Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Μονιμοποιούνται χιλιάδες συμβασιούχοι στους Δήμους

Ανοίγει ο δρόμος για την μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου στους δήμους. Σε διάταξη νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Δευτέρα, προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι που έχουν πρωτόδικες αποφάσεις που τους δικαιώνουν θα συνεχίσουν να εργάζονται στους ΟΤΑ ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται ότι οι δήμοι θα παραιτούνται από τα ένδικα μέσα εφόσον οι συμβασιούχοι κερδίζουν τις πρωτόδικες αποφάσεις και θα παραμένουν στις θέσεις τους ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι δήμοι σύμφωνα με το σύνταγμα και τον Καλλικράτη είναι αυτοτελείς οργανισμοί και μπορούν να κάνουν το δικό τους προγραμματισμό για προσλήψεις προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μέχρι σήμερα οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να ασκήσουν έφεση κατά αποφάσεων συμβασιούχων που είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα στα διοικητικά δικαστήρια.
«Έρχεται να γεμίσει τα κενά σε υπηρεσίες για εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει νέα στρατιά εργαζομένων που θα διεκδικούν μονιμοποίηση» δηλώνει ο Θέμης Μπαλασόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ, στην ΕΡΤ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω έλλειψης προσωπικού οι αιρετοί δεν ασκούσαν έφεση κατά των αποφάσεων δικαίωσης των συμβασιούχων με αποτέλεσμα να διώκονται πειθαρχικά. Η ρύθμιση δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που δεν εχουν κερδίσει τις πρωτόδικες αποφάσεις.
Το άρθρο 20 του νομοσχεδίου του υπουργείου εσωτερικών έχει συγκεντρώσει και τα περισσότερα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση. Οι περισσότεροι ζητούν να εφαρμοστεί η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία και στον στενό δημόσιο τομέα.
Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου