Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Μάθε την αλήθεια για το φορολογικό σε εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Αυτά είναι νέα μέτρα που επιβάλλουν τώρα οι θεσμοί;
 
Όχι, η εξειδίκευση των μέτρων αυτών είναι μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού τα οποία έχουν ψηφιστεί και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Είναι το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για το 3.5% πλεόνασμα του 2018. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόσθετα μέτρα. Η εφαρμογή τους μάλιστα είναι σταδιακή – δεν θα ισχύσουν όλα από τώρα αλλά πολλά από αυτά δηλαδή ορισμένα μέτρα θα ισχύσουν το 2018 – ώστε να μπορέσει η οικονομία να απορροφήσει ομαλά επιπτώσεις χωρίς να βλάπτονται οι αναπτυξιακές προοπτικές.
 2. Γιατί αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24%;
 Οι δανειστές πίεζαν ασφυκτικά για την αύξηση του ΦΠΑ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά από το 13% στο 23%. Επίσης ζητούσαν την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή για τα βιβλία και τα θέατρα από το 6,5% στο 23%, καθώς και την αύξηση του ΦΠΑ στο νερό στο 23% από το 13%.
 
Αντί αυτών η κυβέρνηση, για να μην πληγούν οι πλέον αδύναμοι από τις εξωφρενικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, καθώς και για να προστατέψει τον χώρο του πολιτισμού, επέλεξε την αύξηση του υψηλού συντελεστή από το 23% στο 24%.
 
3. Ποιες είναι οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους; Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των αγαθών; Γιατί αυτά τα μέτρα και όχι κάτι άλλο; Είναι επιλογή της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις;
 
Τα μέτρα αυτά είναι επιλογή της Ελλάδας, τη στιγμή που οι δανειστές πίεζαν για περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, επιπλέον περικοπές στο κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία) και μεγάλες αυξήσεις σε συγκεκριμένους φόρους που αφορούσαν ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα (ΕΝΦΙΑ, μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου, αύξηση κατώτατων συντελεστών φορολόγησης).

Αντί αυτού επιλέχθηκε να γίνουν μικρές αυξήσεις σε πολλούς έμμεσους φόρους ώστε το βάρος να καταμεριστεί. Το πιο δύσκολο από όλα ήταν η αύξηση στο πετρέλαιο (θέρμανσης και κίνησης) αλλά λόγω των χαμηλών τιμών αλλά και των μελλοντικών προβλέψεων για μηδενικές ή μικρές αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θεωρήθηκε το λιγότερο επιβαρυντικό μέτρο για το σύνολο της κοινωνίας.
 
Ενδεικτικά η επίπτωση της αύξησης των έμμεσων φόρων έχει ως εξής:
  • Καφές: ~1-2 λεπτά ο καφές στην καφετέρια 
  • Μπύρα: ~10 λεπτά ανά κουτάκι μπύρας για τις ακριβές μάρκες
  • Συνδρομητική τηλεόραση: ~2 ευρώ τον μήνα ανά λογαριασμό 
  • Τσιγάρα: 23-28 λεπτά το πακέτο
  • Πετρέλαιο κίνησης: 10 λεπτά το λίτρο
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: 6 λεπτά το λίτρο
  • Βενζίνη: 3 λεπτά το λίτρο
  • Σταθερή τηλεφωνία και ιντερνέτ: αύξηση 5% στους μηνιαίους λογαριασμούς
4. Υπάρχουν μειώσεις φόρων;
 
Βεβαίως. 
  • Καταργείται ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή. Το οποίο ενδεχομένως θα οδηγήσει και στη μείωση των τιμολογίων για το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα ευνοήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των ελληνικών νοικοκυριών
  • Επίσης, μειώνεται η χρέωση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση κατά 6-7 ευρώ περίπου ανά μέσο διμηνιαίο λογαριασμό.
  • Περαιτέρω καταργείται η επιβολή φόρου 3% υπέρ του Δημοσίου επί της αξίας του πωλούμενου στο εσωτερικό ζύθου
5. Ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί;
 
Η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των αντικειμενικών αξιών, έπειτα από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Αυτό δημιούργησε μια «τρύπα» περίπου 300 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καλυφθεί ώστε το συνολικό ποσό θα παραμείνει ίδιο με πέρσι, δηλ. 2,65 δις ευρώ. 
 
Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν θα αυξηθεί για την συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων αλλά 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν είτε να μειώνεται είτε να μένει σταθερός ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά για να μετακυλιστεί το κόστος της σχετικής απόφασης του ΣτΕ (300 περίπου εκ. ευρώ) στις μεγάλες και τις πολύ μεγάλες περιουσίες.
 
6. Υπάρχουν «καλοί» φόροι στο «πακέτο» της κυβέρνησης;
 
Υπάρχουν:
  • Αυξάνεται η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου από 30% έως 35%, κλιμακωτά, στα έσοδα επί του μικτού κέρδους που αφορά στα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας τυχερών παιγνίων του κατόχου της επίγειας ή διαδικτυακής αδείας.
  • Οχταπλασιάζεται η φορολόγηση των εταιρειών που ασχολούνται με την διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων.
  • Αυξάνεται η φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων
7. Τι συμβαίνει με την φορολόγηση των αυτοκινήτων;
 
Επέρχεται εξορθολογισμός της επιβολής των τελών ταξινόμησης, στα οποία εντάσσεται και ο φόρος πολυτελείας, ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο οικονομικά επιβατικά αυτοκίνητα και να επιβαρυνθούν τα ακριβότερα. Συγκεκριμένα:
 
Ορίζονται, νέοι συντελεστές για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, οι οποίοι κυμαίνονται από 4% έως 32%, ανάλογα με τη φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων και καταργείται το κριτήριο του κυλινδρισμού το οποίο πλέον δεν έχει κάποια αξία
 
Οι ως άνω συντελεστές διαφοροποιούνται περαιτέρω ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και το πρότυπο EURO, ώστε να ευνοούνται τα αυτοκίνητα με τις χαμηλότερες εκπομπές για την προστασία του περιβάλλοντος
 
8. Θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις στους φόρους σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι;
 
Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις αλλά χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και χάρη στο σύστημα διασταύρωσης καταθέσεων-φορολογικών δηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα εντοπίζει τους μεγαλοφοροφυγάδες οι δημοσιονομικοί στόχοι όχι μόνο θα επιτευχθούν αλλά και ενδεχομένως θα υπάρξει και υπέρβασή τους, γεγονός που είναι δυνατόν να οδηγήσει και σε μείωση φόρων στο μέλλον, αλλά και επιπλέον χρήματα για οικονομική ανακούφιση των αδύναμων και ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων. 
 
Επιπλέον αμέσως μετά τη ψήφιση αυτού του δύσκολου νομοσχεδίου το Υπ. Οικονομικών θα κατεβάσει νέο νομοσχέδιο με τους νόμους για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών, την οικειοθελή γνωστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
 
9. Πόσο θα επηρεαστεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων;
 
Είναι βέβαιο ότι σημαντικό μέρος των αυξήσεων θα απορροφηθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και δεν θα μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή, ειδικά σε κλάδους με πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους. 
 
Γι’ αυτό το λόγο είναι προτιμότερη η αύξηση των έμμεσων φόρων από τις περικοπές σε μισθούς και κύριες συντάξεις ή αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ ή περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στο φόρο εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου