Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Η Ψυτάλλεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχθεί νέα λύματα




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στη διαχείριση των λυμάτων της Β.Α. Αττικής και τις αναφορές για τη μεταφορά τους στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, θεωρούμε μια τέτοια λύση πολιτικά απαράδεκτη και επιστημονικά – τεχνικά αίολη και επικίνδυνη.
 Ο αρχικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των λυμάτων των περιοχών της Β.Α. Αττικής προέβλεπε την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και στις περιοχές αυτές, δηλαδή έργων μικρής σχετικά κλίμακας και με προφανή γεωγραφική εγγύτητα.
 Ο σχεδιασμός αυτός  άλλαξε «ξαφνικά», υπακούοντας σε διάφορες προεκλογικές - μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που μεταξύ άλλων αναπαράγουν  και την γνωστή αντίληψη ότι κάθε περιβαλλοντικά «οχληρό» ζήτημα αντί να το αντιμετωπίσουμε το «σπρώχνουμε στην πόρτα του γείτονα».

 Είναι η ίδια αντίληψη που για χρόνια επιβιώνει, αναπαράγεται, διαμορφώνει συνειδήσεις, συμπεριφορές και τελικά συγκροτεί μικρά και μεγάλα πολυποίκιλα συμφέροντα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της «Φυλής». 
 Έτσι, και στην περίπτωση της διαχείρισης των λυμάτων της Β.Α. Αττικής και προκειμένου να μην διαταραχθούν ισορροπίες και σκοπιμότητες χρόνων, επικράτησε η αδράνεια και η παράταση της εκκρεμότητας,  με αποτέλεσμα, σήμερα, να είναι ορατός ο κίνδυνος να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα από την Ε.Ε.
 Σήμερα, που η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί για πρώτη φορά, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Α΄βαθμού, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά, με βάση την αρχή του αποκεντρωμένου σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο, αντί να συντηρεί και να αναπαράγει τα γνωστά καταστροφικά μοντέλα των προηγουμένων δεκαετιών, προκαλεί εντύπωση και απορία η επιμονή στη μεταφορά των λυμάτων της Β.Α. Αττικής στην Ψυτάλλεια.
 Μια τέτοια επιλογή θα προϋπέθετε την κατασκευή δεκάδων χιλιομέτρων υπόγειων αγωγών μέσα στον υφιστάμενο αστικό ιστό, δεκάδων ενεργοβόρων αντλιοστασίων,  λόγω του φυσικού αναγλύφου κατά μήκος της διαδρομής, με ότι δυσκολίες και περιβαλλοντικούς κινδύνους αυτό συνεπάγεται (αστοχίες, υπερχειλίσεις) και προφανώς με υψηλό κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας.  Και εύλογα τίθεται το ερώτημα ποιες αντιλήψεις και τελικά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί μια τέτοια επιλογή; 

Το Κ.Ε.Λ. Ψυτάλλειας, αποτελεί λόγω μεγέθους και χαρακτηριστικών το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη. Όσοι αβασάνιστα προτείνουν να δεχθεί τα λύματα του συνόλου της Αττικής, ας αναλογιστούν ότι εκτός των περιορισμών και των ορίων που τίθενται από τις παραδοχές του αρχικού σχεδιασμού, πολλαπλασιάζονται οι  πιθανότητες ενός σοβαρού σε μέγεθος και επιπτώσεις ατυχήματος, το οποίο δεν θα είναι τεχνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά διαχειρίσιμο.

Με αφορμή τα νέα δημοσιεύματα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης δήλωσε: «Θεωρούμε περιττό να υπενθυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, υποστηρίζει ένα μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων μέσα από μικρές τοπικές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και ανακύκλωσης νερού και σε κάθε περίπτωση διαφωνεί με την ένταξη επιπλέον περιοχών της Αττικής στην επεξεργασία των λυμάτων στην Ψυτάλλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου