Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Δασικό: Επιτέλους λύση;



Ρεπορταζ:  Βίκυ Ψυλλάκη


Στην κατάμεστη, για μια ακόμη φορά, αίθουσα «Δ. Μπόγρη» του δημαρχείου, ο Σύλλογος για την επίλυση του δασικού προβλήματος στη Σαλαμίνα πραγματοποίησε ίσως την πιο ενδιαφέρουσα συγκέντρωση στα 20 χρόνια που παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις του. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο γεγονός πως πρώτη φορά εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας ήρθαν με απτές προτάσεις, για την ακρίβεια με νόμο, να βοηθήσουν προς την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του συλλόγου και δημοτικός σύμβουλος Μάνος Δερτούζος,  συγκινημένος ανέφερε πως όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με το σύλλογο είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος αισιοδοξεί για τη λύση του ζητήματος, αφού μόνο τώρα το αρμόδιο υπουργείο έσκυψε πραγματικά πάνω στο πρόβλημα.

Στις αλλεπάλληλες επαφές που έχει με τους εκπρόσωπους του συλλόγου της Σαλαμίνας σχεδόν σε καθημερινή βάση αναφέρθηκε, στη συνέχεια, όταν πήρε το λόγο η σύμβουλος του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη Δήμητρα Λυμπεροπούλου, η οποία τόνισε πως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, γιατί φοβούνταν το πολιτικό κόστος. Ενώ, είπε, είχαν καταρτιστεί  (και πληρωθεί γι΄ αυτό από τους πολίτες) για το ήμισυ της Περιφέρειας δασικοί χάρτες, έχουν κυρωθεί χάρτες μόνο για το 1% !  




Ο Ν. 4389, μεταξύ άλλων, θέτει ένα πλαίσιο και ξεκαθαρίζει ζητήματα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά που προβλέπει, και τα οποία ανέφερε η κ. Λυμπεροπούλου,  είναι η κύρωση κάθε τ.μ.  για το οποίο δεν θα υπάρχει αντίρρηση, η ενιαία αντιμετώπιση των αντιρρήσεων, η συντόμευση του χρόνου σε όλες τις διαδικασίες, η ένταξη των χορτολιβαδικών εκτάσεων στο δασικό χάρτη και η απεμπλοκή της διαδικασίας των αναρτήσεων και κυρώσεων του δασικού χάρτη από προβλήματα πολεοδομικής χρήσης (είναι το σημείο που ενδιαφέρει τη Σαλαμίνα). Το υπουργείο προχωρά στην αποτύπωση των οικισμών (νομίμων και αυθαίρετων) και την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Όλοι οι νόμιμοι οικισμοί, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλημα, θα χαρακτηρίζονται πλέον με πορτοκαλί χρώμα. Όλοι οι τρόπον τινά «νομότυποι» («νόμιμα παράνομους» τους χαρακτήρισε) οικισμοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όλοι οι οικισμοί που δημιουργήθηκαν προ του 1923 (δηλαδή όλα τα χωριά της Ελλάδας!), θα χαρακτηρίζονται με κίτρινο χρώμα. Όλα τα περιγράμματα οικιστικής πύκνωσης (άνω των 50 σπιτιών),  όπως της Σαλαμίνας, που δεν καλύπτονται από την πρώτη περίπτωση, χαρακτηρίζονται με ιώδες χρώμα και εξαιρούνται από την αρχική ανάρτηση των δασικών χαρτών, δηλ. δεν θεωρούνται προσωρινά τουλάχιστον δάσος, μέχρι να εξεταστούν κατά περίπτωση.
Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί ο οικείος δήμος (στην περίπτωσή μας ο Δήμος Σαλαμίνας) να δώσει εγκαίρως τα περιγράμματα αυτών των οικισμών στη δασική υπηρεσία και το υπουργείο ώστε να εξαιρεθούν.  Με το ίδιο μάλιστα θετικό πνεύμα αφέθηκε να εννοηθεί πως θα αντιμετωπιστούν από το Υπουργείο Οικονομικών και τα πρόστιμα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι πάρα πολύ υψηλά. Από τη στιγμή που οι οικισμοί θα εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες, η Πολεοδομία θα είναι υποχρεωμένη να δίνει άδεια για επισκευές.  
Το μπαλάκι τώρα είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Λυμπεροπούλου, που ζήτησε να κινητοποιηθούν ο δήμος και οι τεχνικές του υπηρεσίες, επισημαίνοντας πως αποτελεί μια ευκαιρία για τους δημάρχους να λύσουν παθογένειες ετών με τα σχέδια πόλεως. Η κ. Νάννου, όμως, δεν παραβρέθηκε για να την ακούσει. Πολλοί πολίτες σχολίασαν αρνητικά αυτήν την απουσία.  Ο Μ. Δερτούζος κατήγγειλε πως επί δέκα ημέρες ζητά να συναντηθεί μαζί της αλλά δεν κατέστη δυνατό και ζήτησε από τον κ. Φιλιάγκο, που παραβρέθηκε, να μεσολαβήσει ώστε να τον δεχτεί για να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στο τόσο καυτό πρόβλημα που αφορά το νησί.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά Ε. Καρακώστα, ο τ. δήμαρχος Γ. Τσαβαρής, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Μ. Κορρός, οι δημ. σύμβουλοι Γ. Φιλιάγκος, Λ. Καραγιάννη και Γρ. Καπετανάκης, η πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Αιαντείου Κ. Μπούταλη – Παυλίδη και ο σύμβουλος κ. Γαβριήλ, ο σύμβουλος της Δημ. Κοινότητας Σαλαμίνας Τ. Σαλματάνης, ο τ. νομαρχιακός και περιφερειακός  σύμβουλος Π. Βουδούρης, φορείς και εκπρόσωποι συλλόγων από όλο το νησί και πολλοί πολίτες που βιώνουν το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου