Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Πιλοτικό πρόγραμμα για τη παρακολούθηση της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων στο Σαρωνικό δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής.



Ερευνητικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της ρύπανσης του παράκτιου θαλασσίου περιβάλλοντος από το Πέραμα μέχρι τις εκβολές του Κηφισού ποταμού ξεκινάει η Περιφέρεια Αττικής.
Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής έγινε επειδή είναι συγκεντρωμένες μια σειρά από οχλούσες δραστηριότητες και βιομηχανικές χρήσεις, όπως το επιβατικό και το εμπορικό λιμάνι, ο Κηφισός, το Κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού στη Ψυττάλεια από το οποίο πέφτουν καθημερινά στη θάλασσα 700.000 κυβ. μέτρα νερού, εταιρείες λιπαντικών- πετρελαιοειδών, η ναυπηγοεπισκευή, διαχείριση αποβλήτων πλοίων.

Αυτό καθιστά αναγκαίο τόσο την εκτίμηση της κατάστασης των παράκτιων υδάτων όσο και την παρακολούθησή τους από τον Πειραιά μέχρι το Πέραμα και τη Σαλαμίνα.
Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 50.000 € ξεκινάει μετά από την έγκριση της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ακόμα, στο πλαίσιο του προγράμματος, που θα διαρκέσει ένα χρόνο, θα γίνει:
1.     Η διερεύνηση πιθανών μεταβολών στα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος σε σχέση με το παρελθόν.
2.      Η εκτίμηση της διαχρονικής ρύπανσης από βαρέα μέταλλα, που είναι η κατ’ εξοχήν βιομηχανική ρύπανση.
3.     Η συλλογή ωκεανογραφικών δεδομένων που απαιτούνται από την Οδηγία Πλαίσιο για την Θαλάσσια Στρατηγική.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρακολούθηση της ποιότητας του υδάτινου οικοσυστήματος της εκβολής του Κηφισού.
Στην διάρκεια του έτους θα γίνουν δειγματοληψίες θαλασσινού νερού σε ψυχρή και θερμή εποχή και θα καταγραφούν μια σειρά από δεδομένα, όπως θερμοκρασία, αλατότητα, θολερότητα, βιομάζα και σύνθεση βιοκοινωνιών φυτοπλαγκτού κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου