Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ζητείται ελπίδα

 Άρθρο Ζαχαρία Ζούπη για τις πολιτικές εξελίξεις:
Το θολό πολιτικό σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο. Η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών που στήριζαν το πολιτικό σύστημα ως το 2011 και οι κοινωνικές αναταράξεις
Η τελευταία έρευνα της MRB για λογαριασμό της REALNEWS  είναι αποκαλυπτική και ανησυχητική. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία περίοδο υπάρχουν και άλλες έρευνες που στηρίζουν τα ίδια συμπεράσματα και που αναδεικνύουν ένα θολό πολιτικό σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο. Όποιοι ζουν σε κλίμα αυταρέσκειας και σιγουριάς, σύντομα θα καταλάβουν ότι «τα πάντα ρει». Και ίσως το ζήσουν αιφνίδια και καταλυτικά. Οι τεκτονικές πλάκες που στήριζαν το πολιτικό σύστημα και άρχισαν να μετακινούνται μετά το 2011 (στην πραγματικότητα συγκεντρωνόταν ενέργεια από την αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν την κρίση), φαίνεται ότι αρχίζουν να μετακινούνται και αυτό να προαναγγέλλει νέες πολιτικές ανακατατάξεις και έντονες κοινωνικές διεργασίες .
AdTech Ad
Ας δούμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία :
1. Το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκεται κοντά στο 33% και κανένα δεν ξεπερνάει το 20% ! Ποτέ στο παρελθόν δεν εμφανίστηκε αντίστοιχο φαινόμενο. Για τα άλλα κόμματα να πούμε; Όλα λίγο πολύ βρίσκονται κοντά στην ζώνη κινδύνου  με ποσοστά 2%,3%,4%,5%... Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ εμφανίζεται κάτω από μια μονάδα (με διαλυμένη μήνες τώρα την Ν.Δ) ,αλλά το «σκορ» είναι 17% έναντι 16.3% !
2. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ,του κόμματος που κέρδισε τρεις μάχες σε κάλπες μέσα στο 2015, βρίσκεται λίγο παραπάνω από το 50%. Παρά την αποχώρηση των στελεχών της ΛΑΕ , ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι – τουλάχιστον ως προς την εκλογική βάση του – ένα ενωμένο, σίγουρο για την πολιτική του, ομογενοποιημένο κόμμα.
3. Σταθεροποιείται η ύπαρξη ενός  τεράστιου ποσοστού της τάξης του 40% που δεν νοιώθει να εκπροσωπείται πολιτικά που δεν «του αρέσει» κανένα κόμμα που αισθάνεται «εκτός των τειχών»! Η απογοήτευση έχει εκτοξευθεί από την διάψευση των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε ως κάτι άλλο από τα δύο προηγούμενα κυβερνητικά κόμματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση κοινωνικής εκρηκτικής ύλης.
4. Το 81.4% θεωρεί ότι τα πράγματα στην χώρα  πάνε άσχημα ( τον Φεβρουάριο του 2015 αμέσως μετά την επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ  το αντίστοιχο ποσοστό ήταν… 46.4% και 38.5% σε δύο μετρήσεις της ίδιας εταιρείας ) .Το 62.9% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση στην χώρα θα πάει χειρότερα το 2016 ,όταν μόνο το 14.9% κρίνει ότι θα βελτιωθεί ! Την ίδια ώρα ,το 51.2% πιστεύει ότι η προσωπική οικονομική κατάστασή του θα χειροτερεύσει ,ενώ μόλις το … 9% βλέπει ότι θα βελτιωθεί ! Ένα χρόνο περίπου μετά την αλλαγή Κυβέρνησης, οι έλληνες εμφανίζονται πιο απογοητευμένοι ,πιο σκεπτικοί, πιο προβληματισμένοι και καθηλωμένοι παρά ποτέ.
5. Η Κυβέρνηση δείχνει να έχει σπαταλήσει την πολιτική περιουσία της αφού 3 στους 4 Έλληνες κρίνουν την πολιτική πορεία της αρνητικά. Ο Α.Τσίπρας προγείται μεν  ακόμα των άλλων πολιτικών αρχηγών ,αλλά με ποσοστό δημοφιλίας της τάξης του 30,5% όταν κάποιους μήνες πριν απολάμβανε ποσοστά του ύψους του 70-75%. Μάλιστα πολύ κοντά του είναι τόσο ο Κ.Μητσοτάκης, όσο και ο Β.Μειμαράκης με ποσοστά δημοφιλίας 29.7% και 29% ! Ταυτόχρονα βέβαια προχωράει αγχωμένη με 153 βουλευτές και με δεδομένο ότι ξεκίνησε με πραγματικό ποσοστό αποδοχής γύρω στο 20% στο σύνολο του εκλογικού σώματος…
Αυτά είναι τα στοιχεία ενός πολιτικού τοπίου που δεν αρέσει ,δεν εμπνέει ,δεν δίνει προοπτική σε μια χώρα που εμφανίζεται κουρασμένη να κολάι μέσα στις λάσπες και να μην μπορεί να προχωρήσει . Αναφερόμαστε σε ένα πολιτικό σύστημα που απορρίπτεται από μια ζαλισμένη κοινωνία ,σε μια χώρα που βρίσκεται σε παρακμή. Όταν το 37.2% δηλώνει ότι θα έφευγε από την χώρα αν του δινόταν η ευκαιρία  (στους νέους το ποσοστό εκτοξεύεται στο 50.9%), το 66% των «μεσαίων» ηλικιών απαντάει ότι δεν μπορεί να διατηρήσει το βιωτικό επίπεδο για ποια χώρα μιλάμε και μια προοπτική; Όταν ένα χρόνο πριν κυριαρχούσε η λέξη ΕΛΠΙΔΑ και τώρα ,ένα χρόνο μετά από Κυβέρνηση της Αριστεράς (και τμήματος της ακροδεξιάς για την ακρίβεια) κυριαρχεί η λέξη ΑΝΗΣΥΧΙΑ (42.8%) και η λέξη ΟΡΓΗ (32.4%) σε ποιο υποτιθέμενο σχέδιο και σε ποια προοπτική πιστεύει άραγε ; Απλά ,φαίνεται ότι δεν πιστεύει σε τίποτα ,ιδιαίτερα συμπληρώνεται  ένας κύκλος Κυβερνήσεων Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ.λ.π και φως δεν έχει φανεί.
Αυτό ακριβώς φαίνεται να είναι και το κομβικό σημείο. Δεν έχει σημασία που τώρα δεν έχουν γεμίσει οι πλατείες από αγανακτισμένους. Σημασία έχει ,ότι η ελληνική κοινωνία μοιάζει με καζάνι που βράζει.Το άθροισμα των αρνητικών αισθημάτων για την κατάσταση (ανησυχία, οργή, φόβος, ντροπή) φτάνει το 80.5% όταν το αντίστοιχο άθροισμα των θετικών (ελπίδα, αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια, σιγουριά) φτάνει μόλις το 31.8%.Από μόνο του αυτό το γεγονός προαναγγέλλει εξελίξεις . Αυτή η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης και πίστης σε ένα στόχο σε συνδυασμό με τα κρίσιμα μέτωπα που θα ανοίξουν ( ασφαλιστικό, μέτρα για αγρότες, κ.λ.π) ,αλλά και την δυσκολία να πάρει μπροστά η οικονομία πιέζουν σε αλλαγές. Ποιες; Δύσκολο να προβλεφθούν… Ας ληφθεί δε υπόψη ότι ο δείκτης απαισιοδοξίας της ελληνικής κοινωνίας επέστρεψε τρία χρόνια πριν… Εν ολίγοις, αυτή η κοινωνία απογοητεύεται και κουράζεται από τα λόγια, την ατολμία, τις μεγαλοστομίες, τα πίσω μπρος….
Ζητείται ελπίδα λοιπόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς δέσμιος ψεύτικων υποσχέσεων ,ιδεοληψιών, λαθών, ανικανότητας. Η Ν.Δ φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει μια εκλογική μάχη που μπορεί να προκύψει, αλλά ως αποτέλεσμα πιθανής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και όχι ως αποτέλεσμα να εμφανίσει μια καθαρή, σαφή πρόταση που θα δίνει απάντηση στην αγωνία ευρύτερων ακροατηρίων. Ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι μοιάζει με πεθαμένος, αδύναμος να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες ανασύστασής του.
Άρα;… Η ζωή θα δείξει… Το πολιτικό δυναμικό της χώρας επωμίζεται πολύ μεγάλες ευθύνες, γιατι μην νομίζετε… Τα βράχια και τυχόν ανώμαλες οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά καταστάσεις δεν είναι και τόσο μακριά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου