Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ένας άλλος απολογισμός για το 2015 στην Περιφέρεια Αττικής

Η συνήθης «δικαιολογία» για το κόψιμο κοινωνικών δαπανών για τη φτώχεια είναι το «λεφτά δεν υπάρχουν».  Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που λεφτά υπάρχουν -και με το παραπάνω- και δεν δίνονται για τις κοινωνικές ανάγκες; Τι συμβαίνει με τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που θεώρησε «πατριωτικό καθήκον» να δώσει τα χρήματα όλων μας για να καλυφθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ κι όχι οι ανάγκες των ανθρώπων; Ποιος είναι τελικά ο προσανατολισμός της πολιτικής που ασκεί εδώ και ένα χρόνο η διοίκηση της Ρένας Δούρου, πέρα από τις φραστικές (και ανέξοδες) διακηρύξεις και τα καθημερινά διθυραμβικά Δελτία Τύπου;

Την καθημερινότητα την γνωρίζουν βέβαια οι εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι της Αττικής, οι άστεγοι, τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, που δεν είδαν καμία συμπαράσταση από την Περιφέρεια Αττικής. Αυτό που δεν γνωρίζουν, όμως, είναι τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Περιφέρεια και δεν το έκανε.

Λεφτά υπήρχαν -και με το παραπάνω!- το 2015 για κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής. Δεν δόθηκαν όμως.
Εδώ είναι με αριθμούς:
·         Υπήρχαν 13.100.000 ευρώ στον προϋπολογισμό 2015, τα οποία ενέταξε πέρσι η Διοίκηση της Ρ. Δούρου λέγοντας ότι θα τα διαθέσει αποκλειστικά σε κοινωνικές δαπάνες (επανασύνδεση ρεύματος, πρωτοβάθμια υγεία, στέγαση αστέγων, δομές κακοποιημένων γυναικών κ.ά.). ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 0 ευρώ ξοδεύτηκαν για όλο το 2015…!
·         Υπήρχαν 7.000.000 ευρώ από το (νεοφιλελεύθερης έμπνευσης) πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ για τα έτη 2015-2016, για συσσίτια. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 0 ευρώ ξοδεύτηκαν για όλο το 2015 -το ποσό μεταφέρεται αυτούσιο στο 2016.
·         Υπήρχαν 380.000 ευρώ για σίτιση αστέγων, από πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας (της διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος… Σαμαρά!), με σύμβαση που υπογράφθηκε τον Δεκέμβρη 2014. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015: 0 ευρώ, το ποσό μεταφέρεται αυτούσιο στο 2016.
·         Υπήρχαν 100.000 ευρώ, που δόθηκαν από το ΥΠΕΣ, για τις ανάγκες των προσφύγων.ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015: Δεν γνωρίζουμε ακόμη, τα χρήματα εκταμιεύτηκαν στα μέσα Δεκέμβρη (άρα ως τότε δεν είχαν διατεθεί)
·         Πάνω από όλα, όμως, υπήρχαν 330.000.000 ευρώ, ίδιοι πόροι, το αποθεματικό της Περιφέρειας, που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άμεσα για κοινωνικές ανάγκες.ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015: 0 ευρώ από το αποθεματικό διατέθηκαν για κοινωνικές δαπάνες!

Πού πήγαν τα λεφτά και γιατί;
Τα κονδύλια αυτά δεν ξοδεύτηκαν για τις ανάγκες των κατοίκων της Αττικής -παρότι ήταν διαθέσιμα- για δύο κυρίως λόγους:
·         Ο πρώτος λόγος ήταν οι μνημονιακοί νόμοι που απαγόρευαν οποιαδήποτε πρόσληψη και άλλες ενέργειες που ήταν αναγκαίες για να προχωρήσει η υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων της Περιφέρειας. Νόμοι που αρνήθηκε να καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ποια όμως ήταν η στάση της Περιφέρειας Αττικής; Μήπως κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τους νόμους των Μνημονίων; Όχι, ποτέ. Μήπως έκλεισε την Περιφέρεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν την αφήνουν να κάνει κοινωνική πολιτική, να στεγάσει τους άστεγους ή να βοηθήσει τους φτωχούς; Όχι, ποτέ. Μήπως κάλεσε ανοιχτά τους πολίτες, ή έστω τους υπόλοιπους ΟΤΑ, να διεκδικήσουν κινηματικά την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων για τα οποία υπήρχαν τα χρήματα; Το αντίθετο έκανε η Περιφέρεια Αττικής: κάλυψε και καλύπτει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις μνημονιακές πολιτικές! Μέχρι και το νέο σαξές στόρυ του Τσίπρα –για την ανάπτυξη που θα έρθει το 2016– μεταφέρθηκε αυτούσιο στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
·         Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η παράταξη της Ρ. Δούρου έδωσε τα αποθεματικά της Περιφέρειας (δηλ. τα λεφτά όλων μας) στην κυβέρνηση για να τα δώσει στο ΔΝΤ!Για ένα χρέος παράνομο, για ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο λαός, η Διοίκηση της Περιφέρειας δέχτηκε να δώσει τα αποθεματικά της σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ (στον όψιμο «φίλο» του ΣΥΡΙΖΑ κο Στουρνάρα) για να καλυφθούν οι δόσεις στους δανειστές-τοκογλύφους, παρότι γνώριζε ότι με τον τρόπο αυτό το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών θα δεσμευτεί για πάντα (αν δεν κουρευτεί κιόλας κάποια στιγμή), και δεν θα έχει τα περιθώρια να κάνει καμία πολιτική. Κι όμως, όχι μόνο έδωσε τα αποθεματικά στο ΔΝΤ (μέσω της ΤτΕ), αλλά στο βωμό της αποπληρωμής του χρέους (και της υπογραφής νέου Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) θυσίασε κάθε κοινωνική πολιτική που θα μπορούσε -και θα όφειλε να κάνει στην Αττική!

Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος, όχι μόνο για την κοινωνική πολιτική που δεν έγινε το 2015, αλλά και για τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης και για το 2016! Ο προϋπολογισμός του 2016 είναι έτσι καταρτισμένος, ώστε να μη χρειαστεί να «αγγίξουν» το αποθεματικό που βρίσκεται στην ΤτΕ –γιατί πολύ απλά, αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν ως πραγματικά χρήματα, υπάρχουν μόνο λογιστικά. Γι’ αυτό η κυβέρνηση μαζεύει τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων του δημοσίου και ψήφισε διάταξη σύμφωνα με την οποία αυτούς τους λογαριασμούς θα τους χειρίζεται πλέον ο Υπουργός Οικονομικών. Για να εκταμιευτεί οποιοδήποτε ποσό, χρειάζεται πρώτα η έγκριση του Υπουργού Οικονομικών. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια Αττικής σε όλο τον προϋπολογισμό του 2016 έχει εντάξει μόλις… 4.800.000 ευρώ από ίδιους πόρους για δαπάνες κοινωνικής πολιτικής. Δηλ. το 1% του συνολικού προϋπολογισμού της!

Γι’ αυτό στην Αττική του 1,5 εκ. ανέργων, αστέγων και φτωχών, η Περιφέρεια Αττικής δεν θα κάνει καμία κοινωνική πολιτική –τη θυσίασε στο βωμό του χρέους και των μνημονίων. Κι ας έταζε προεκλογικά στο λαό της Αττικής ότι το «πλεόνασμα απραξίας» του Γ. Σγουρού θα το χρησιμοποιούσε για τις κοινωνικές ανάγκες. Δεν είναι και η πρώτη «κωλοτούμπα» άλλωστε…

Η αμήχανη στιγμή που διαπιστώνει κανείς ότι οι δομές αλληλεγγύης και οι εργατικές λέσχες έχουν κάνει πολύ περισσότερη κοινωνική πολιτική από την Περιφέρεια Αττικής με τους παχυλούς προϋπολογισμούς, συμβαδίζει με την (ακόμη πιο) αμήχανη στιγμή που ακούει τους (νεομνημονιακούς) συμβούλους της Δύναμης Ζωής, μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να φωνάζουν «λαϊκισμός! λαϊκισμός!» σε όποιον συγκρίνει τα 27 εκ. ευρώ που προορίζονται για 2 ΠΑΕ (από ίδιους πόρους της Περιφέρειας) με τα 4,8 εκ. ευρώ της (μη) κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας για το 2016. Τι διαφορετικό, άραγε, έλεγαν οι βουλευτές του Σαμαρά, του Βενιζέλου, και οι σύμβουλοι του Γ. Σγουρού;


Είναι αναγκαίο άμεσα  να αναπτυχθεί ένα μαζικό λαϊκό διεκδικητικό ανατρεπτικό κίνημα, απέναντι στη νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  αλλά και τους εκφραστές αυτής της πολιτικής στην περιφέρεια Αττικής. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική θα δώσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου