Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Αναβίωσε το έθιμο του «Παππού» το Λύκειο των Ελληνίδων



Ρεπορτάζ για τις Ανατροπές: Βίκυ Ψυλλάκη

Στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων και ως επιστέγασμα σχετικής ομιλίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, το Λύκειο των Ελληνίδων Σαλαμίνας αναβίωσε το πρωί του Σαββάτου 1 Απριλίου στον αύλιο χώρο της Ιματιοθήκης (πατρικό Φουρίκη)το παλιό Κουλουριώτικο έθιμο του «Παππού».
Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο «Παππούς» δεν είναι τίποτε άλλο από το ψυχοκέρι της Σαρακοστής, το οποίο φτιάχνουν οι μεγάλες γυναίκες το πρώτο Ψυχοσάββατο και το κρατούν στην εκκλησία  τα επόμενα δύο επίσης, αλλά και σε πολλές ακολουθίες όπως στους Χαιρετισμούς, τον Ακάθιστο Ύμνο, τον Μεγάλο Κανόνα και τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι τη Μ. Παρασκευή.

Το Λύκειο των Ελληνίδων, λοιπόν, θέλησε να γνωρίσει στα μικρά παιδιά του χορευτικού το όμορφο αυτό έθιμο. Πώς φτιάχνεται όμως ο «Παππούς»; Τοποθετούνται δύο καρέκλες στην αυλή σε απόσταση 5 – 6 μέτρων. Τεντώνεται βαμβακερή κλωστή ανάμεσα στις δύο καρέκλες τόσες φορές όσες οι ψυχές που μνημονεύονται (εφτά ψυχές – εφτά κλωστές, οχτώ ψυχές – οχτώ κλωστές, κ.ο.κ.). Στη συνέχεια στρίβουν τις κλωστές μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα παχύτερο  νήμα.
Ακολουθεί το κέρωμα. Τοποθετείται σε ένα τηγάνι να λιώσει γνήσιο κερί μέλισσας και με ένα ξυλάκι, που στο κάτω μέρος είχε διχάλα, αναγκάζουν την κλωστή να περάσει μέσα από το λιωμένο κερί. Τέλος τυλίγεται το λεπτοκαμωμένο αυτό κερί, όσο είναι ακόμη ζεστό, σαν ένα σύρμα (δες φωτο διαδικασίας).
Οι παλιές γυναίκες το κρατούν ακόμη στις ακολουθίες και το ξετυλίγουν σιγά σιγά μέχρι να καεί όλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου