Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Μαγεία για λίγους



Μια μαγευτική βραδιά ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε χθες βράδυ στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας για να παρακολουθήσουμε τη συναυλία της Νεκταρίας Καραντζή και του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, που διοργανώθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη συντήρηση του τέμπλου της Ι. Μονής Αγ. Νικολάου στα Λεμόνια. Οι δύο καλλιτέχνες γοήτευσαν όσους συμμετείχαν σ΄ αυτήν τη «μυσταγωγία», όπως πολύ σωστά χαρακτηρίστηκε η εκδήλωση.
Η Νεκταρία Καραντζή υπηρετεί μ΄ έναν μοναδικό τρόπο τόσο τη βυζαντινή όσο και την παραδοσιακή μουσική και πραγματικά ερμηνεύει, δεν αποδίδει απλά έναν ύμνο ή ένα τραγούδι. Δίνει μια νέα διάσταση σε δύο πολύ δύσκολα είδη μουσικής παράδοσης, με όπλο μια υπέροχη, καθάρια φωνή. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, από την άλλη, έμπειρος πιανίστας και συνθέτης, έρχεται με το μοναδικό του παίξιμο και τις μελοποιήσεις που επιχειρεί, να αναδείξει ακόμη περισσότερο αυτήν την ξεχωριστή φωνή.

Η Σαλαμίνα αποτέλεσε την πρώτη στάση της πανευρωπαϊκής περιοδείας των δύο καλλιτεχνών, οι οποίοι απ΄ όπου έχουν περάσει μέχρι σήμερα, έχουν στην κυριολεξία αποθεωθεί.  Κι όμως η Σαλαμίνα για μια ακόμη φορά δεν κατάφερε να υποδεχτεί δύο τέτοιες ιδιαίτερες παρουσίες όπως τους άξιζε. Το άδειο Ευριπίδειο μας έφερε στο νου εικόνες από  την πρόσφατη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Γκόραν Μπρέγκοβιτς παλαιότερα, αποδεικνύοντας ξανά και ξανά πόσο εθισμένη στο εύπεπτο και στο διαφημισμένο έχουμε γίνει σαν τοπική κοινωνία. Τι κι αν η συναυλία έγινε για να συγκεντρωθούν χρήματα για τη διάσωση ενός χαρακτηριστικού θρησκευτικού και πολιτιστικού μεταβυζαντινού μνημείου; Τίποτα πια δεν μας αγγίζει, όπως απέδειξαν η επιδεικτική απουσία σχεδόν του συνόλου των ιερέων του νησιού (πλην δύο – τριών), των ίδιων των πιστών(παρά το χαμηλό εισιτήριο), που κόπτονται προς τα έξω για το πόσο λαμπερός θα δείχνει ο ναός της ενορίας τους, αλλά και πολλών «ταγών» του πολιτισμού του νησιού, κάποιοι εκ των οποίων ήταν εμφανές ότι σνόμπαραν ή και μποϊκοτάριζαν την εκδήλωση -ίσως ίσως γιατί δεν συμμετείχαν αυτοί στη διοργάνωση ή και στο πρόγραμμά της. Με τούτα και με κείνα, είτε λόγω αδιαφορίας είτε επειδή υπερίσχυσαν οι εγχώριες μικρότητες, το διά ταύτα ήταν το ίδιο. Ένα απίστευτο μουσικό δίδυμο – το μουσικό γεγονός της χρονιάς, όχι μόνο για τη Σαλαμίνα – μια διοργάνωση με ιερό σκοπό, πέρασε και δεν στάθηκε στο νησί μας. Παρόλα αυτά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της βραδιάς, το Χρήστο το Μυλωνά, τον Παναγιώτη το Βελτανισιάν, τον Τάσο το Γαβριήλ, το Νίκο τον Μπούτση, την Ισιδώρα τη Βιλλιώτη, τη Χριστιαλένα την Ξύγκη, τη Βέτα τη Βενετσάνου, την Πηνελόπη τη Μοναστηριώτη, καθώς και τον ηθοποιό Ηλία Πετροπουλέα που προσπάθησαν και κατάφεραν να οργανώσουν τέλεια αυτή τη μαγευτική βραδιά. Την εκδήλωση, να πούμε, κάλυψε τηλεοπτικά η ΕΡΤ. Περαστικά μας!   
Βίκυ Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου