Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Με τον Αλέξη Τσίπρα στο Πέραμα



Το Σάββατο 30 Γενάρη 2016, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με συνέπεια και  αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους των «λαϊκών γειτονιών», μετά την επίσκεψή του στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, που συνοδεύτηκε με την εκχώρηση στον Δήμο της παραλίας των Λιπασμάτων και την ψήφιση νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ανάπλαση, επισκέφτηκε και το Πέραμα.

Εκεί ο πρωθυπουργός μαζί με τον Δήμαρχο κ. Λαγουδάκη επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί επί σειρά ετών και δυσχεραίνουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.  Οι πρωτοβουλίες  για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής  αρχίζουν από την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου ως τις παρεμβάσεις  με έργα υποδομών με τη συνδρομή της ΜΟΜΑ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας  στην περιοχή του Άνω Περάματος και από τη δράση, η οποία υλοποιείται  άμεσα, για δωρεάν ζεστά γεύματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία, μέχρι την επανένταξη 510 ανέργων στην απασχόληση, δράση που θα επεκταθεί και σε άλλους 16 Δήμους ανάμεσα στους οποίους είναι και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Είναι περιττό να τονιστεί η θετική υποδοχή των μέτρων από τους κατοίκους του Περάματος, αυτό ήταν αναμενόμενο. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι, πέρα από τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, η κυβέρνηση προχωρά και σε θέματα ουσίας που ενδιαφέρουν τις υποβαθμισμένες λαϊκές συνοικίες όπως το Πέραμα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευαν έξι υπουργοί! 

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδια για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης,  καθώς και οι βουλεύτριες Εύη Καρακώστα, Νίνα Κασιμάτη, Eλένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά. Είναι προφανές ότι ο λόγος που παρευρέθηκαν οι κυβερνητικοί παράγοντες ήταν για να προτείνουν πολιτικές εξεύρεσης λύσεων και ανακούφισης των κατοίκων αλλά και για να ακούσουν προτάσεις και αιτήματα.

Η κυβέρνηση έδειξε για μια ακόμη φορά τα αντανακλαστικά της και τις προτεραιότητες της. Ο λαϊκός κόσμος, οι υποβαθμισμένες περιοχές είναι η κύρια στόχευσή της. Όπως το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή και ψήφισε ήταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έτσι και το πρώτο της ενδιαφέρον βρίσκεται στις γειτονιές των φτωχών και καταπιεσμένων περιοχών της χώρας.

Το Πέραμα για πολλές δεκαετίες στηριζόταν στην απασχόληση των κατοίκων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στις συναφείς εργασίες. Αυτό το μοντέλο εδώ και πολύ καιρό καταρρέει. Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επέτειναν το φαινόμενο, η διαφθορά και η διαπλοκή δεν επέτρεπαν σοβαρές λύσεις και η Ζώνη πνέει τα λοίσθια. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγή του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων προκειμένου να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου έστειλε μηνύματα και έδωσε ελπίδες. Όλα αυτά πρέπει τώρα να γίνουν πράξη. Λαός και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Βουλή και Περιφέρεια θα πρέπει από κοινού να δράσουν συντονισμένα, μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα, για να πραγματοποιήσουμε τις ελπίδες που σιγοκαίνε στα στήθη των κατοίκων του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου