Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ

Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας χαιρετίζει και τιμά τον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα και ισότιμη οικονομική και κοινωνική ταυτότητα όλων των γυναικών.
 Χαιρετίζει την εργαζόμενη, την άνεργη, την συνταξιούχο, την μετανάστρια, την πρόσφυγα, την γυναίκα που δείχνει αλληλεγγύη και δύναμη σε κάθε πτυχή της ζωής της κόντρα στα στερεότυπα και την μισαλλοδοξία, που σηκώνει το βάρος του πολλαπλού της ρόλου σε ένα περιβάλλον που η τυπική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων εξουδετερώνεται καθημερινά από τις διακρίσεις και το έλλειμμα τόσο αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης τους.

 Η πραγματικότητα της μικρότερης αμοιβής, της επιβολής ευέλικτων όρων εργασίας, της αδήλωτης και μερικά αδήλωτης εργασίας, των απολύσεων, της ανεργίας και τελικά της περιθωριοποίησης των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα αν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι ευάλωτες λόγω διαφορετικής ηλικίας, εθνοτικής προέλευσης, αναπηρίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, ήταν και είναι σκληρή, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς έχει εμπεδωθεί με την μνημονιακή επιβολή της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της άκρατης ευελιξίας και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
 Τα επινίκια για την δήθεν αύξηση της απασχόλησης θα έπρεπε να είναι προσεκτικά, καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία απέχουν μακράν της πραγματικότητας, την οποία δεν  έχουν μηχανισμούς να αποτυπώσουν, ώστε να φανεί ο αληθινός αριθμός των υποαπασχολούμενων γυναικών, των μειώσεων στις αμοιβές τους, αλλά και αυτών που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν την εργασία τους, χωρίς να δηλωθούν ως άνεργες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες άμισθης υποστήριξης των αναγκών φροντίδας της οικογένειας τους από το κλείσιμο των δημόσιων
υποστηρικτικών δομών. Στην σκιά βέβαια των επίσημων στοιχείων  είναι και η αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά γυναικών στο σπίτι, στην δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο, καθώς και τε περιστατικά ψυχολογικής βίας και ηθικής παρενόχλησης, με σοβαρές επιπτώσεις και στην σωματική και την ψυχική υγεία.

Δυστυχώς πρέπει για ακόμα μια φορά να επισημανθεί ότι, παρά τις μεγαλεπήβολες κυβερνητικές εξαγγελίες, κανένα από τα αντεργατικά μνημονιακά μέτρα δε έχει καταργηθεί, ενώ επίκειται και νέα αντι-ασφαλιστική  «μεταρρύθμιση», που θα οδηγήσει στην λαιμητόμο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και προσδοκίες των ασφαλισμένων, σε ασφυξία τα ασφαλιστικά ταμεία και ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στην φτώχεια.

Ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς. Καλούμε όλες τις γυναίκες να απαντήσουν δυναμικά στις δυνάμεις που τις ωθούν στην εσωστρέφεια και την απομόνωση και να συστρατευθούν στα σωματεία για να ενισχύσουν  με την φωνή και την παρέμβαση τους την συλλογική δράση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου