Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

17 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ



17 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
17 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΥΡΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
17 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ!!! 


Φραγμός από το ΣτΕ στην εκμετάλλευση των παραλιών από τους Δήμους

Παράνομη έκρινε το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ την εκχώρηση του δικαιώματος στους Δήμους να νοικιάζουν τις παραλίες έναντι αμοιβής καθώς όπως αναφέρει σε σχετική απόφασή του με αριθμό 646/2015, αυτές είναι δημόσια κτήση.
Ως αποτέλεσμα μπαίνει προσωρινά φραγμός στην δυνατότητα των παράκτιων δήμων να εκμεταλλεύονται τις παραλίες αποκομίζοντας κέρδη από καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ
Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας η εκχώρηση αυτή δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.
Η παραχώρηση πρέπει να γίνεται «μεμονωμένα, κατά περίπτωση και ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης» και εφόσον υπάρχουν διαγράμματα τα οποία θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους παραχώρησης.
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ ήρθε μετά από προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Πάντως ο φραγμός είναι προσωρινός καθώς το ζήτημα έχει παραπεμφθεί, λόγω των συνεπειών που θα έχει, από το το Ε' τμήμα στην ενισχυμένη 7μελη σύνθεση του Συμβουλίου, προς οριστική κρίση.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Είναι αλήθεια ότι είχατε υπογράψει και ποινική ρήτρα με τους χιλιαστές;



Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε άτακτη υποχώρηση ετράπη η Δήμαρχος μετά την σθεναρή αντίδραση της συντριπτικής πολυψήφιας των πολιτών αλα και της μητροπόλεως  στο να δοθεί η αίθουσα Μπόγρη στους χιλιαστές για εκδήλωση τους μέσα στης ημέρες του Πάσχα.

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Πειραιά& Νήσων για θέματα σεισμών και πυροπροστασίας



Συνεδρίασε, σήμερα το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων των Π.Ε. Πειραιά και Νήσων το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων υπό την προεδρία των Αντιπεριφερειαρχών Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και Νήσων Παναγ. Χατζηπέρου.
Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν για την προστασία από σεισμούς, όπου έγινε ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες για τον σχεδιασμό των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων και ακούστηκαν προτάσεις για τον καθορισμό χώρων φιλοξενίας πολιτών και γενικότερα για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

To Λιμάνι της Αγωνίας



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
To Λιμάνι της Αγωνίας χαιρετίζει την αντιφασιστική συγκέντρωση που διοργάνωσε το Σάββατο 28/3 μπροστά στο Δημαρχείο Πειραιά η «Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών και Συλλογικοτήτων Πειραιά κατά του Φασισμού».
Η συγκέντρωση έγινε για να καταγγελθεί η πρόσφατη ναζιστική επίθεση σε νεαρό συμπολίτη μας, διερχόμενο έξω από το ξενοδοχείο SAVOY όπου συνεδρίαζε η Χρυσή Αυγή, από μέλη αυτής της «εγκληματικής οργάνωσης». Αιτία της τραμπούκικης  επίθεσης και της βάναυσης  κακοποίησης του νεαρού ήταν το κούρεμά του, που δεν άρεσε στους χρυσαυγίτες!  Θυμίζουμε ότι σε λίγες μέρες αρχίζει  η  δίκη της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική της  δράση - στην οποία εντάσσεται κι αυτή η επίθεση.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΤΟΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ

  ΑΙΑΝΤΙΣ  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο "ΑΙΑΝΤΙΣ" ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΤΟΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.
"Την 24η Μαρτίου ο Πρόεδρος του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος και αρχαιοτήτων, ΑΙΑΝΤΙΣ, του υπό ιδρύσεως Διεθνούς μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος «ΣΑΛΑΜΙΣ» κ. Χρήστος Μαριδάκης και η διευθύντρια του ΚΣΤ Αρχαιοτήτων κα Άντα Κάτουλα έλαβαν μέρος στην σύσκεψη στα γραφεία κ. Πέτρου Μηλιαράκη δικηγόρου Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με θέμα την ακύρωση της απόφασης της βουλής όσο αφορά την κυριότητα του ΟΛΠ στο κηρυγμένο ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ



Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Η Δήμαρχος Σαλαμίνας και η Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καλέντη και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, σας προσκαλούν την ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ & ώρα 19.00΄στην μουσική παρουσίαση του βιβλίου για παιδιά
Το Χειμωνόσπιτο
του Δημήτρη Κάσσαρη
ένα ποιητικό παραμύθι, με υπέροχα μηνύματα για τις αληθινές αξίες της ζωής. Τον συγγραφέα θα συνοδεύσει στο πιάνο ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης.
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Δημ. Μπόγρη στην Σαλαμίνα.
Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους.
Η Αντιδήμαρχος
της Δ.Ε. Αμπελακίων
Σταυρούλα Γεροντιώτου

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων στην διημερίδα για τον τουρισμό στις Σπέτσες



Τις Σπέτσες επισκέφθηκε το προηγούμενο διήμερο ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, προκειμένου να παρευρεθεί στην διημερίδα με τίτλο «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» που υλοποιήθηκε στην Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών.Ο κ. Χατζηπέρος, αφού απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφερειάρχου κ. Ρένας Δούρου, συγχάρηκε τον Δήμαρχο Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη καθώς και την τριμελή επιτροπή που διοργάνωσε την διημερίδα με την υποστήριξη του Δήμου. Ενημέρωσε τους κατοίκους για την έναρξη των εργασιών του βιολογικού καθαρισμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, την διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση καθώς επίσης και για την καθυστέρηση των έργων διότι τα παρέλαβαν μη ώριμα, αλλά και για τις συνέργειες που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος Μαΐου σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ. Παράλληλα τους ενημέρωσε για τις υπηρεσίες υγείας και τα προβλήματα σχετικά με την στελέχωση και την κατάσταση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το τοπικό ιατρείο Σπετσών.

Το Πασχαλινό παζάρι συνεχίζεται…!

Πασχαλινό παζάρι από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αμπελακίων Σαλαμίνας
Συνεχίζεται το Πασχαλινό παζάρι και θα είμαστε εκεί το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015  Δημοτικό Σχολείο  Αμπελακίων  Σαλαμίνας από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα. Θα υπάρχουν χειροποίητες λαμπάδες πασχαλινά καλάθια και άλλα είδη, όπως επίσης και προϊόντα από το Χαμόγελο του Παιδιού.
Το ΔΣ του Συλλόγου
Στις 3:50 μ.μ. Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015, ο/η Μπίλλια Κατερίνα <katrinbillia@yahoo.gr> έγραψε:
Πασχαλινό παζάρι από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αμπελακίων Σαλαμίνας
Σας προσκαλούμε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στο πασχαλινό παζάρι που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο  Αμπελακίων  Σαλαμίνας  από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα. Θα υπάρχουν χειροποίητες λαμπάδες πασχαλινά καλάθια και άλλα είδη  όπως επίσης και προϊόντα από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Το ΔΣ του Συλλόγου

Συνάντηση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου με αντιπροσωπεία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ



Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων Αττικής (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), αποτελούμενη από τους Βαγγέλη Στογιάννη, Πόλυ Τακόπουλο και Σταύρο Ασημομύτη, Πρόεδρο του Συνεταιρισμού ΜΟΙΚΟΝΟΣ (αστικός συνεταιρισμός για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων της Μυκόνου) είχε σήμερα, στην Περιφέρεια, η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.
Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με τους εκπροσώπους της ΠΡΩΣΥΝΑΤ να θέτουν την ατζέντα των προτεραιοτήτων της, όπως τα ζητήματα του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του ρόλου των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης σε ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Επίσης, αναφέρθηκαν στο θέμα της ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά των Δήμων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έτσι ώστε να προωθηθεί η  υλοποίηση του νέου σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πασχαλινό Μπαζάρ από τους Φίλους του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

bazaar
Οι «Φίλοι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ)», εθελοντές και φίλοι, που ζουν καθημερινά από κοντά τον τιτάνιο αγώνα του ΜΚΙΕ να στηρίξει τον άνεργο, ανασφάλιστο και άπορο συνάνθρωπό μας, διοργανώνουν και φέτος λίγο πριν από το Πάσχα ένα Bazaar, την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, (από τις 10.00 μέχρι τις 18.00), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης (στο χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης, κοντά στο σταθμό του μετρό «Ελληνικό») και μαζί μια εορταστική εκδήλωση, αφιερωμένη στους μικρούς φίλους του Ιατρείου.

Το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την Περιφέρεια



Ημερίδα Διαβούλευσης στο πλαίσιο διαμόρφωσης της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS) για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020

Ημερίδα Διαβούλευσης στο πλαίσιο διαμόρφωσης της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS) για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, από την Περιφέρεια Αττικής και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής, ως Αρχή Σχεδιασμού του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Ο ΔΡΟΜΟΣ προς την δικαιοσύνη ήταν ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Συνεπής στην δέσμευση μου για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των συμπολιτών μου και κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, που δοκιμάζονται οικτρά αυτή την εποχή, κατέθεσα ήδη στην Εισαγγελία Πειραιά πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία, που αφορούν την παράνομη και πρόωρη επιβολή από την Δ.Ε.Η. Α.Ε. της υπερβολικής αύξησης (50%) του συντελεστή Δημοτικών Τελών, από τους τελευταίους μήνες του 2014. Επίσης, πλήρης φάκελος με όλα τα στοιχεία θα σταλεί την Δευτέρα 23/03/2015 και στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι Δημοτικές εκδηλώσεις, ΔΕΝ είναι οικογενειακή σας υπόθεση κα Δήμαρχε

Οι Δημοτικές εκδηλώσεις, ΔΕΝ είναι οικογενειακή σας υπόθεση κα Δήμαρχε, ούτε όλοι οι Σαλαμίνιοι είναι διαδικτυακοί σας φίλοι ή του δημοτικού σας συνδυασμού, ώστε να εν ημερώνονται για σοβαρότατες εκδηλώσεις όπως η σημερινή εκδήλωση των πεσόντων αξιωματικών ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση Αντιναύαρχου ΠΝ, Παναγιώτη Βλαχάκο Αντιναύαρχου ΠΝ, και Έκτορα Γιαλοψό Πλοιάρχου ΠΝ, είναι λαϊκοί ήρωες κι έτσι οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε.
Μπορεί κα Δήμαρχε το επιτελείο σας να χει «ψυχολογικά προβλήματα» με την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά. Είμαι βέβαιος πως δεν είσαστε σεις που δώσατε εντολές «πληροφορικής συσκότισης» στα τοπικά blogs και εφημερίδες. Δεν ξέρω για τις εφημερίδες, αλλά τα τοπικά blogs εδώ και χρόνια υπηρετούν τον Δήμο Σαλαμίνας και τις ανακοινώσεις του πάντα δωρεάν με οποιονδήποτε Δήμαρχο.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ο Μανώλης Σφακιανάκης μιλά για το Cyberbulling στο Δήμο Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη



Εκδήλωση με θέμα "Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - Cyberbulling"  διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  την Πέμπτη 26 Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10 , Α’όροφος).
Βασικοί ομιλητές θα είναι : ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης καθώς και εξειδικευμένοι αξιωματικοί.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά παρενόχλησης και εκφοβισμού στο χώρο της νεολαίας

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σαλαμίνας



Διεξαγωγή επιμορφωτικής παρουσίασης σε συνεργασία με την Ε.ΨΥ.ΜΕ

 Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σαλαμίνας και η  Ε.ΨΥ.ΜΕ.  σας προσκαλούν στην παρουσίαση με θέμα  «Προβλήματα Συμπεριφοράς», που θα πραγματοποιηθεί την  Παρασκευή 27/03/2015,  στο Δημαρχείο Σαλαμίνας. 
 Παραθέτουμε το πρόγραμμα της παρουσίασης και  θα χαρούμε να σας δούμε όλους εκεί.
 ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Παρουσίαση 2η, Παρασκευή 27/03/2015, ώρα 17:00 – 19:00,
Δημαρχείο Σαλαμίνας, αίθουσα «Δ.Μπόγρη»
 Εισηγήτρια: Σιμέλα Δυναμίδη, Κοινωνική Λειτουργός, Ε.ΨΥ.ΜΕ.
 Θέμα: Προβλήματα Συμπεριφοράς

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ύδρας για τα καλά τους λόγια μετά την επιτυχή προσπάθεια του για την τοποθέτηση δασκάλου, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να υποβαθμιστεί το Σχολείο με την συγχώνευση δύο (2) τάξεων.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

"ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ..."
Ένα συγκινητικό οδοιπορικό στις τελευταίες ημέρες του Βυζαντίου στην αίθουσα "Δημήτρης Μπόγρης" στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, την Τρίτη 24 Μαρτίου στις 8 το βράδυ από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό "Το Καφενείο των Ιδεών" και "Το Θέατρο της Κούλουρης". Με τραγούδια της ελληνικής επανάστασης από Μαρία Μπεγνή, Δημήτρη Παγάραλη, Κοσμά Γκέλο και την γυναικεία χορωδία "Πρωτόκλητος" υπό την χοράρχη κα Θεώνη Μούλτου και δημοτικά χορευτικά συγκροτήματα. Στα κείμενα: Χριστίνα Μανδέκη, Μίτση Χριστοδούλου και Παντελής Γαρείος. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για να μην "διαγράφουμε" πλέον την Ιστορία μας!

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ



Την Κυριακή 15 Μαρτίου ο Ναυτικός Όμιλος Βουρκαρίου Σαλαμίνας σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Ναυτομοντελιστών, διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Σαλαμίνα, αγώνες για ιστιοφόρα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη τύπου Marblehead, το Α΄ Χειμερινό Κύπελλο 2015, στις εγκαταστάσεις του στο λιμάνι της Σαλαμίνας. Διεξήχθησαν δέκα συνολικά ιστιοδρομίες με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την φιλοξενία και την διοργάνωση.

Σαλαμίνα Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015. Φτου σας να μη σας ματιάσω παραμυθάδες μου!


Διαδρομή στο Χρόνο



Γράφει ο Π. Βελτανισιάν
Φιλόλογος - Λαογράφος
Μούλκι (πρώην «Μητρόπολη»)
(Α΄ μέρος)
Σύμφωνα με τοπική παράδοση «το Μούλκι ήτανε απέναντι, στον Άγιο-Δημήτρη, κι εδώ (εννοείται το σημερινό χωριό του Μουλκίου) ήτανε μοναστήρι με καλογέρους. Οι γυναίκες θέλανε να φύγουνε από το Ζαρμπαλά και να`ρθουνε κοντά στους καλογέρους. Οι άντρες δε θέλανε. Τότες οι γυναίκες άρχισαν να ρίχνουν στο πηγάδι του Φράγκου κάθε μέρα από ένα μικρό παιδί και λέγανε πως ο τόπος είχε αγερικά κι έριχναν τα παιδιά στο πηγάδι. Κι έτσι άφησαν το παλιό χωριό κι ήρθανε και κάτσανε εδώ». Η παράδοση αυτή αναφέρεται στη μικρή πόλη που είχε ιδρυθεί κατά τους παλαιοχριστιανικούς και πρωτοβυζαντινούς  χρόνους και ήκμασε μέχρι τον 11ο με 12ο αι. στη σημερινή περιοχή Ζαρμπαλά (στις δυτικές-νοτιοδυτικές υπώρειες του Μαυροβουνίου και σε πεδινή έκταση). Ο οικισμός αυτός ήταν κατά κύριο λόγο αγροτικός και κτηνοτροφικός. Τα πορίσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που θα εκτεθούν συνοπτικά, πιστεύω ότι θα συμπληρώσουν την εικόνα του μεσαιωνικού πολίσματος του Μουλκίου στις όσο το δυνατόν περισσότερες όψεις της ιστορίας του, όπως τις κατέγραψαν οι ίδιοι οι ανασκαφείς του (Πάλλας, Λαζαρίδης, Κακαβάς).

Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων: Επανέρχεται το αίτημα του αύλιου χώρου



Ένα από τα δεκάδες προβλήματα που απασχολεί, ως φαίνεται, επί δεκαετίες το Δημοτικό Σχολείο των Αμπελακίων είναι εκείνο του περιορισμένου αύλιου χώρου. Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των παιδιών τα τελευταία χρόνια (230 παιδιά φοιτούν εκεί σήμερα) απαιτεί την άμεση επέκταση του αύλιου χώρου, εφόσον υπάρχει ελεύθερο οικόπεδο και αυτό είναι εφικτό.
Το θέμα συζητείται – άκουσον άκουσον! - από το 1991, τότε που τα Αμπελάκια ήταν ακόμη Κοινότητα. Με την 213/1991 λοιπόν απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου Αμπελακίων αποφασίστηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 67 από κοινόχρηστο σε αύλιο χώρο, τροποποίηση που εγκρίθηκε και με τη απόφαση της Νομαρχίας το 1992 με α) κατάργηση του δρόμου που βρίσκεται μεταξύ του Ο.Τ. 67 και της πλατείας και το χαρακτηρισμό του σε «αύλιο» χώρο του σχολείου και β) την κατάργηση τμήματος της πλατείας που βρίσκεται στη συνέχεια του αύλιου χώρου και το χαρακτηρισμό της  σε «πεζόδρομο» πλάτους 2,00μ.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τα εγκαίνια του “Barista”



Barista” είναι το όνομα του νέου café που άνοιξε τις πύλες του στα Αμπελάκια Σαλαμίνας και φιλοδοξεί να γίνει χώρος συνάντησης των φανατικών του καφέ … και όχι μόνο.
Τα εγκαίνια έγιναν σήμερα το πρωί και πολλοί ήσαν οι φίλοι και συγγενείς των ιδιοκτητών που έσπευσαν να τους ευχηθούν καλές δουλειές. Καλές δουλειές και από μας παιδιά!
(Café Barista: Ήβης & Ευριπίδου 2 (δίπλα στην Εθνική Τράπεζα), Αμπελάκια, τηλ. 213 0029680)

Η Σαλαμίνα λέει ΟΧΙ στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου



Το κύριο θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό συμβούλιο το μήνα που μας πέρασε ήταν εκείνο της επιχειρούμενης επέκτασης των Ναυπηγείων Σπανόπουλου στην περιοχή του Καματερού (Κάτω Πούντα).  Αιτία η υποβολή εκ νέου από την εταιρία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η γνωμοδότηση που ζήτησε η Περιφέρεια από το Δήμο Σαλαμίνας.
Τόσο οι τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες όσο και η Επιτροπή Διαβούλευσης αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα στη συνεδρίασή του την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου τάχθηκαν αρνητικά στο ενδεχόμενο μιας τέτοια επέκτασης. Ένα ενδεχόμενο που φαίνεται να βρίσκει απέναντι σύσσωμη την τοπική κοινωνία που, έστω και καθυστερημένα, δείχνει να έχει αρχίσει να παίρνει πολύ σοβαρά τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η επέκταση και είναι επιφυλακτική απέναντι στην επιμονή του επιχειρηματία.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Διεθνές ενδιαφέρον για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων



H ανάδειξη και η προβολή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, ως παγκόσμιο  μνημείο, καθώς επίσης και η δημιουργία θεματικού πάρκου με θέμα τη ναυμαχία συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ.Παναγιώτη Χατζηπέρου  με τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Μαριδάκη και μέλη του ΔΣ  του Διεθνούς Ιδρύματος  «Σαλαμίς». Στη συνάντηση ήταν παρόντες  εξέχοντες Ευρωπαίοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, όπως ο κ. Erik Rosh (Πρόεδρος εταιρείας ιστορικών θεματικών πάρκων παγκοσμίως), ο Dr. Boris Rankov (Καθηγητής αρχαίας ιστορίας, Πρόεδρος Ιδρύματος «Trireme Trust» του Λονδίνου και σχεδιαστής της Ολύμπιας Τριήρης) και ο Dr. Jari Pakkanen (Δ/ντης Φινλανδικού αρχαιολογικού ινστιτούτου).
Κατά την συνάντηση ο Δ/ντης του Φινλανδικού ινστιτούτου πρότεινε και τη συνεργασία του με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία για να γίνει ανασκαφή από Φινλανδούς στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους επισκέπτες για το ενδιαφέρον τους, τόνισε ότι   η νέα  Περιφερειακή  Αρχή ενδιαφέρεται για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών και είναι στην διάθεσή τους για συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.   


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σαλαμίνας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων- Μαθητών Δήμου Σαλαμίνας στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Αφήγησης,
                             σας προσκαλούν
Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00
Στην Αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου Σαλαμίνας

         σε μια βραδιά αφήγησης με θέμα:
«Από τα πιο ψηλά βουνά στης θάλασσας τα βάθη,
κι από του δράκου τη σπηλιά στα ξέφωτα στα δάση»

από την ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός»
Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά
Μουσική: Κώστας Ακτύπης – Δημήτρης Μάλλης
Η αφήγηση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6- 12 ετών.
                           Είσοδος ελεύθερη.



 
                                               

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Επί 2,5 χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών κάλυπτε τη Siemens!

Κωλυσιεργία της εκδίκασης, στο ΣτΕ, της υπόθεσης ακύρωσης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens - Αν ακυρωθεί, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το Ελληνικό Δημόσιο, για τέταρτη συνεχή φορά, αρνήθηκε να παραστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της συμφωνίας με τη Siemens, οδηγώντας σε νέα αναβολή της υπόθεσης. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι συνιστά μία προσβολή προς τη Δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας που ζητά την αποκάλυψη της αλήθειας, εμποδίζει το ίδιο το Δημόσιο να διεκδικήσει την επανόρθωση των ζημιών που προκάλεσε η γερμανική εταιρία και οι οποίες -σύμφωνα με το πόρισμα της σχετικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής- ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Την κατάρτιση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων με τη δωρεάν υποστήριξη του ΕΜΠ αποφάσισε ο Δήμος Κορυδαλλού



Τη συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ- Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, προκειμένου να αναπτύξει και να υλοποιήσει ένα Τοπικό ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείριση των στερεών αποβλήτων που παράγονται στα όρια του, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κορυδαλλού. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα παράσχει το ΕΜΠ είναι δωρεάν και έχουν στόχο να συνεισφέρουν στη βιώσιμη και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.  
«Η δημοτική αρχή προχωρά στη σύνταξη του σχεδίου, ανταποκρινόμενη στην πρόταση της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για ένα νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού μέσα από διαβούλευση με τους Δήμους της Αττικής» ανέφερε ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Κορυδαλλού έχει ήδη απαντήσει θετικά στην πρόταση τον περασμένο Νοέμβριο.

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ



ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΝΟΒΣ
 Βρισκόμαστε την ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε, ότι η έναρξη μαθημάτων του 12ου Σχολείου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης του Ναυτικού Ομίλου Βουρκαρίου Σαλαμίνας, είναι την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 στις 19:00 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΒΣ.
      Τα μαθήματα είναι διάρκειας 8 Εβδομάδων και θα πραγματοποιούνται, τα μεν Θεωρητικά κάθε Δευτέρα απόγευμα, επί τρίωρο, τα δε Πρακτικά κάθε Σάββατο η Κυριακή πρωί (εξάσκηση εν πλω), επί οκτάωρο.

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης ο Β. Σωτηρόπουλος



Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι ο νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης ύστερα από τη ψηφοφορία του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Βιογραφικό του Β. Σωτηρόπουλου
Ο Β. Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο, του ίδιου Πανεπιστημίου. Στέλεχος δικηγορικών γραφείων της Αθήνας από το 2001. Υπηρέτησε ως ασκούμενος στο γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, στις Βρυξέλλες. Υπήρξε συνήγορος πολιτών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το 2012 εξελέγη πρώτος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων. Το ίδιο έτος οργάνωσε το Δίκτυο Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών του οποίου είναι συντονιστής.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ιστορική Σαλαμίνα



Η επίσκεψη της Βελγίδας βαρόνης Leen Vandaele στο νησί μας 
 Ακόμη μια σημαντική προσωπικότητα επισκέφτηκε αυτές τις μέρες τη Σαλαμίνα, προκειμένου να περιηγηθεί στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς της και να συμπορευθεί στον αγώνα για ανάδειξη και προβολή τους.
 Αυτή τη φορά προσκεκλημένη του κ.  Κυριάκου Μαριδάκη, του διεθνούς ιδρύματος " Σαλαμίς ",  η βαρόνη του Βελγίου  Leen Vandaele,  μια από τις γνωστότερες interior designer  παγκοσμίως, με έδρα στο Ντουμπάι, πρόσφατα βραβευμένη ως «γυναίκα της χρονιάς»  από τη βασίλισσα του Βελγίου , με προσωπικές οικογενειακές σχέσεις με πολλές βασιλικές οικογένειες του αραβικού κόσμου και ιδιαίτερα της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.
 

Συνάντηση της Περιφερειάρχη Αττικής με τον Δήμαρχο Πειραιά



Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, είχε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, βρέθηκε ο συντονισμός της δράσης της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά σε σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος καθώς και η εξέλιξη του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΠΕΠ Αττικής.
Η Περιφερειάρχης παρουσίασε τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής για το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας τις προτεραιότητες σε θέματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής καθώς και ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων.

Κατασχέσεις ποσοτήτων ντομάτας και εισαγόμενων ζωοτροφών.



Στην κατάσχεση και καταστροφή 1.120 κιλών (1,12 τόνων) ντομάτας που κρίθηκε ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, μετά από αίτημα επιχείρησης χονδρικού εμπορίου στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη.
Πιο αναλυτικά, κατά τον διενεργηθέντα ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου οπωροκηπευτικών, στη λαχαναγορά του Ρέντη οι ελεγκτές κατέσχεσαν 56 πλαστικά τελάρα των 20 κιλών, συνολικού βάρους 1.120 κιλών, λόγω παρουσίας εκτεταμένων σήψεων.

Πέτρος Γαλακτόπουλος: «Πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων»



Ο Πρόεδρος του ΟΑΚΑ μιλάει για το ΑΕΚ – Ολυμπιακός
 «Όλοι θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και οι άνθρωποι της ΑΕΚ και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα οι φίλαθλοι θα βοηθήσουν να δούμε ένα συναρπαστικό αγώνα, με μόνους και αποκλειστικά πρωταγωνιστές τους ποδοσφαιριστές».
 Λόγια του Ολυμπιονίκη της πάλης Πέτρου Γαλακτόπουλου, του προέδρου του ΟΑΚΑ, με αφορμή έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες ποδοσφαίρου των τελευταίων ετών.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Γυναίκα για πάντα




Με μια όμορφη εκδήλωση στην πρ. αίθουσα δημοτικών συμβουλίων, η Δ. Ενότητα Αμπελακίων γιόρτασε χθες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Την εκδήλωση άνοιξε η αντιδήμαρχος Αμπελακίων Στ. Γεροντιώτη, που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και προλόγισε την ομιλήτρια της βραδιάς γνωστή συγγραφέα Αλκυόνη Παπαδάκη.  Με θέμα τη γυναίκα στο χθες και στο σήμερα, η κ. Παπαδάκη  εξέπληξε και πάλι ευχάριστα όταν, με αφορμή και το θέμα του τελευταίου της βιβλίου, επικέντρωσε στη διαχρονική σχέση μάνας – παιδιού, τονίζοντας πως η μάνα, είτε το θέλει είτε όχι, «φορτώνει με αποσκευές τα παιδιά της που δεν μπορούν να πετάξουν από πάνω τους» και που τις κουβαλούν από σταθμό σε σταθμό μια ζωή. Μίλησε ακόμη για την αλλαγή του ρόλου της γυναίκας με την είσοδό της στην παραγωγή, για το γεγονός  ότι ενώ θεωρητικά έχει κατακτήσει πολλά, ουσιαστικά δεν κατάφερε ακόμη να σταθεροποιήσει τα βήματά της, για τις ευθύνες της ως «διαχειριστής αγάπης», για το φασισμό στην οικογένεια και τις ενοχές που φορτώνεται η σύγχρονη γυναίκα, καταλήγοντας στην προτροπή «χαλαρώστε! Η χαρά της ζωής κρύβεται στα απλά καθημερινά θέματα».

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Π. Χατζηπέρος: Αυτονόητη η θέση μας για τη επέκταση του Ναυπηείου



Το κύριο θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο το μήνα που μας πέρασε ήταν εκείνο της επιχειρούμενης επέκτασης των Ναυπηγείων Σπανόπουλου στην περιοχή του Καματερού (Κάτω Πούντα).  Αιτία η υποβολή εκ νέου από την εταιρία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η γνωμοδότηση που ζήτησε η Περιφέρεια από το Δήμο Σαλαμίνας.
Τόσο οι τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες όσο και η Επιτροπή Διαβούλευσης αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα στη συνεδρίασή του την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου τάχθηκαν αρνητικά στο ενδεχόμενο μιας τέτοια επέκτασης. Όπως είναι γνωστό, η δημόσια διαβούλευση για το θέμα λήγει την 1. Απριλίου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΝΗΜΗΣ



Δευτέρα 9/3/2015
Ημέρα Δωρεάν εξέτασης μνήμης
10π.μ. – 12μ.μ.

Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Σαλαμίνος



                      Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Έχουμε την τιμή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852/10 να σας καλέσουμε σε Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Σαλαμίνος την ερχόμενη ΔΕΥΤΕΡΑ  9-3-2015 και ώρα 10.00 μ. στο Δημοτικό Κατάστημα για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα:

1.Ορισμός πληρεξούσιων δικηγόρων κ.κ. Παπανικολάου Γεώργιο και Χαλκιαδάκη Ματθαίο, προκειμένου  να παραστούν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά Διαδικασία Ασφαλιστικών στις 12-3-2015, για να εκπροσωπήσουν τον κ. Σπυρίδωνα Κουτσούκο (Πρόεδρο ΑΚΟΙΠΟΠ) και λοιπών  σε αίτηση της Παρασκευής Τουτουτζή  και λοιπών κατά αυτών.

2.      Ψήφιση πίστωσης, Έγκριση Τεχνικών Προδιαγραφών και κατάρτιση όρων διακήρυξης της Προμήθειας Γραφικής και Φωτοτυπικής Ύλης καθώς και λοιπών ειδών γραφείου.
3.      Άσκηση ή μη ενδίκων έναντι της υπ’ αριθμ. Α 4618/2013 απόφασης Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά.

Αρχειοθήκη ιστολογίου