Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ecomobility 2015 – 2016: Εντυπωσίασαν και «κόλλησαν στον τοίχο» οι μαθητές του Γυμνασίου Αιαντείου



Όταν διεκδικείς αυτό που σου ανήκει… τότε μπορείς να έχεις το αποτέλεσμα που χειροκροτήσαμε όλοι χθες βράδυ στην αίθουσα «Δ. Μπόγρη» από τα παιδιά που απαρτίζουν την ομάδα του Ecomobility 2015 – 2016 του Γυμνασίου Αιαντείου.
Μετά από τρία χρόνια απουσίας κι ύστερα από την επιτυχία της ομάδας του 2012 να συμμετέχει στις Βρυξέλλες, το Γυμνάσιο Αιαντείου ξαναχτύπησε φέτος πολύ δυνατά με μια εξαιρετική παρουσίαση, που άφησε άφωνους κοινό κι επιτροπή αξιολόγησης.

Να πούμε όμως δυο λόγια για το θεσμό. Το Ecocity είναι ένας εθελοντικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με σκοπό την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Στα πλαίσια αυτά διεξάγεται το πρόγραμμα Ecomobility εδώ και 13 χρόνια με στόχο να ευαισθητοποιήσει εφήβους πάνω στην κεντρική ιδέα της βιώσιμης κινητικότητας και του σεβασμού στην ελεύθερη μετακίνηση όλων. Οι έφηβοι εντοπίζουν τα προβλήματα και προτείνουν λύσεις  μέσα από την ομάδα. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνονται ενεργοί πολίτες του αύριο, ενώ εκείνο που τονίστηκε από τους εκπροσώπους της εκστρατείας είναι πως ήδη κάποιοι από τους πρώτους έφηβους που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, 28άρηδες πλέον,  είναι σήμερα μέλη Δημοτικών Συμβουλίων κι είναι σημαντικό πως διαθέτουν άλλη οπτική και άλλη φιλοσοφία απέναντι στο περιβάλλον.
Οι ομάδες λοιπόν που καταρτίζουν τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος δηλώνουν συμμετοχή από το Σεπτέμβριο και δουλεύουν το πρότζεκτ τους μέχρι τον Ιανουάριο με τη βοήθεια μόνο των καθηγητών που είναι υπεύθυνοι. Στη συνέχεια επιλέγεται κάποιο σχολείο από την Ελλάδα (φέτος συμμετέχουν σχολεία από 35 πόλεις),  το οποίο επισκέπτεται κατόπιν τις Βρυξέλλες.
Η χθεσινή παρουσίαση ξεκίνησε με αντιπαραβολή φωτογραφιών από μεταφορικά μέσα που εξυπηρετούσαν τη Σαλαμίνα παλιότερα και σημερινών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θρυλικό Μήτσο το Σταμπάμπα, που με το λεωφορείο του νούμερο 10 εξυπηρετούσε επί 40 συναπτά έτη τη γραμμή Σαλαμίνα – Αιάντειο.
Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν τα σημερινά πολλά προβλήματα που παρουσιάζουν οι δρόμοι της Σαλαμίνας: το οδόστρωμα, την έλλειψη πεζοδρομίων ή τα κατεστραμμένα επικίνδυνα πεζοδρόμια, τις κλειστές από αυτοκίνητα παραλίες, την έλλειψη ποδηλατόδρομου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ποδηλάτες, τα διπλοπαρκαρίσματα, τις αυθαίρετες προεκτάσεις των κατοικιών και των καταστημάτων,  την κακή κατάσταση που βρίσκονται οι στάσεις λεωφορείων, την έλλειψη σήμανσης, την παντελή απουσία υποδομών για ΑΜΕΑ σε φέρρυ και δημόσιους χώρου, τα αδέσποτα ζώα, τα ανεπαρκή δρομολόγια των λεωφορείων και το ακριβό εισιτήριο, το πρόβλημα με τα όμβρια.
Ατελείωτος ο κατάλογος αλλά πολλές κι ενδιαφέρουσες και οι προτάσεις που έγιναν από τα παιδιά, τα οποία επισκέφτηκαν όλους τους αρμόδιους φορείς, τους εντόπισαν τα προβλήματα και τις λύσεις που επεξεργάστηκαν. Ιδιαίτερα στάθηκαν σε χώρους όπως το νησάκι του Αγ. Γεωργίου και το δάσος της Φανερωμένης (παλιές εγκαταστάσεις ΧΑΝ ), όπου πρότειναν να δημιουργηθεί πρότυπο ποδηλατικό πάρκο και κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – κατασκεύασαν μάλιστα και μακέτα προς το σκοπό αυτό.
Μέχρι στατιστική έρευνα διενέργησαν οι έφηβοι, μέχρι θεατρικό δρώμενο μας παρουσίασαν για να προβάλουν πόσο πίσω περιβαλλοντικά έχει μείνει η Σαλαμίνα, μέχρι τραγούδι μας είπαν, μέχρι βίντεο γύρισαν για να μας δείξουν πόσο άνισα αντιμετωπίζονται οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα σε μια πόλη εντελώς αφιλόξενη.
Δεν ξέρω αν τα παιδιά αυτά καταφέρουν τελικά να φτάσουν στις Βρυξέλλες. Είναι βέβαιο όμως πως έχουν καταφέρει να μας κάνουν λίγο πιο ευαίσθητους όλους όσους τους παρακολουθήσαμε, ανάμεσά τους  τη δήμαρχο αλλά και πρόσωπα της δημοτικής αρχής, που παραδέχτηκαν πως «τους κόλλησαν στον τοίχο», διδάσκοντας παράλληλα όλους εμάς, τους ενήλικες,  σαν άτομα και σαν δημότες, αυτό που λέει το σύνθημά τους:
«Στη ζωή δεν παίρνεις αυτό που αξίζεις αλλά αυτό που διεκδικείς!»
Βίκυ Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου