Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά για τη λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή



Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, αρμοδιότητα που έχει μεταφερθεί με νόμο στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Το ζήτημα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας δεν τίθεται για πρώτη φορά. Επανέρχεται συνεχώς από την Τρόικα, η οποία στην πραγματικότητα διαμεσολαβεί το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.
Οι στόχοι είναι πολλοί: να ελέγξουν την αγορά, συντρίβοντας τις μικρές επιχειρήσεις, μέσα από την εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών συνθηκών και πρακτικές συμφωνημένων τιμών και «προσφορών» αλλά και να ανατρέψουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων επιβάλλοντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απλήρωτη εργασία και τη γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια.

Και εάν στη πρώτη φάση της υλοποίησης αυτού του σχεδίου υπήρχαν κάποιοι, που πίστεψαν ότι η Κυριακάτικη λειτουργία μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην καταβαράθρωση της αγοράς, η πράξη (και τα επίσημα στοιχεία) έδειξε ότι όχι μόνο δεν προσέφερε αύξηση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματα, αντίθετα αύξησε το λειτουργικό κόστος σφίγγοντας περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό του μικρομεσαίου.
Το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι πόσες μέρες και ώρες θα είναι ανοικτά τα καταστήματα. Το πρόβλημα ήταν και είναι στη συνεχώς μειούμενη αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, που ωθεί εκατομμύρια πολίτες σε αδυναμία να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες καθημερινής επιβίωσης.
Υπάρχει, τέλος, μια ακόμη σημαντική πλευρά στο ζήτημα αυτό. Το δικαίωμα του εργαζόμενου στην ανάπαυση, στον ελεύθερο χρόνο, στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Η αλλοτρίωση των εργαζομένων, η συντριβή της ζωής και της προσωπικότητάς τους,  η διάλυση κάθε έννοιας συλλογικότητας και αλληλεγγύης δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει τοποθετηθεί με αποφάσεις της απέναντι στα σχέδια αυτά.  Όχι γιατί τυπικά έχει λόγο και αρμοδιότητα, αλλά γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα αφήσει το αρνητικό αποτύπωμά της στις τοπικές κοινωνίες στο σύνολό τους.  Γι’ αυτούς τους λόγους ως Αυτοδιοίκηση επιμένουμε να λέμε «Ποτέ την Κυριακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου