Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Παρά το γεγονός ότι στο Β.Δ 748/1966, η 1η Μαϊου χαρακτηρίζεται ως ημέρα προαιρετικής αργίας, με βάση το άρθρο 1 του Α.Ν 380/68, που εξακολουθεί να ισχύει, κάθε χρόνο η εορτή αυτή με απόφαση του Υπουργού Εργασίας χαρακτηρίζεται ως υποχρεωτική αργία και επομένως έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που ισχύουν για τις Κυριακές και λοιπές ημέρες υποχρεωτικής αργίας του παραπάνω Βασιλικού Διατάγματος.
‘Έτσι και φέτος, με την υπ’αριθμό 16072/310 απόφαση της Υπουργού Εργασίας, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1307 τεύχος Β’ 13/4/2017, καθορίστηκε η πρώτη Μαΐου ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.


Να σημειωθεί ότι για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας σε περίπτωση σύμπτωσης της ημέρας αυτής  (Δευτέρα 1 Μαϊου 2017) με προγραμματισμένο ρεπό, το ρεπό τους πραγματοποιείται κανονικά κατά την ημέρα αυτή και δεν μεταφέρεται σε άλλη ημέρα της ίδιας ή της επόμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα όσο αφορά την αργία της Δευτέρας 1ης Μαΐου, η οποία είναι πλέον υποχρεωτική αργία για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές κατά τις Κυριακές, σύμφωνα με το Β.Δ 748/1966, στους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο θα καταβληθεί το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής χωρίς να εργασθούν, δηλαδή για την εβδομάδα από 1 μέχρι 6 Μαΐου θα λάβουν αποδοχές για 6 ημερομίσθια, είτε εργάζονται με 5θήμερο  είτε με 6ήμερο.

Οι δε εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, αν μεν εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν το ημερομίσθιο τους  προσαυξημένο κατά 75% ενώ αν δεν εργασθούν  και λάβουν κατ’ αυτή το ρεπό τους για την εβδομάδα αυτή, θα λάβουν πάλι αποδοχές για 6 ημερομίσθια χωρίς προσαύξηση.  Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων, στους εργαζόμενους που αμείβονται με σταθερό μηνιαίο μισθό αν μεν εργασθούν κατά την ημέρα αυτή  θα λάβουν το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο κατά 75%αν δεν εργασθούν θα λάβουν το ρεπό τους και πλήρη μηνιαίο μισθό χωρίς περικοπή.

Για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και των δυο παραπάνω κατηγοριών με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, με την οποία έχει συμφωνηθεί οι εργαζόμενοι να εργάζονται λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και τις Δευτέρες κάθε εβδομάδας αν μεν η επιχείρηση είναι συνεχούς λειτουργίας (π.χ επισιτιστικό κατάστημα) θα τους καταβληθεί το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής με προσαύξηση 75%.
Αν η επιχείρηση δεν λειτουργεί τις Κυριακές οι εργαζόμενοι δεν θα απασχοληθούν μεν την ημέρα αυτή, αλλά θα τους καταβληθεί κανονικά το ημερομίσθιο τους χωρίς προσαύξηση.
Αν όμως με βάση την σύμβαση τους  δεν εργάζονται τις Δευτέρες  κάθε εβδομάδας, (εργάζονται π.χ από Τρίτη μέχρι Παρασκευή) δεν θα τους καταβληθεί το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής, όπως δεν τους καταβάλλεται και τις λοιπές Δευτέρες του έτους, με βάση την σύμβαση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου