Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Πρόεδρος είμαι, ό,τι θέλω κάνω!



Τους τελευταίους μήνες όσοι παρακολουθούμε δημοτικά συμβούλια ζούμε το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Διαξιφισμοί και λογομαχίες που πολλές φορές φτάνουν στα όρια του μαλλιοτραβήγματος, συνεχής ένταση, διάλογοι σε άπταιστα «γαλλικά», ατμόσφαιρα που κάνει και τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη να το βάζει στα πόδια! Και στο κέντρο όλων αυτών η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πολλαπλώς υποδαυλίζει τα πάθη και είναι εκείνη που, ως άλλη Κατερίνα Γιουλάκη στις «Κυρίες της Αυλής», σηκώνει τα μανίκια, αρπάζει τη σκούπα κι ετοιμάζεται για σκουπομαχίες!
Η αδικαιολόγητη εμμονή της στο χρόνο όταν έχει το λόγο η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο Γ. Τσαβαρής, την ίδια στιγμή που επιτρέπει στη δήμαρχο να μιλά όσο θέλει επί παντός του επιστητού, να κατηγορεί και να προσβάλει τους πάντες χωρίς καμία διακοπή, αντί να βοηθήσει στην καλύτερη διεξαγωγή της συζήτησης, την αποπροσανατολίζει, με αποτέλεσμα όλοι να χάνουμε τον ειρμό μας και σοβαρά για το νησί θέματα να αντιμετωπίζονται με απίστευτη ρηχότητα και ελαφρότητα.
Η δήλωσή της όταν ανέλαβε πως «όσο θα είμαι πρόεδρος, δεν θα ξημεροβραδιαζόμαστε εδώ μέσα», θα αποτελούσε άλλοθι, εάν κι εφόσον οι παρεμβάσεις της αφορούσαν εξίσου όλους. Εκείνη όμως επέλεξε να αποτελεί την κλεψύδρα μόνο της μίας πλευράς των εδράνων, χρονομετρώντας τους μέχρι κεραίας και μέχρι δευτερολέπτου, ώστε να τους διακόψει για να μην τεθούν ζητήματα που θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση τη δημοτική αρχή. Στη συνεδρίαση για την παραχώρηση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς, όταν σε μία ακόμη άστοχη, σκανδαλώδη θα΄ λεγε κανείς  παρέμβασή της, οι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων, εξαγριωμένοι, κινήθηκαν εναντίον της κι απείλησαν λίγο μετά με πρόταση μομφής. Παρά το γεγονός πως με την παρέμβαση ψυχραιμοτέρων τα πνεύματα ησύχασαν, τη συνεδρίαση διηύθυνε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος Μ. Δερτούζος, που με πολύ προσπάθεια, ευγένεια και ανεκτικότητα κατάφερε να επαναφέρει το καλό κλίμα στην αίθουσα, να γίνει ήρεμη ανταλλαγή απόψεων και να βγουν επιτέλους κάποιες αποφάσεις. Στο επόμενο όμως συμβούλιο, με κύριο θέμα το λατομείο, τα πράγματα ξαναπήραν την κατιούσα, με την κ. Πολύζου να εξακολουθεί να προκαλεί, να διακόπτει, να αφαιρεί το λόγο και να κλείνει το μικρόφωνο. Νέα σύρραξη, με τον τ. δήμαρχο να διαμαρτύρεται εντόνως και τους υπόλοιπους να κοντεύουν να πιαστούν στα χέρια. Τελικά τα χειρότερα απεφεύχθησαν και πάλι αλλά οι κριτικές που ακολούθησαν ήταν δριμείες.  Παίρνοντας δε το λόγο ο έμπειρος Νίκος Αγαπίου, υπερθεμάτισε τονίζοντας κατά λέξη αναφορικά με τη συμπεριφορά της κ. Πολύζου: «Η υποδειγματική προσήλωση στο γράμμα του νόμου ανατρέπει την ουσία!»
Τελικά, αμέσως μετά την ψήφιση του θέματος, η μείζων αντιπολίτευση αποχώρησε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά της προέδρου. Μάλιστα ο Στ. Μπακαούκας κατηγόρησε την πρόεδρο πως βρίσκεται «σε διατεταγμένη υπηρεσία» και στάθηκε σε ακόμη μία προβληματική πτυχή αυτής της προεδρίας, το γεγονός δηλ. πως δεν έρχονται ποτέ στο συμβούλιο θέματα που ζητούν οι δημ. σύμβουλοι της μειοψηφίας, όπως εκείνο που αφορά την αποχέτευση ακαθάρτων και είχε ζητήσει να συζητηθεί ο κ. Μπακαούκας από τον Οκτώβριο του 2015!!!
Η ιστορία έχει δείξει πως όσοι πέρασαν από τη θέση του προέδρου και κινήθηκαν με αλαζονεία κι εμπάθεια εισέπραξαν στη συνέχεια την περιφρόνηση και τη λήθη από τους ίδιους τους δημότες. Αντίθετα, οι καλές επιλογές προέδρων ευνοούν ουσιαστικά και τους ίδιους διαχρονικά  και το δήμαρχο που έκανε αυτές τις επιλογές (βλ. Μ. Λαλούση -1η περίοδος Σοφρά – που όταν αποχώρησε εισέπραξε εγκωμιαστικά σχόλια από πολλούς συναδέλφους της όλων των παρατάξεων αλλά και παλιότερα ο Γ. Κουτσιλαίος από τη θητεία Αγαπίου ή οι περισσότεροι πρόεδροι του Θ. Μακρή). Η τωρινή δημοτική αρχή επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση της δικηγόρου Λ. Καπετάνιου τη σημερινή πρόεδρο Μ. Πολύζου, η οποία ήδη δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τη μειοψηφία και τον τ. δήμαρχο και δεν ψηφίστηκε από αυτούς. Το δυστύχημα είναι πως στην πορεία η κ. Πολύζου δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το ρόλο της σαν προέδρου όλου του Δ.Σ. ανεξάρτητα από τις προσωπικές της αρέσκειες ή δυσαρέσκειες, με αποτέλεσμα να μην αφήνει να εξελιχθεί ομαλά η συζήτηση των θεμάτων, να μην δίνει το λόγο ακόμη και σε συμβούλους της πλειοψηφίας, να εκτίθενται αφήνοντας συνεχώς τη δήμαρχο να αγορεύει εκτός θέματος, να υψώνει τη φωνή άνευ λόγου, κοινώς να πουλά «τσαμπουκά» στους συναδέλφους της. Όλα αυτά φυσικά ναι μεν χαλαρώνουν τη συζήτηση των καυτών θεμάτων – πράγμα που μπορεί η δημ. αρχή να πιστεύει πως την ευνοεί – αλλά από την άλλη τραυματίζει θανάσιμα το θεσμό του Δ/Σ. Το να τα κάνεις «μάτσο» μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα σε βοηθήσει παρά μόνο προσωρινά, μακροπρόθεσμα το πρόβλημα θα΄ ναι δω, πάντα επίκαιρο, αφού δεν λύθηκε τη στιγμή που έπρεπε, γιατί οι σύμβουλοι ήταν «αγκαλιασμένοι». Ίσως πάντως θα πρέπει κάποια στιγμή να λάβουν γνώση οι φύλακες για το τι συμβαίνει στη Σαλαμίνα και κάποιοι να βάλουν φρένο σε τέτοιες συμπεριφορές. Διότι το ζητούμενο είναι να λειτουργεί το Σώμα και να παίρνονται αποφάσεις με καθαρό μυαλό κι όχι να βγάζει ο καθένας τα απωθημένα του μέσα κει.
Ο σεβασμός στους θεσμούς που εκπροσωπούμε φανερώνει την παιδεία μας και τον πολιτισμό μας. Ας το έχουμε όλοι αυτό υπόψη.

Βίκυ Ψυλλάκη          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου