Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος: Ξεκινά επίσημα η Β`φάση του διαγωνισμού

Όπως είχαν αποκαλύψει το ypodomes.com από τον Ιούλιο, συνεχίζεται η διαγωνιστική φάση για το έργο με παραχώρηση της κατασκευής της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος.
Το Υπουργείο Υποδομών με χθεσινή του απόφαση ενέκρινε το κωδικοποιημένο τεύχος του Ανταγωνιστικού διαλόγου που ταυτόχρονα σημαίνει και την έναρξη για τη Β` φάση του διαγωνισμού. Σε αυτή τη φάση τα 3 σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον δηλαδή οι ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ και VINCI CONCESSIONS-VINCI HIGHWAYS–ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ θα πρέπει να διεξάγουν "ανταγωνιστικό διάλογο" προκειμένου να φτάσουμε στο τελικό φυσικό αντικείμενο του έργου.
Βάσει αυτού θα φτάσουμε στο τελικό σχέδιο για το φυσικό αντικείμενο του έργου. Στη διαδικασία εκτός από τους 3 ενδιαφερόμενους θα συμμετέχουν τόσο η τοπική κοινωνία (Δήμος Σαλαμίνας, Δήμος Περάματος, Περιφέρεια Αττικής) όσο και το Υπουργείο Υποδομών. Στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι το τέλος του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η Β`φάση, να έχουν δοθεί προσφορές και να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος-παραχωρησιούχος. 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει η πρόταση η Υποθαλάσσια Σήραγγα να περάσει από το Πέραμα και όχι από τη Λ.Σχιστού ενώ πιθανολογείται και η ταυτόχρονη διέλευση Τραμ που θα τερματίζει στη Σαλαμίνα (στην περιοχή Παλούκια).
Το έργο παρουσιάζει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πορθμεία της Ευρώπης, πράγμα που το κάνει θελκτικό για τα ενδιαφερόμενα σχήματα.
Χρηματοδοτικά οι πρώτοι υπολογισμοί μιλούν για περίπου 350εκ.ευρώ, το τελικό ποσό όμως θα διαμορφωθεί μετά την οριστικοποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου από τον Ανταγωνιστικό Διάλογο.
Το έργο έχει ως αντικείμενο την Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση της Υποθαλάσσιας Σήραγγας που εκτιμάται ότι θα είναι φθηνότερη από τα σημερινά επίπεδα τιμών ανά όχημα και επιβάτη.
Τα έργα δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το 2019 και η διάρκεια τους εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 4 χρόνια. Και εδώ υπάρχει η αίρεση των αποφάσεων που θα προκύψουν από τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου