Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Επετειακές εκδηλώσεις για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας



Το Σάββατο και την Κυριακή, 28 και 29 Μαΐου, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Τροιζήνα (Δαμαλάς) οι επετειακές εκδηλώσεις για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827. Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγώτης Χατζηπέρος, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του χωριού.
Ο κ. Χατζηπέρος μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου και συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Κώστα Καραγιάννη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, καθώς και όλους τους συντελεστές για την άρτια διοργάνωση των εκδηλώσεων. Τόνισε δε στο χαιρετισμό του ότι οι πρόγονοι μας πριν από 189 χρόνια στον ιερό αυτό χώρο πήραν πολύ σημαντικές αποφάσεις που σηματοδότησαν την πορεία της νεώτερης ιστορίας της πατρίδας μας. Οι άνθρωποι αυτοί μέσα από τις φλόγες, την στάχτη του πολέμου και του διχασμού, μέσα σε ένα εχθρικό διεθνές περιβάλλον, ομονοούντες όπως ελάχιστες φορές, πήραν τις πιο κάτω σημαντικές αποφάσεις :

·              Συνέταξαν το πιο προοδευτικό και φιλελεύθερο ΠΡΩΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ Σύνταγμα της Ελλάδας για εκείνη την εποχή. Στο Σύνταγμα αυτό πέραν της ισονομίας, ισοπολιτείας, ανεξιθρησκίας κλπ. περιελάμβανε και τη ΜΗ επαγγελματοποίηση των πολιτικών.
·              Έκαναν την άριστη επιλογή, όπως απεδείχθη, Κυβερνήτη. Επέλεξαν τον Ι. Καποδίστρια, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τέθηκαν από τον ξένο παράγοντα, ο οποίος είχε όραμα για την οργάνωση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους το οποίο είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρο. Ο Ι. Καποδίστριας προσπάθησε να οργανώσει και να βοηθήσει την πρωτογενή παραγωγή, που είναι ζητούμενο και σήμερα, έφτιαξε σχολεία, βελτίωσε τις υποδομές, οργάνωσε τον πρώτο τακτικό στρατό, έφτιαξε τον πρώτο ναύσταθμο του Ελληνικού κράτους στον Πόρο και πολλά άλλα.
·              Επέλεξαν και όρκισαν Αρχιστράτηγο και Ναύαρχο .
·              Επέλεξαν και όρκισαν προσωρινή κυβέρνηση και καθόρισαν σαν έδρα της κυβέρνησης το Ναύπλιο.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων δήλωσε ότι η σύμπνοια, η ομόνοια και η ομοψυχία των Ελλήνων είναι το ζητούμενο στοιχείο για να πάει η πατρίδα μπροστά. Αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Πέραν από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προς τους αγωνιστές αυτούς, πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από το φωτεινό τους παράδειγμα. Και βέβαια πρέπει να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες για την ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου