Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τις δομές αστέγων



Τη στήριξη των δομών αστέγων με την επιχορήγηση της λειτουργίας τους για τρία χρόνια, με την παροχή στέγης, αλλά και βασικών αγαθών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, δρομολόγησε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Συγκεκριμένα, υπέγραψε την Πρόσκληση, προϋπολογισμού 4.900.000 ευρώ, για την υποβολή προτάσεων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014 - 2020, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ωφελούμενοι της προκηρυσσόμενης πράξης είναι οι άστεγοι, και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Αποτελεί δε μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε κατάλληλη στέγη.
Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση «Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων» (ΑΚΗΑ) και «Υπνωτηρίων», για τρία χρόνια, σε 10 αστικές περιοχές / Δήμους της Περιφέρειας Αττικής που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση «φτώχειας», βάσει των στοιχείων της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης (ΠΕΣΚΕ), και ειδικότερα: Αθηναίων, Καλλιθέας, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ασπροπύργου, Ζωγράφου, Πειραιά, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Καισαριανής και Μοσχάτου - Ταύρου.
Τα «Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων» είναι ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων, ενώ τα «Υπνωτήρια» αποτελούν δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στον δρόμο. Παρέχουν, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, σίτισης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των δομών αυτών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και δράσεις διασύνδεσης και συνεργασίας με φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και εργασιακής επανένταξης σε τοπικό επίπεδο.
Δυνητικοί Δικαιούχοι της Πρόσκλησης στις προαναφερθείσες περιοχές είναι οι οικείοι ΟΤΑ Α’ βαθμού και διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας αυτών, Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ή Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α’ βαθμού, με ανάλογη τροποποίηση του καταστατικού τους. Ακολούθως, δυνητικοί Δικαιούχοι είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πιστοποιημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646/98 (ΦΕΚ 236/1988 τ. Α’) ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Ν. 4139/2013 (ΦΕΚ 74/2013 τ. Α’) με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με τον Δήμο στον οποίο ενδιαφέρονται να υποβάλουν σχετική πρόταση χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι η περίοδος υποβολής προτάσεων είναι από τις 3.10.2016 έως τις 21.12.2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου