Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ένωση Γονέων: Εικόνα που δεν της αξίζει



Η πρόσφατη γενική συνέλευση (29/06) της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σαλαμίνας, για όσους την παρακολουθήσαμε, πολύ περισσότερο για όσους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχουμε παρακολουθήσει την ιστορία της, είναι βέβαιο πως δεν την τιμά. Η διάσπαση μεταξύ των μελών του Δ.Σ., εμφανέστερη παρά ποτέ, απογοήτευσε και ενόχλησε τους εκπροσώπους των σχολείων, που, όσο κι αν ήταν ψυλλιασμένοι κάποιοι, δεν περίμεναν να βρεθούν μπροστά σε μια τέτοια εικόνα.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι της Α΄θμιας και Β’ θμιας Σχολικής Επιτροπής Γ. Σκιαθίτης και Μ. Κορρός, οι οποίοι έκαναν έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν η ενημέρωση του προέδρου της Α΄θμιας στο δημαρχείο, όπου είχαν κληθεί διευθυντές και σύλλογοι.
Ποια ήταν τώρα η αιτία της διένεξης στους κόλπους της Ένωσης Γονέων (αιτία ή αφορμή;). Όπως υποστηρίζουν τα δύο μέλη που διαφωνούν ανοιχτά με τις επιλογές των υπολοίπων, η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα οικονομικά της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Ο εκπρόσωπος  της Ένωσης στη συγκεκριμένη επιτροπή ζήτησε από το υπόλοιπο Δ.Σ. της Ένωσης να τον στηρίξει ώστε να καταγγείλει όσα κατά την άποψή του πάντα έπρεπε να διερευνηθούν περαιτέρω από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Η καταγγελία έγινε, ωστόσο η απόφαση του Δ.Σ., αν και συνυπογράφηκε από όλους,  δεν έφυγε ομόφωνα.
Από κει και πέρα, απ΄ όσο καταλάβαμε,  έχει ξεκινήσει μια αλυσίδα αλληλοκατηγοριών, άτυπων συνελεύσεων, επεισοδιακών Δ.Σ., προσφυγών σε ανώτερα όργανα, κλπ. Το άσχημο κλίμα, λοιπόν,  που υπάρχει μεταξύ των μελών του Δ.Σ.,  μεταφέρθηκε στην τελευταία συνέλευση, η οποία έλαβε χώρα υπό την επιτροπεία της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά – της οποίας η Ένωσή μας δεν είναι μέλος! – και παρουσία δημοσιογράφων. Οι τόνοι πολύ γρήγορα ανέβηκαν επικίνδυνα, ο σεβασμός πήγε περίπατο, η πρόεδρος τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τα διαφωνούντα μέλη, για να ανανεωθεί όμως με ευρεία πλειοψηφία των παρισταμένων η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και να αντιστραφούν οι όροι αμέσως μετά, όταν η ίδια ζήτησε την αποπομπή αυτή τη φορά των «ανταρτών». Το θέμα, όπως δείχνει, θα έχει συνέχεια στις επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Κύριοι και κυρίες, αν μας επιτρέπετε με την άδεια του ψύχραιμου παρατηρητή. Τα πράγματα έχουν ελαφρώς μπλεχθεί. Είναι διαφορετικό να ζητάτε να πέσει άπλετο φως στα οικονομικά της Σχολικής Επιτροπής του δήμου και διαφορετικό να αμφισβητείτε την πρόεδρο της δικής σας  Ένωσης. Ποιος γονέας είναι εκείνος που δεν θέλει να γνωρίζει πού πηγαίνουν τα ποσά που προορίζονται για το παιδί του; Μαζί σας όλοι. Είναι άδικο όμως να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είτε στον σημερινό  πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής που έχει πάρει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του, που έχει ομολογουμένως κάνει ό,τι μπορεί τον τελευταίο χρόνο για να επιλύσει τα πολλά προβλήματα που υπήρχαν στα σχολεία και που, στο κάτω κάτω, δεν ευθύνεται για το τι έγινε πριν απ΄ αυτόν. Αν κάπου ευθύνεται είναι στο γεγονός πως ίσως πρέπει να κινήσει ταχύτερα τις διαδικασίες αν βρήκε χρέη ή ο,τιδήποτε άλλο. Και είναι άδικο να προσπερνάμε την ιστορία κάποιου, επειδή σε ένα θέμα διαφώνησε μαζί μας, ακόμη ακόμη και επειδή μπορεί να θεωρούμε πως μεροληπτεί ή κρατά μια στάση αβανταδόρικη απέναντι σε πρόσωπα ή πολιτικές – ιδιαίτερα όταν επί σειρά ετών στο παρελθόν δεν έχει επιδείξει κάτι παρόμοιο. Στις διαφωνίες το θέμα είναι να υπάρχουν όρια και να επιλύονται πριν βγουν προς τα έξω. Όλοι έχουν να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα παιδιά μας, η αναζήτηση κοινών τόπων μετά από συζήτηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις αποτελεί μονόδρομο. Και, πιστέψτε με, χρειάζεται πολλή μαγκιά!
Β.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου