Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ



ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.  ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 11.00 
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΓΡΗ

Σε προηγούμενη ανακοίνωση μου περίπου πριν  δύο  μήνες,  ανέφερα την συνάντηση την οποία είχαμε  στις 19 Νοεμβρίου μαζί με άλλους φορείς από την Δυτική Αττική και όχι μόνο, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη για το μεγάλο δασικό πρόβλημα , που έχει σε ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα και χιλιάδες πολίτες στη Σαλαμίνα. 

Τονίσαμε τότε στον κ. Υπουργό την διαχρονική στάση μας στο δίκαιο αίτημα για αναστολή των προστίμων και των κατεδαφίσεων μέχρι ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών.
Ο κ. Υπουργός όπως ανέφερα τότε, μας άκουσε με προσοχή και θέληση για λύση του προβλήματος επί 2.5 ώρες. και είπε ότι το επιτελείο του επεξεργάζεται Νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση.
Αυτό το σχέδιο Νόμου έρχεται σε διαβούλευση εντός των προσεχών ημερών . Με αυτή την  παρέμβαση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να  λύση το πρόβλημα που κρατάει για χρόνια όμηρους πολίτες, οι οποίοι νομότυπα αγόρασαν οικόπεδα  και φαίνεται ότι  έκτισαν σε φερόμενες δασικές περιοχές, αλλά με ευθύνη κυρίως της Διοίκησης, καθώς σε πολλές  περιπτώσεις είχαν νόμιμη πολεοδομική άδεια.
Στόχος είναι σύντομα να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες αλλά και να κυρωθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δασικοί χάρτες για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και τον Μαραθώνα, αν και έχουν ολοκληρωθεί από το 2011, ακόμη δεν έχουν κυρωθεί καθώς έχουν υποβληθεί περίπου 3.000 αντιρρήσεις πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε φερόμενες δασικές εκτάσεις και βάσει του νόμου θα έπρεπε ήδη να είχαν γκρεμιστεί.
Επειδή καμιά Κυβέρνηση δεν πρόκειται να στείλει μπουλντόζες και να γκρεμίσει ολόκληρους οικισμούς, επιβάλλεται αυτό που φωνάζουμε επί πολλά χρόνια, κάτι το οποίο είπαμε στον κ. Υπουργό, ότι πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα πρέπει να είναι έτοιμο το Νομικό ή Συνταγματικό πλαίσιο που θα αποχαρακτηρίζει όλες αυτές τις εκτάσεις που σήμερα είναι οικισμοί. Σε αυτό το σκεπτικό έρχεται το νέο Νομοσχέδιο που προσδοκούμε ότι  θα δώσει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν μπορεί κανένας να εθελοτυφλεί.
Επειδή όμως πολλές φορές στο παρελθόν «φθάσαμε στην πηγή και δεν ήπιαμε νερό», δηλαδή  η επίλυση του προβλήματος δεν ήρθε και η ομηρία των πολιτών συνεχίζεται, για τον λόγο αυτό είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Στα πλαίσια λοιπόν του νέου Νομοσχεδίου, της επικείμενης ανάρτησης των δασικών χαρτών, καθώς επίσης και των επαφών που είχαμε αλλά και που θα έχουμε με το Υπουργείο , καλούμε τους πολίτες της Σαλαμίνας την Κυριακή 6 Μαρτίου και ώρα 11.00 στην αίθουσα Δημήτρη Μπόγρη στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, για να αναφερθούμε στις εξελίξεις του δασικού προβλήματος, να τις αξιολογήσουμε και να προγραμματιστούμε για το μέλλον.
Το δασικό πρόβλημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού και απαιτείται να είμαστε όλοι ενωμένοι πέρα από Δημοτικούς Συνδυασμούς , προσωπικές αντιπαραθέσεις και φυσικά πέρα από κόμματα.
Για το Πανσαλαμίνιο Σύλλογο
Για την επίλυση του Δασικού προβλήματος
Μάνος Δερτούζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου