Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ «ΓΕΦΥΡΑΣ» με την δημιουργία των απαραιτήτων δομών στο νησί.

Στις 20  Μαρτίου με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου καλούμαστε οι Δημότες του νησιού να προσέλθουμε σε ένα άτυπο δημοψήφισμα και να εκφράσουμε  μέσα από αυτό, το Δημοκρατικό μας  δικαίωμα, δηλαδή  την βούλησή μας εάν θέλουμε  ή δεν θέλουμε την κατασκευή της «Γέφυρας Σαλαμίνα – Πέραμα»
Όπως αναφέρθηκε το δημοψήφισμα είναι άτυπο, αφού η οποιαδήποτε έκφρασή του στο ΝΑΙ ή στο ΟΧΙ θα εκφράζει μόνο την βούληση του λαού της Σαλαμίνας χωρίς να επηρεάζει ουσιαστικά την κατασκευή ό όχι της «Γέφυρας».
Το δημοψήφισμα είναι άτυπο και άκυρο και για ένα ακόμη λόγο, ότι δεν αποφασίστηκε από τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου  όπως ο νόμος ορίζει,  επομένως σωστά διατυπώθηκε ότι πάμε σε ένα είδος Γενικής Συνελεύσεως.
Η προσωπική μου άποψη που διατύπωσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν ότι ο ένας μήνας δηλαδή 20 Μαρτίου ήταν μικρό χρονικό διάστημα  και η πρότασή μου ήταν να γίνει μετά 3 μήνες για  να μπορεί να υπάρξει μία  σωστή ενημέρωση και ετοιμασία. Μπορεί να οδηγηθήκαμε σε ένα άτυπο δημοψήφισμα, αλλά τουλάχιστον το κάθε αποτέλεσμα να είναι αξιόπιστο στην κοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση εάν δεν υπάρξουν με απόλυτο τρόπο νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες όπως γίνονται οι Δημοτικές εκλογές, κινδυνεύει την επόμενη μέρα ο κόσμος να είναι διχασμένος.
Ένα δεύτερο θέμα που θα έπρεπε να είχε συζητηθεί τουλάχιστον μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο , είναι εάν πρέπει να ψηφίσουν μόνο οι δημότες.
Εκείνος δηλαδή που δεν έχει τα εκλογικά του δικαιώματα εδώ , αλλά έχει μία περιουσία στη Σαλαμίνα, πληρώνει τα Δημοτικά τέλη και πηγαινοέρχεται στη Σαλαμίνα 8 μήνες τον χρόνο, έχει έννομο συμφέρον να θέλει ή  όχι την Γέφυρα;
Εκείνος που δεν είναι Δημότης αλλά ήταν παρόν στην τελευταία απογραφή που έγινε (και παρακαλούσαμε τον κόσμο τότε να απογραφεί στη Σαλαμίνα) και με την παρουσία του συνέβαλε να αυξηθούν οι ΚΑΠ , δηλαδή τα ετήσια έσοδα του Δήμου από το κράτος, έχει δικαίωμα να έχει άποψη στην κατασκευή  της Γέφυρας ή δεν έχει; Πως  αυτόν τον άνθρωπο που συνέβαλε ουσιαστικά να αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου, του λέμε τώρα δεν έχεις το δικαίωμα να εκφράσεις την άποψή σου σε ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά και τον ίδιο; Όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί με ευαισθησία και δημοκρατικότητα, με σεβασμό ο ένας στον άλλον και να είχε παρθεί η σωστή απόφαση.
Πέρα απ όλα αυτά, εάν δηλαδή το δημοψήφισμα είναι άτυπο ή άκυρο, εάν γίνει ή όχι δημοψήφισμα , έχουμε υποχρέωση όλοι και περισσότερο τα πολιτικά πρόσωπα να πάρουμε θέση εάν είμαστε υπέρ της κατασκευής της Γέφυρας ή όχι.
Τα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούν να καλούν την κοινωνία να πάρουν θέση σε ένα σημαντικό θέμα για το νησί, χωρίς οι ίδιοι να αδυνατούν να  εκφράσουν την άποψή τους δημοσίως. Ένα πολιτικό πρόσωπο δεν μπορεί να ακροβατεί σε ένα σχοινί προσπαθώντας να ισορροπήσει σε δύο απόψεις, διότι με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία του και να «σκοτώσει» την πολιτική του αξιοπιστία, έχοντας τότε  απέναντι και τους δύο που έχουν διαφορετικές απόψεις.
 
ΛΕΩ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ «ΓΕΦΥΡΑΣ» ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΠΕΡΑΜΑ με την δημιουργία των απαραιτήτων δομών στο νησί.
Η Σαλαμίνα το 1950 ήταν ελάχιστοι κάτοικοι. Το 2016 είμαστε 40.000 δημότες, περίπου 70.000 μόνιμοι κάτοικοι και 250.000 περίπου 4 μήνες συνολικά τον χρόνο. Όλη αυτή η εξέλιξη προήλθε χωρίς την κατασκευή της γέφυρας.
ΛΕΩ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ γιατί αυτό είναι το μέλλον και δεν μπορούμε να στεκόμαστε για πολύ στο χθες, σε μια κοινωνία που ζητά συνεχώς διεξόδους  και προχωρά μπροστά.
ΛΕΩ ΝΑΙ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων της Σαλαμίνας που ζητά σύντομες προσβάσεις στο χώρο εργασίας τους.
ΛΕΩ ΝΑΙ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ  γιατί μπορούμε να θωρακίσουμε  το νησί μας με ένα σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό και αξιοποιώντας την δημιουργία της γέφυρας,  να κάνουμε  την Σαλαμίνα το ωραιότερο τουριστικό θέρετρο της Αττικής, προβάλλοντας  με τον καλύτερο τρόπο τις φυσικές ομορφιές της και την αστείρευτη πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά.
 
Πάντοτε με σεβασμό στην αντίθετη άποψη
 
Μάνος Δερτούζος
 
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου