Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Γ. Τσαβαρής: Το νησί μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά!



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΙΚΥ ΨΥΛΛΑΚΗ ΤΟΥ τ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΒΑΡΗ
 Όσο ο Γιάννης Τσαβαρής ήταν δήμαρχος, οι «Ανατροπές» είναι βέβαιον πως δεν του χαρίστηκαν ποτέ. Όπως ποτέ δεν αμφισβητήσαμε πως έχει πολιτική σκέψη και βαθιά γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σήμερα, σαν αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας, μέσα από τη συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα μας, κάνει έναν απολογισμό του δικού του έργου σε αντιπαραβολή με τη διετία που πέρασε κι αναδεικνύει τις πληγές της σημερινής διοίκησης, ερωτώντας τη σημερινή δήμαρχο ποια νέα  έργα έχει εντάξει σε ευρωπαϊκά προγράμματα το διάστημα της θητείας της.
Κύριε δήμαρχε, έχει περάσει ήδη ο μισός χρόνος της πενταετούς θητείας αυτής της δημοτικής αρχής. Τι μπορούμε πλέον συμπερασματικά να πούμε για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου το διάστημα αυτό;

Κυρία Ψυλλάκη, καταρχήν να ευχηθώ σε σας και στους αναγνώστες σας χρόνια πολλά και Καλή Ανάσταση σε όλους τους τομείς.
Δυστυχώς από την πρώτη συνέντευξη που είχα δώσει, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής  δημοτικής αρχής, είχα εντοπίσει ως ΜΕΓΙΣΤΗ πηγή-πληγή των διοικητικών προβλημάτων που από τότε σιγά -σιγά είχαν αρχίσει να εμφανίζονται  στον δήμο, το θέμα των εξωθεσμικών άμεσων παρεμβάσεων στην άσκηση της δημοτικής εξουσίας.

Μην ξεχνάτε ότι μετά από σχεδόν ένα χρόνο το γεγονός αυτό περιγράφετο με τις πιο έντονες λέξεις στα κείμενα των ανεξαρτητοποιήσεων των τριών συμβούλων της πλειοψηφίας (κ. Λ. Καπετάνιου,κ. Α. Τοπούζογλου- Μακρή και κ. Π. Βασιλική) και τα οποία κείμενα μιλούσαν για εξωθεσμικές παρεμβάσεις και για «σουλτάνους»!!!!!
Έχουμε λοιπόν εν κατακλείδι μια «αόρατη» πολιτική δύναμη που εξουσιάζει τις αποφάσεις και ελέγχει τις πράξεις της σημερινής δημοτικής αρχής;
Πρέπει, ναι ή όχι, αυτό το «καρκίνωμα» της εξωθεσμικής λειτουργίας να εξοντωθεί πολιτικά; Πρέπει, ναι ή όχι, η δύναμη της άσκησης της διοίκησης να επιστρέψει στα εντεταλμένα από τους δημότες πρόσωπα;   Είμαι βέβαιος πως αν αυτό δεν γίνει, τότε τα προβλήματα θα είναι ολοένα και πιο έντονα και φυσικά θα αποβαίνουν εις βάρος του νησιού.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί η πολιτική ανεπάρκεια κανενός να μετατρέπει τον εκάστοτε δήμο σε σαράι του σουλτάνου.

Η αδυναμία ανάδειξης προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου κατά τις πρόσφατες δημαιρεσίες πιστεύετε πως είχε να κάνει με το πρόσωπο της κ. Πολύζου ή με μια γενικότερη κρίση στους κόλπους της δημοτικής αρχής;
Όπως γνωρίζετε, είμαι 18 χρόνια στα κοινά της Σαλαμίνας, άλλοτε με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου κι άλλοτε με τη ιδιότητα  του δημάρχου. Ειλικρινά το γεγονός που βιώσαμε στις 5-3-2017, μέσα από την εκλογή για τη θέση προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι πρωτόγνωρο. Ποτέ στο παρελθόν και για κανένα πρόσωπο προέδρου δεν υπήρξε τέτοιο πολιτικό χαστούκι απαξίωσης , κυρίως από τους ίδιους τους συμβούλους της πλειοψηφίας.
Είναι όμως τραγικό, πολιτικά, το γεγονός αυτή η αδύναμη και απαξιωμένη πολιτικά πρόεδρος να μην έχει την ευθιξία να παραιτηθεί του αξιώματος, αλλά να δέχεται, έστω και με το διοικητικό- νομικό «δεκανίκι» που της παρείχε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα της προέδρου. Στο σημείο αυτό όμως θέλω να τονίσω και την πολιτική προσωπική αδυναμία της κ. Νάννου να δώσει λύση στο θέμα , ζητώντας της την παραίτησή της, αφού υπάρχει καταγεγραμμένη αναντιστοιχία μεταξύ της βούλησης του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου και του προσώπου της προέδρου.

Φωτογραφία από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του τότε δημάρχου Σαλαμίνας  Γιάννη  Τσαβαρή και της εκπροσώπου της εταιρείας «ΤΟΜΗ» για την κατασκευή του έργου αποχέτευσης λυμάτων στις περιοχές Αμπελάκια, Σελήνια, Καματερό και Φοίνικα, έργο το οποίο σήμερα βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη.
Ποια θα ιεραρχούσατε εσείς ως τα τραγικότερα λάθη που έχουν γίνει αυτά τα δυόμισι χρόνια;
Τα λάθη της σημερινής δημοτικής αρχής ξεκινούν από την εποχή που η κ. Νάννου ήταν δημοτική  σύμβουλος της μειοψηφίας, όταν λόγω διοικητικής άγνοιας και προεκλογικού λαϊκισμού έλεγε τα εξής:
-           Προεκλογικά : « Ο δήμος πρέπει να κρατήσει στην ιδιοκτησία του το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης γιατί αποφέρει ετησίως στον δήμο 800.000 € κέρδος». 
-          Μετεκλογικά: Θέλει να το «δωρίσει»  στην ΕΥΔΑΠ χωρίς αντάλλαγμα, γιατί διαπίστωσε ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία του.

-          Προεκλογικά: Έλεγε ότι «ο Δήμος έχει ανάγκη νοικοκυρέματος και διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση».
-          Μετεκλογικά: Από τους πρώτους μήνες «έριξε» τον Δήμο στα βράχια, εντάσσοντάς τον στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης (Μνημόνιο) και ταυτόχρονα εκτόξευσε το χρέος που της παραδώσαμε από 16,5 εκ. € σε 25,5 εκ. €   μέσα σε 2,5 χρόνια!

-          Προεκλογικά: Πρότεινε μείωση 30% των δημοτικών τελών τον Νοέμβριο του 2013.
-          Μετεκλογικά:   Όταν έγινε δήμαρχος από τον Οκτώβριο του 2014  πρότεινε και επέβαλε αύξηση 50% στα δημοτικά τέλη και 57% στο δημοτικό τιμολόγιο ύδρευσης.

-          Προεκλογικά: Με κατηγορούσε ότι δεν εισπράττω τα τέλη από το Λατομείο.-
-           Μετεκλογικά: Όχι μόνο δεν έχει εισπράξει ούτε 1€ από τα καταγγελλόμενα, αλλά τα τριαξονικά φορτηγά μπαινοβγαίνουν στο νησί «κλέβοντας», κατά την κ. Νάννου, το εξορυχθέν υλικό. Αλήθεια, κ. Νάννου, αν ο κ. Αγγέλου κατ΄ εσάς κλέβει το υλικό, εσείς πώς αντιδράτε; Ποιες είναι οι διοικητικές κινήσεις που κάνετε;

-          Προεκλογικά: Μας κατηγορούσαν για τις κινήσεις μας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
-          Μετεκλογικά:  Έχασαν τη μοναδική ευκαιρία για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αφού με ερασιτεχνικούς χειρισμούς και επιλογές κατετάγησαν οι ουραγοί της διεκδίκησης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Ελευσίνα να κερδίσει τον τίτλο.

-          Προεκλογικά :Με κατηγορούσε για οικονομική αδιαφάνεια και πολλά άλλα.
-          Μετεκλογικά: Έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ των «απευθείας αναθέσεων» και των «Πρόχειρων Διαγωνισμών» μέσα σε 2,5 χρόνια για έργα και προμήθειες.

-          Προεκλογικά: Με κατηγορούσε για την ποιότητα των εκδηλώσεων «Σαλαμίνια».
-           Μετεκλογικά: Έχει  περιορίσει σε επίπεδο εκδηλώσεων «γειτονιάς» τις εκδηλώσεις των «Σαλαμινίων», εκδηλώσεις που επί των ημερών μας είχαν γνωρίσει διεθνή εμβέλεια.

Επίσης θα ήθελα να την ρωτήσω πού πήγαν οι προεκλογικές μεγαλοστομίες της για τις ιχθυοκαλλιέργειες, την Κυνόσουρα, την οδοποιία, τις παραλίες και τόσα άλλα; Γιατί κατήργησε τις διαπαραταξιακές επιτροπές για το λατομείο και την Κυνόσουρα; Ποια ήταν τα κίνητρα που την οδήγησαν να καταργήσει τις δύο αυτές επιτροπές;
Μπορεί η κ. Νάννου, μετά από 2,5 χρόνια, να μας παρουσιάσει έστω κι ένα δικό της έργο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ; Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια, εντάξαμε έργα πάνω από 80 εκ.€,  όπως πρόσφατα ανέφερε στην εφημερίδα σας και ο κ. Αστράκος.

ΕΥΔΑΠ. Πώς σχολιάζετε την αλλαγή πλεύσης της σημερινής δημάρχου;
Το απόλυτο διαχειριστικό ΠΑΤΑΤΡΑΚ. Το γεγονός που αποκαλύπτει αλλά και αποδεικνύει την ανικανότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί σοβαρά και κρίσιμα για τον Δήμο θέματα.
Άσχετη πολιτικά με το πρόβλημα, λαΐκιζε, στηρίζοντας τη θέση της σε ουτοπικά δεδομένα.
Άραγε, τόσα χρόνια δημοτική σύμβουλος, όπου λάμβανε και γνώριζε όλους τους προϋπολογισμούς και απολογισμούς του Δήμου όντας μάλιστα , αν δεν κάνω λάθος, όπως δηλώνει, και οικονομολόγος, δεν γνώριζε την τραγική κατάσταση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης; Δεν γνώριζε ότι ετησίως ο Δήμος έμπαινε μέσα 1 εκ.€;
Μας κατηγορούσε γιατί δεν αποδίδαμε στην ΕΥΔΑΠ τα έσοδα από την Υπηρεσία Ύδρευσης, ενώ γνώριζε ότι εμείς είχαμε υπογράψει προσύμφωνο οικονομικής διαχείρισης με την ΕΥΔΑΠ που προέβλεπε όλες τις κινήσεις μας. Ας μας πει όμως η κ. Νάννου πού στηρίζεται και δεν αποδίδει στην ΕΥΔΑΠ τα χρήματα που εισπράττει από τους καταναλωτές για το νερό; Γιατί το χρέος στην ΕΥΔΑΠ μέσα σε 2,5 χρόνια έχει ξεπεράσει τα 6εκ. €;   
 Με ποια απόφαση μονομελούς ή πολυμελούς οργάνου του Δήμου το πράττει αυτό;
Τέλος, για το θέμα της παραχώρησης του δικτύου ύδρευσης, θέλω να απευθυνθώ στους δημοτικούς συμβούλους, κυρίως της πλειοψηφίας, και να τους πω να μην κάνουν το σοβαρό λάθος και εγκρίνουν την χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση της κυριότητας του Δημοτικού Δικτύου Ύδρευσης. Ενός ανταλλάγματος που το ύψος του θα πρέπει να έχει καθοριστεί από έκθεση ορκωτών εκτιμητών. Και ο νοών νοείτω.

Έχετε επανειλημμένα καταγγείλει ότι γίνεται προσπάθεια από τη σημερινή διοίκηση του δήμου να καπηλευτεί την πατρότητα δικών σας έργων. Μα ο Δήμος δεν έχει συνέχεια;
Φυσικά έχει συνέχεια και συνέπεια. Αλλά έχει και έντιμη αναγνώριση των πεπραγμένων των προηγούμενων διοικήσεων.
Κυρία Ψυλλάκη, να σας πω πως όλα τα έργα που μέχρι σήμερα εκτελούνται στο νησί μας είναι έργα που σχεδιάστηκαν, εγκρίθηκαν, διεκδικήθηκαν και εντάχθηκαν από τη δική μας δημοτική αρχή, όπως:
-          Ολοκληρώθηκε η αποχέτευση στο κέντρο του νησιού αφού με δικές μας ενέργειες εξασφαλίσαμε 10.000.000 εκ.€, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την 4ετία 2011 έως 2014, χωρίς ο δήμος να χρεωθεί ούτε 1 €! Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν από καμία δημοτική αρχή!
-          Εντάξαμε αποχετευτικά έργα λυμάτων ύψους 18.000.000 εκ.€  για τις περιοχές Αμπελάκια, Σελήνια, Καματερό και Φοίνικας στο ΕΣΠΑ 2007-2013, έργο που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη .
-          Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ 2007-2013  την εκπόνηση της μελέτης και την κατασκευή του έργου αποχέτευσης λυμάτων Αιαντείου ύψους 25.000.000 (εκ.) €, έργο που η προοπτική του δυστυχώς είναι αβέβαιη.
-          Εγκρίθηκαν από εθνικούς και περιφερειακούς πόρους έργα βελτίωσης της επαρχιακής οδοποιίας Σαλαμίνας 2 Χ 500.000€ (ήδη έχει σχεδόν εκπονηθεί η μία εργολαβία των 500.000€ και έπεται η επόμενη των επίσης 500.000€).
-          Επίσης εκτελέσαμε μέσα στη δική μας τριετία έργα οδοποιίας 300.000€, μετά από  χρηματοδότηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας.
-          Εντάξαμε στο Περιφερειακό Επενδυτικό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ) 2012 την αποχέτευση των ομβρίων  υδάτων, προϋπολογισμού 30.000.000 εκ. €. Ήδη έχουν εκτελεστεί τα τμήματα στις περιοχές Παλουκίων, στη Λ. Φανερωμένης και στον Άγιο Νικόλαο Την περίοδο αυτή εκτελείται και το τελευταίο τμήμα του έργου, έμπροσθεν της Δημαρχίας.  Φυσικά θα ακολουθήσει το συνοδό έργο της οδοποιίας για τους κεντρικούς δρόμους του νησιού, προϋπολογισμού κατά προσέγγιση 2,5 εκ.€.
-          Κατασκευάσαμε τον Παιδικό Σταθμό στα Παλούκια, εντάσσοντάς τον στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώσαμε την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Παλουκίων.
-          Επίσης κάναμε όλες τις ενέργειες, προκειμένου να μη χαθεί το έργο και να συνεχιστεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης των Αμπελακίων.
Περιμένω λοιπόν με αγωνία να μάθω και τις εντάξεις των έργων της σημερινής δημοτικής αρχής, μετά από 2,5 χρόνια διοίκησης.

Έχετε επίσης πολλές φορές καταγγείλει ότι επιχειρείται σπίλωση του ονόματός σας, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποιοι κατευθύνουν τις κινήσεις της δημάρχου. Από πού το συμπεραίνετε αυτό; Και με ποιον τρόπο προσπάθησαν να σας σπιλώσουν;  
Βιώνω εδώ και 2,5 χρόνια την σκληρότερη πολιτικοδικαστική εκδίκηση που έχει υπάρξει ποτέ στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Σαλαμίνας, βασιζόμενη σε καταγγελίες επώνυμες και «ανώνυμες». Εμπαθείς και δικομανείς μαζί, προσπαθούν με μίσος να με σπιλώσουν, επιζητώντας απεγνωσμένα έστω και μία αμετάκλητη δικαστική τιμωρία μου.
Όμως να ξέρουν ότι δεν είμαι από τα παιδάκια που σκιάζονται από τέτοια άθλια, πολιτικά παιχνίδια.
Είμαι όρθιος και τους αντιμετωπίζω και σε αυτόν το στίβο που επέλεξαν.
Να είναι όμως σίγουροι ότι και εδώ θα χάσουν κι η αλήθεια θα λάμψει. Ήδη έχω πάνω από 15 αθωωτικές αποφάσεις γιατί «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται» και φυσικά να θυμίσω άλλη μια παροιμία στην κ. Νάννου πως «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό»….

Κύριε Τσαβαρή, αν αύριο το πρωί ξαναπαίρνατε εσείς τη δημαρχία, ποια λάθη που έγιναν στο παρελθόν θα προσπαθούσατε να αποφύγετε;
Πρώτα απ’ όλα, κ. Ψυλλάκη, να συμφωνήσουμε ότι λάθη έγιναν στο παρελθόν και θα ξαναγίνουν στο μέλλον, αφού λάθη κάνουν όσοι εργάζονται και μάλιστα εμείς, κατά γενική ομολογία, εργαζόμασταν και μάλιστα πάρα πολύ. Όμως συμφωνώ ότι τα λάθη αυτά δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται όταν εντοπίζονται. Έτσι λοιπόν κι εμείς έχουμε εντοπίσει, στα πλαίσια της αυτοκριτικής που κάναμε, λάθη σε σημαντικούς τομείς της δουλειάς μας.
Κυρία Ψυλλάκη, οι «κακοί» συνεργάτες της εκάστοτε διοίκησης είναι μεταξύ άλλων:  η αλαζονεία και ο εγωκεντρισμός των πολιτικών προσώπων, η κακή συνεργασία μεταξύ των στελεχών της διοίκησης, η ελλιπής οργάνωση και απόδοση των διοικητικών δομών, η αποξένωση από την κοινωνία των πολιτικών προϊσταμένων, οι ουτοπικές προεκλογικές ρητορείες, η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα της διοίκησης κ.ά.
Είναι βέβαιο πως, έχοντας την εμπειρία της διοίκησης, όλες αυτές τις παθογένειες της «εξουσίας» θα τις ελαχιστοποιήσουμε, γιατί μόνο έτσι  το νησί μας μπορεί και πρέπει να πάει «μπροστά»!!!!!!


Φωτογραφία από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του τότε δημάρχου Σαλαμίνας  Γιάννη  Τσαβαρή και της εκπροσώπου της εταιρείας «ΤΟΜΗ» για την κατασκευή του έργου αποχέτευσης λυμάτων στις περιοχές Αμπελάκια, Σελήνια, Καματερό και Φοίνικα, έργο το οποίο σήμερα βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου