νησί είναι οι 17 εφημέριοι των 10 ενοριών του νησιού που έχουν την υπαγωγή τους στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος και έχουν και Φ.Ε.Κ. διορισμού από το Κράτος και όσοι άλλοι έχουν άδεια από την Ιερά Μητρόπολη. Όλοι οι υπόλοιποι είναι θεομπαίχτες και κοροϊδεύουν τον κόσμο.
4. Σύμφωνα και με παλαιότερη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έγκυρα Μυστήρια είναι αυτά που τελούνται είτε στους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς είτε στα νόμιμα ενοριακά παρεκκλήσια. Όλα τα άλλα είναι και άκυρα και ανυπόστατα και ως μηδέποτε γενόμενα.
Κλείνω συμπερασματικά.
Προσοχή σε όλους όσοι εκκλησιάζεστε. Η πίστη δεν χωράει προχειρότητα.
Προσοχή πού τελείτε τα μυστήρια του Γάμου και της Βάπτισης. Μπορεί ένα Εκκλησάκι να είναι γραφικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μυστήριο θα είναι έγκυρο.
Κι όπως λέει κι ο σοφός λαός μας: «Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά».

Πρωτοπρεσβύτερος
Παναγιώτης Μούλτος
Εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας Σαλαμίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου