Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου- Δραπετσώνας « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ » για την λειτουργία Κέντρου Προσφύγων – Μεταναστών στο Σχιστό

Η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ » παρέμβηκε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η λειτουργία Κέντρου Προσφύγων και Μεταναστών στο Σχιστό. Δημοσιοποιήσαμε τις ενστάσεις μας και τις προτάσεις μας με δηλώσεις του επικεφαλής μας Ζαχαρία Ζούπη, παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις, ζητήσαμε να συγκαλεστεί άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, ζητήσαμε τις απόψεις φορέων της πόλης και εκατοντάδων πολιτών.
Σήμερα ,λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 11-2 που επιτέλους ορίστηκε με καθυστέρηση από την Δημοτική Αρχή και το Προεδρείο του Δ.Σ ,θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε ακόμα πιο σαφείς τις απόψεις μας .
1.  1.    Οι κάτοικοι της πόλης μας γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ανθρώπινος κίνδυνος , προσφυγιά ,αναγκαστική ξενιτειά  . Μεγάλο ποσοστό τους άλλωστε « βαστάνε » από την Μικρά Ασία η έχουν ζήσει σε δύσκολες καμπές της ιστορίας .

 Εκφράζουμε επομένως την καταδίκη μας σε κάθε παράγοντα που προκάλεσε την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή και έτσι τροφοδότησαν μια γενική αναταραχή και ένα πρωτοφανές προσφυγικό ρεύμα .Εκφράζουμε τον πόνο μας για όσα περνούν εκατομμύρια άνθρωποι ,συμπάσχουμε μαζί τους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ,τους αγκαλιάζουμε όπως πρέπει να τους αγκαλιάσουμε όλοι οι Έλληνες ,όλοι οι Ευρωπαίοι .
2.  2.     Έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην χώρα όταν μόνο το 2015 εισήλθαν στην χώρα μας 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πολύ περισσότερο που η χώρα μας  αποδείχτηκε ανέτοιμη , η Ε.Ε απροετοίμαστη και διχασμένη. Πολύ περισσότερο που ο κίνδυνος από την μια να βγει η χώρα μας από την Σένγκεν και από την  άλλη να κλείσουν τα σύνορα –διάδρομοι διαφυγής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει η χώρα μας αποθήκη ψυχών , είναι ορατός.

Είναι σαφές ότι το θέμα απέκτησε εκρηκτικές διαστάσεις και με την πολιτική ανοικτών θυρών που στην πράξη υιοθέτησε η Κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ανεκδιήγητη αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος  . Άλλωστε οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί : Το 2014 εισήλθαν στην χώρα 45.000,το 2015 ο αριθμός σχεδόν εικοσαπλασιάστηκε φτάνοντας τους 850.000 και μόνο τον πρώτο μήνα του 2016 …55.000 !!! Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα αποκτά διαστάσεις εθνικού προβλήματος και επομένως χρειάζεται εθνική συνεννόηση από όλες τις πολιτικές και
κοινωνικές δυνάμεις ,  με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

3.    3.  Σ΄αυτό το πλαίσιο διατυπώνουμε την σαφή εξ αρχής θέση μας ,ότι και οι γειτονιές μας θα πρέπει να αναλάβουν και αυτές , το βάρος και τις ευθύνες που τους αναλογούν .Δεν μας ταιριάζει η άποψη ¨μακριά από εμάς και όπου να είναι». Δεν μας ταιριάζουν απόψεις που προωθούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Πιστεύουμε ότι αντίθετα από ότι επιδιώκεται να εμφανιστεί τέτοιες απόψεις τροφοδοτούν :
-          Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση του προβλήματος από την Κυβέρνηση
-          Οι  σχεδιασμοί και οι επιλογές κυριολεκτικά « του ποδαριού » που κάνει ακόμα και τώρα  .
-          Η μη πρόβλεψη της δυναμικής του φαινομένου ,ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός
-          Η έλλειψη ευαισθησίας στις ιδιομορφίες περιοχών όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα που βιώνουν έντονα την κρίση ,την ανασφάλεια για το μέλλον .
-          Ο παραγκωνισμός και η υποβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης η οποία έχει διατυπώσει την διάθεσή της να συμβάλει στην φιλοξενία των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων στην βάση της απλής και αυτονόητης αρχής της αναλογικής ανάληψης βαρών και ευθυνών
-          Η πεποίθηση ότι η επιλογή ενός στρατοπέδου ,ενός μόνο χώρου σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο ως χώρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων και Μεταναστών και θα εντείνει προβλήματα της υποβαθμισμένης περιοχής  και θα εντείνει τους φόβους ,αλλά και δεν θα διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες ζωής και φιλοξενίας.
-          Η πεποίθηση ότι αυτοί οι χώροι ( π. χ Σχιστό ) και οι πέριξ περιοχές θα μετατραπούν σε γκέτο προσφύγουν και μεταναστών ,με ανοικτά η κλειστά Στρατόπεδα.
4.     4.    Διατυπώνουμε επομένως την σαφή αντίρρησή μας και στην μεθοδολογία και την επιλογή του Σχιστού ως μόνου χώρου Μετεγκατάστασης σ ΄όλο το Λεκανοπέδιο .
-          Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας
-   Πρόκειται για απαράδεκτη υποβάθμιση του Δήμου και της Αυτοδιοίκησης ,αφού κανείς δεν θεώρησε σκόπιμο να διαβουλευτεί μαζί του και το Δημοτικό Συμβούλιο πληροφορήθηκε την απόφαση από την τηλεόραση !!
-         Πρόκειται για επιλογή στο πόδι για την οποία άλλα στοιχεία δίνονται από το Υπουργείο Άμυνας ,άλλα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλα από τον Υπουργό Ναυτιλίας τόσο για τον χρόνο παραμονής στο Κέντρο , όσο και για την προβλεπόμενη χωρητικότητα
-          Πρόκειται για επιλογή που δείχνει ότι και αυτή η Κυβέρνηση επιφυλάσσει για το Κερατσίνι και γενικά για τις γειτονιές στην Β΄Πειραιά
 5 .      Ζητάμε από την Κυβέρνηση να παγώσει την απόφασή της και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε διάλογο και με τους Δήμους της περιοχής ,όσο και με την Περιφερειακή Ένωση Αττικής ,ώστε να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις , με περισσότερους χώρους που θα είναι  διάσπαρτοι σ΄όλο το Λεκανοπέδιο .Έτσι μόνο μπορεί να καθησυχαστεί η εύλογη ανησυχία πολιτών της πόλης ,αλλά και θα εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας ,όπως και η αποτροπή δημιουργίας γκέτο.
Ας μην μας λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος ,όσοι σπατάλησαν μήνες με την αφασία τους ,την αδυναμία και την απραξία τους. Η άποψη δε, ότι είναι περίπου πολυτέλεια η διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, είναι άποψη αντιδημοκρατική ,απαράδεκτη ,μη ανεκτή στην Ελλάδα του 2016 . Χρόνος υπάρχει ,όπως δείχνει και η περίπτωση Διαβατών στην Θεσσαλονίκη , για την οποία ήδη ξαναγίνεται διάλογος στην βάση εναλλακτικών προτάσεων. Γιατί άραγε δεν μπορεί να γίνει και στην περίπτωση του Σχιστού ; Γιατί συγκεκριμένοι Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής φέρονται όχι ως εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών ,αλλά  ως κομματικοί εντεταλμένοι και δεν πιέζουν σε μια τέτοια κατεύθυνση ;
Υπήρχαν και άλλες λύσεις πραγματικά ανθρωπιστικές , που όμως δεν έχει νόημα τώρα να αναφέρουμε . Η αντιμετώπιση για παράδειγμα  του προβλήματος με βάση την φιλοσοφία της ύπατης αρμοστείας του Ο.Η.Ε , που αναζητεί κατοικίες για 20.000 δείχνει μια άλλη αντίληψη πραγματικά ανθρωπιστική. Πρόκειται για λύση που στηριζόταν από την Ε.Ε ,αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού η Ελλάδα λόγω ανικανότητας δεν μπόρεσε να εκταμιεύσει τα ποσά που είχαν εγκριθεί !!!

6.  Ας μην μιλάνε κάποιοι λοιπόν και ρωτούν ψεύτικα αν υπάρχουν άλλες λύσεις Ασφαλώς και υπάρχουν και μάλιστα λύσεις πραγματικά που δείχνουν ανθρωπιά, προοδευτικότητα, αλληλεγγύη . Ας μην κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά και ας μην εκτοξεύουν γελοίες κατηγορίες και αστείους ,απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά όποιων προβάλουν άλλες λύσεις ,ενστάσεις , παρατηρήσεις ,αντιρρήσεις . Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτά θυμίζουν άλλες εποχές και συνιστούν προσπάθεια φίμωσης.Ας καταλάβουν καλά ότι αυτά δεν περνάνε ,ότι αυτά δεν πείθουν κανένα.

Αυτές είναι οι απόψεις μας. Απόψεις και προτάσεις  που τις διατυπώνουμε με ευθύνη , σαφήνεια, ανοικτό πνεύμα ,ανθρωπιά ,αλληλεγγύη. Προτάσεις για τις οποίες καλούμε να κινηθεί η Δημοτική Αρχή εγκαταλείποντας τον ρόλο του παρατηρητή . Προτάσεις που καλούμε τους φορείς και τους πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου