Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Σύσκεψη για το χωροταξικό σχεδιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών



Στην σύσκεψη που συνεκλήθη στις 12 Μαΐου 2017 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου, με θέμα την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειών, παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Α΄Πειραιά κ.κ. Γεωργία Γεννιά, Ελένη Σταματάκη, Θεόδωρος Δρίτσας, η Βουλευτής Β΄Πειραιά κ. Ευαγγελία Καρακώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης  Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αλιείας κ. Παρασκευή Τουτουντζή, ο Δήμαρχος Πόρου κ. Ιωάννης Δημητριάδης, οι Αντιδήμαρχοι Πόρου κ.κ. Γεώργιος Κουτουζής, Αναστάσιος Παπαχρήστου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Γκιών.

Η εν λόγω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για την παροχή διευκρινίσεων, λόγω των παρερμηνειών που έχουν δημιουργηθεί, σχετικά με την υπ’ αρ. 150/2017 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που αφορά στην γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μετεγκατάσταση δύο πλωτών μονάδων υδατοκαλλιέργειας που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις εκβολές του Βιολογικού Καθαρισμού του Πόρου. Παράλληλα για να ανοίξει το θέμα της ΚΥΑ 31722/04-11-2011, η οποία είναι εκτός του πνεύματος και του κλίματος της οικονομικής ζωής των νησιών και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ΣΤΟΧΟ την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ της.
Για την έγκριση μίας ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο προηγείται Δημόσια Διαβούλευση, στην οποία έχει δικαίωμα να παρέμβει ο οποιοσδήποτε, κυρίως όμως οι Δήμοι, αφού προηγουμένως έχει ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση ή την απόρριψη της μελέτης.
Ακολούθως, σύμφωνα με το ΠΔ 185/2007 και την τροποποίηση του με το ΠΔ 89/2011, κάθε Δήμος οφείλει, μέσα στο Α΄Εξάμηνο από την έναρξη της δημοτικής περιόδου, να καταρτίσει σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού έτσι ώστε να υπάρχει και μία εναλλακτική πρόταση.
Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε από τον ίδιο τον Δήμαρχο Πόρου ότι καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν έχει υλοποιηθεί από τον Δήμο.
Ο Δήμαρχος Πόρου πρέπει, πριν βγει να διαμαρτυρηθεί για πράξεις ή παραλείψεις άλλων φορέων και προσώπων, να έχει καλύψει τις πιο πάνω αναγκαίες και απαραίτητες υποχρεώσεις του. Η Περιφέρεια, η οποία δεν είναι αρμόδια για τις αδειοδοτήσεις, έχει γνωμοδοτικό ρόλο.
Προς τι λοιπόν «ο θρήνος και ο κοπετός» του κ. Δημάρχου Πόρου;;;
Οι θέσεις της Περιφέρειας Αττικής παραμένουν σταθερές, προεκλογικά και μετεκλογικά, όσον αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό των ιχθυοτροφείων και έχουμε στην διάθεσή μας το χρονικό περιθώριο μέχρι το 2019 να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2014-2019.
Η στείρα άρνηση και αμφισβήτηση των υπολοίπων και το πνεύμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους συνεργαζόμενους φορείς, εκ μέρους του Δημάρχου Πόρου, δεν βοηθάει στην εποικοδομητική επίλυση των θεμάτων.
Δεν ήταν στις προθέσεις μας να δούμε ποιοι θα κάνουν ενστάσεις στους δασικούς χάρτες, αλλά τώρα θα το κάνουμε…
Η ειλικρίνεια, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια και η ανιδιοτέλεια πρέπει να είναι το διαβατήριο μας για να πορευόμαστε στην ζωή.
Αναμένουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου για την εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Θέλει αρετή και τόλμη η Δημοκρατία…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου