Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Παρατημένο στην τύχη του ρημάζει το πιο εμβληματικό κτίριο της Σαλαμίνας

το νεοκλασικό του Τσίλερ σήμερα 

Παρατημένο στην τύχη του ρημάζει το πιο εμβληματικό κτίριο της Σαλαμίνας. Κάποτε ήταν το καμάρι του νησιού, για χρόνια φιγουράριζε στις σελίδες του σχολικού βιβλίου της Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου και εμείς σαν μαθητές νοιώθαμε υπερήφανοι βλέποντας κάτι από τη σύγχρονη Σαλαμίνα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 επιλέχθηκε να κοσμεί την αναμνηστική καρφίτσα της Σαλαμίνας στη σειρά της Λαμπαδηδρομίας σαν το πιο χαρακτηριστικό κτίσμα του νησιού.





από το βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου


Το νεοκλασικό αρχοντικό των Γαλέων που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1880-1890) από τον Ερνέστο Τσίλερ στα 126 χρόνια ζωής του έχει ζήσει και έχει δει πολλά, καλά και κακά, πλούτη αλλά και φτώχεια. Όμως την παρακμή και την εγκατάλειψη του βιώνει τα τελευταία χρόνια δεν την είχε ζήσει ποτέ σε αυτή τη μακρόχρονη ιστορία του.





η καρφίτσα του Αθήνα 2004 για τη Σαλαμίνα

Άκρως λεπτομερής και κατατοπιστική της υπάρχουσας κατάστασης είναι η πτυχιακή εργασία της Σαλαμίνιας Ελευθερίας Μαζιώτη με τίτλο "Πρόταση επανάχρησης αρχοντικού Γαλέων, αρχιτέκτονα Ernst Ziller στο κέντρο της Σαλαμίνας". Δεδομένου ότι η πτυχιακή εργασία είναι του 2007, οι φθορές στο κτίριο 9 χρόνια μετά σίγουρα θα είναι περισσότερεςΜετά την αλλαγή ιδιοκτησίας που έγινε πριν λίγα χρόνια πολλά ειπώθηκαν για την τύχη του κτιρίου "Κατεδαφίζεται το νεοκλασικό του Τσίλερ;" δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις και τα σχέδια των νέων ιδιοκτητών αλλά αυτό που βλέπει ο Σαλαμίνιος πολίτης είναι ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς να γίνεται κάτι ώστε να σωθεί αυτό το μοναδικό νεοκλασικό είναι εις βάρος όλων μας.




το νεοκλασικό του Τσίλερ τη δεκαετία του 1980


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου