Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 
Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας επιθυμεί να ενημερώσει τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα για τον τρόπο αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 
Ημέρες αργίας λόγω εορτών  
Η 25η Δεκεμβρίου, ημέρα των Χριστουγέννων, προβλέπεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας από τον Νόμο.
Η 26η Δεκεμβρίου, η 1η Ιανουαρίου και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια) δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από τον Νόμο, ωστόσο χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Κανονισμούς Εργασίας κ.λ.π, είτε κατ’έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις Γιορτές.
Επίσης, δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας. *Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.
*Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται:
1)Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιο τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
2)στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό: Α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Δεκεμβρίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν. Β)αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον Νόμο αργίες, οφείλεται μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ- ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου