Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα όλο Κούλουρη από το Χρήστο Μυλωνά



Μια εξαιρετική παρουσίαση ενός πολύ μοναδικού για τα σημερινά δεδομένα βιβλίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε χθες το βράδυ στην αίθουσα «Δ. Μπόγρης» του δημαρχείου. Το βιβλίο που έχει τίτλο «Χριστουγεννιάτικο της Κούλουρης» υπογράφει ο καλός φίλος Χρήστος Μυλωνάς, ο οποίος προσωπικά με εξέπληξε θετικά, αφού μέχρι σήμερα τον ήξερα βέβαια σαν έναν επίμονο και ακούραστο εργάτη της λαογραφίας του νησιού (του παλιού και του σύγχρονου που κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό παλιό και πρέπει να καταγραφεί στον καιρό του, όπως πιστεύει), δεν είχα όμως την τύχη να τον απολαύσω σε ένα κείμενο ολοκληρωμένο και μεστό, όπως είναι το μυθιστόρημα ή, κατά άλλους, μεγάλο διήγημα, που έχουμε σήμερα στα χέρια μας.
Ο Χρήστος Μυλωνάς κατ΄ αρχάς είναι αξιέπαινος και μόνο που αποφάσισε να γράψει αυτό που έγραψε έτσι όπως το έγραψε. Και τι θέλω να πω μ΄ αυτό. Εδώ και πολλά χρόνια οι βιτρίνες των βιβλιοπωλείων (ενίοτε και των καταστημάτων ομορφιάς ή κινητής τηλεφωνίας)είναι γεμάτες από βιβλία βαθιάς κουλτούρας, με τίτλους ανεξερεύνητους και περιεχόμενο ακόμη πιο ανεξερεύνητο κι ασαφές, γραμμένα στην πλειοψηφία τους από συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων που ίσως (γιατί όχι;) με τις ασάφειές τους αυτές να θέλουν να πουν πολλά, το αποτέλεσμα ωστόσο φοβούμαι πως δεν τους δικαιώνει, αφού τα περισσότερα καταφέρνουν να περνούν αδιάφορα και να μην αγγίζουν ούτε τη λογική ούτε την ψυχή του αναγνώστη.







Ο κ. Μυλωνάς λοιπόν γράφει ένα βιβλίο – εν πολλοίς βιογραφία – με τίτλο που παραπέμπει σε μια μεγάλη χριστιανική εορτή και σε ένα συγκεκριμένο τόπο: Την Κούλουρη. Το νησί της Σαλαμίνας και μάλιστα το κέντρο της, την πόλη τη Σαλαμίνας κι ακόμη πιο συγκεκριμένα την παλιά πόλη από την Παραλία μέχρι τ΄ Αλώνια. Τη Σαλαμίνα λοιπόν των παιδικών του χρόνων, την Κούλουρη των ορίων του ήρωά του, του 9χρονου Μανώλη, μας περιγράφει ο συγγραφέας άλλοτε νοσταλγικά, άλλοτε με πίκρα, άλλοτε με περιπαιχτική διάθεση, άλλοτε με ειρωνεία. Συστήνοντάς μας έναν προσωπικό τρόπο γραφής, που πετάει με πολύ μαεστρία από το γέλιο στη συγκίνηση, σκιαγραφώντας πλήθος χαρακτήρες, πολλοί εκ των οποίων ζουν ακόμη ανάμεσά μας (χαρακτηριστικός είναι ο τύπος του φοιτητή Φραγκίσκου που στο τέλος της εκδήλωσης αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι άλλος από τον αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Λαϊβερά) και χρησιμοποιώντας πολλούς αρβανίτικους ιδιωματισμούς, ο Χρήστος Μυλωνάς πετυχαίνει αυτό ακριβώς που θέλει : Να φτιάξει ένα βιβλίο  και μάλιστα ένα βιβλίο με πλοκή που θα διδάσκει ήθος (βλ. Παπαδιαμάντης) και θα υπενθυμίζει στους παλαιότερους ενώ παράλληλα θα γνωρίζει στους νεότερους τον τρόπο ζωής άλλων εποχών (όχι υποχρεωτικά καλύτερων αλλά πάντως διαφορετικών), εξωραϊσμένο πολλές φορές στα μάτια ενός μικρού παιδιού.
Κατά τα άλλα, κρατώ την υποσημείωση του Χρ. Θεοχάρη όταν διάβασε πρώτος το βιβλίο. «Σαν να έβλεπα ντοκιμαντέρ», μου είπε. Κι επειδή ο Μυλωνάς είναι ο άνθρωπος που γνωρίζουμε πίσω απ΄ την κάμερα, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να θυμίζει τρέιλερ. Το τρέιλερ της δικής του ζωής,  που είναι αναπόφευκτα δεμένη με τον τόπο καταγωγής του.  Όπου κι αν πήγε, και πήγε σε πολλά μέρη, η ψυχή του στην Κούλουρη.

Η εκδήλωση
Συρροή γνωστών ονομάτων της δημοσιογραφίας και της πολιτικής το βράδυ της παρουσίασης στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου. Για το βιβλίο και το συγγραφέα μίλησαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ γνωστός δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ, ο οποίος για μεγάλο διάστημα είχε συνεργαστεί με το Χρ. Μυλωνά στην τηλεόραση, ο τ. υπουργός και δημοσιογράφος Αργύρης Ντινόπουλος, ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Πέτρος Κουμπλής, ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Παρθένης, ο ερευνητής και τ. αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Φάνης Καπαραλιώτης κι ο εκπαιδευτικός Γιώργος Παπαδημητρίου. Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά οι Μαρία Μπεγνή  και Πάνος Τσάμης σε χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τη μουσικό Ευαγγελία Νάννου στο πιάνο. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η δήμαρχος Σαλαμίνας Ι. Νάννου, ο τ. δήμαρχος Γ. Τσαβαρής, ο τ. υπουργός Δ. Ελευσινιώτης, ο τ. αρχηγός Λ.Σ. Χρ. Δελημιχάλης, ο επιχειρηματίας Γ. Κανάκης, εκπρόσωποι του κλήρου, του εκπαιδευτικού κόσμου, και πολλοί ακόμη, οι περισσότεροι καλοί φίλοι του Χρ. Μυλωνά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν εξ΄ ολοκλήρου για την αποπεράτωση της συντήρησης των τοιχογραφιών του Μητροπολιτικού  Ι. Ν. Αγίου Μηνά.
Βίκυ Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου