Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ψέκασαν για τον Ζίκα, σκότωσαν εκατομμύρια μέλισσες

Φόβους για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την επαγγελματική τους επιβίωση εκφράζουν, πλέον, ανοιχτά μελισσοκόμοι στη Νότια Καρολίνα, έπειτα από τον θάνατο εκατομμυρίων μελισσών, ο οποίος προκλήθηκε από εντομοκτόνο που ψέκασαν οι αρχές με στόχο να σκοτώσουν κουνούπια που ίσως μετέφεραν τον ιό Ζίκα.
Οι αρχές της αμερικανικής πολιτείας κάλυψαν ολόκληρες εκτάσεις με μια «ομίχλη» γεμάτη νευροτοξίνη ξεκινώντας «πόλεμο» με τα κουνούπια που ίσως μεταφέρουν τον ιό Ζίκα.
Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτώσουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια μέλισσες με τους παραγωγούς μελιού να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο που απεικόνιζαν τα μελίσσια τους γεμάτα νεκρά έντομα.

Οι περισσότεροι, εκτός από την οικολογική καταστροφή, κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή η οποία ίσως τους κοστίζει τις δουλείες τους, καθώς δεν θα μπορούν να παράξουν το μέλι που εμπορεύονται.
Υπολογίζεται ότι οι μέλισσες και άλλοι γονιμοποιητές συνεισφέρουν στο ετήσιο αγροτικό εισόδημα περίπου 29 δισ. δολάρια. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Πανεπιστημίου Κλέμσον, Μάικ Γουέιμαν, σημειώνει ότι, παρά το γεγονός πως οι νόμοι της Νότιας Καρολίνας είναι αρκετά αυστηροί, οι αξιωματούχοι της πολιτείας χρησιμοποίησαν τη νευροτοξίνη Naled για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κρίση από τον ιό Ζίκα.
Ειδικοί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, την Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος και από πανεπιστήμια ισχυρίζονται ότι το Naled είναι πολύ πιο ασφαλές από άλλα χημικά, διαλύεται γρήγορα και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το τι πήγε στραβά, οι μελισσοκόμοι εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον.
«Εάν υπήρχε ένας κανονισμός που επέτρεπε ψεκασμούς που θα σκότωναν τα μισά από τα ζώα που εκτρέφετε πώς θα μπορούσες να βγάλεις τα προς το ζην» αναρωτιέται η Τζένιφερ Χόλμς, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Μελισσοκόμων της Φλόριντα.
Η Χολμς τονίζει ότι οι περισσότεροι από τους μελισσοκόμους δεν ανησυχούν μόνο από τα άμεσα αποτελέσματα, αλλά και τις μελλοντικές επιπτώσεις και την πιθανότητα να μείνουν στείρες οι μέλισσες.
Ένας μελισσοκόμος από τη Λουιζιάνα θέτει ακόμη μια σειρά από ζητήματα: απρόσεκτη μείξη και χρήση χημικών, κακοδιαχείριση και μακροχρόνια αστάθεια στο οικοσύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου