Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

90 χρόνια Δημοτικό Σχολείο ΠαλουκίωνΣυγκίνησε και γύρισε πίσω πολλούς από τους παλιούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παλουκίων η σημερινή επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του σχολείου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου κτιρίου, η οποία για ακόμη μία φορά ήταν κατάμεστη από ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήρθαν να τιμήσουν το σχολείο της πρώτης τους νεότητας, το σχολειό της καρδιάς τους. Συνεχώς κατά τη διάρκεια της προβολή ταινίας με αναδρομή στην ιστορία του Δημοτικού Σχολείου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, άκουγες ψιθύρους, άκουγες κείνο  το «…ήμουν και γω εκεί, να πάνω δεξιά…».

Η αειθαλής Πόπη Αστεριάδη


Η διευθύντρια  κ. Ελένη Γκανά κάνει αναδρομή στο παλιό σχολείο

Ο μηχανολόγος μηχανικός Στέφανος Μπινιάρης φοίτησε εδώ

Ο ιατρός Νίκος Βασιλόπουλος φοίτησε εδώ

Ακόμη μια παλιά μαθήτρια

Η ... πλάκα

Ο μαθηματικός Τάσος Κεχαγιάς ανοίγει τη σάκα του

τα πολύχρωμα τετράδια

τα περιοδικά "Η Ζωή του Παιδιού" και"Ο Ερυθρός Σταυρός"

ο εφιάλτης της ...βέργας

η ποδιά
Μνήμες γιομάτες νοσταλγία μαθητών που φοίτησαν στο σχολείο, όπως μιας ηλικιωμένης σήμερα μαθήτριας της δεκαετίας του ΄40, αλλά και γνωστών Παλουκιωτών όπως του δρ. μηχανολόγου μηχανικού του Πολυτεχνείου του Άαχεν Στέφ. Μπινιάρη, του καταξιωμένου ιατρού Νικ. Βασιλόπουλου και του καθηγητή Μαθηματικών Τάσου Κεχαγιά, στο αρχείο του οποίο βασίστηκε εν πολλοίς η όλη εκδήλωση, συγκίνησαν και θύμισαν σε όλους άλλες εποχές στην εκπαίδευση.
Ακριβώς στις διαφορές που υπήρχαν  πριν μερικές δεκαετίες στις συνθήκες ζωής, στον τρόπο που λειτουργούσαν τα σχολεία αλλά και στην αντίληψη των ίδιων των εκπαιδευτικών για το έργο τους και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για να πετύχουν το στόχο τους- που δεν ήταν άλλος από την «παίδευση» των νεοελλήνων σε ταραγμένες εποχές και υπό την πίεση βιοτικών αναγκών- αναφέρθηκε η διευθύντρια του Σχολείου κ. Ελένη Γκανά, η οποία κάποτε ξεκίνησε από κει ως μαθήτρια, επέστρεψε ως δασκάλα και φέτος κλείνει 14 χρόνια ως διευθύντρια στο ίδιο σχολείο.   
Την όλη εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η γνωστή τραγουδίστρια του νέου κύματος Πόπη Αστεριάδη, πιο φρέσκια από ποτέ, που μαζί με τη μαθητική χορωδία υπό της διεύθυνση της μουσικού κ. Ευαγ. Νάννου συνεπήραν το κοινό με αγαπημένες μελωδίες.
Στο όλο εγχείρημα συνέβαλε αποφασιστικά με την παραχώρηση αρχειακού υλικού το Γ.Α.Κ. Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας και ο προϊστάμενός του καθηγητής και τοπικός σύμβουλος Σαλαμίνας Τάσος Σαλματάνης, τον οποίο η κ. Γκανά ευχαρίστησε προσωπικά.
Αξίζουν πάντως πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην συγκέντρωση του υλικού και στην πραγματοποίηση μιας από τις πιο καλοστημένες εκδηλώσεις που έχουμε παρακολουθήσει. Συγχαρητήρια και στην κ. Γκανά, στον υποδιευθυντή και άπαντες τους δασκάλους του σχολείου για την αγάπη με την οποία περιβάλλουν το σχολείο τους – δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Συγχαρητήρια και σε όλους τους κατοίκους των Παλουκίων που, στα θέματα που αφορούν την περιοχή τους,  γίνονται όλοι μια γροθιά και βοηθούν να προβάλλεται ο τόπος που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Και πάλι μπράβο.
Βίκυ Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου