Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Γιατί και έργα κληρονομήσατε



Σ΄ ένα πράγμα που συμφωνώ με το φίλο Μ. Δερτούζο στη συνέντευξη που έχει παραχωρήσει σ΄ αυτό το φύλλο (βλ. σελ. ….) είναι η πικρή διαπίστωσή του, που αποτελεί άλλωστε και κοινή διαπίστωση όσων παρακολουθούμε πρόσωπα και γεγονότα τόσα χρόνια, πως η κάθε φορά δημοτική αρχή επιχειρεί μεθ΄ επιμονής να μηδενίσει το έργο της προηγούμενης. Δεν είναι όμως έτσι. Κάθε δήμαρχος που περνά αφήνει το δικό του λιθαράκι, άλλος μικρό άλλος μεγάλο, δεν έχει σημασία, πάντως κάτι αφήνει. Με το να επιχειρούμε να αποσιωπούμε και να μηδενίζουμε τα πάντα, μάλλον κακή υπηρεσία προσφέρουμε στον τόπο,  κάθε φορά.

Και εξηγούμαι. Εκτελείται αυτή τη στιγμή, μια πολύ μεγάλη εργολαβία για τους δρόμους. Όλοι γνωρίζουμε πως τα αυτοκίνητά μας σπάνε καθημερινά λόγω της πολύ κακής κατάστασης που βρίσκεται το δίκτυο της οδοποιίας στο νησί. Οι παράγοντες που έχουν συντελέσει σ΄ αυτό είναι πολλοί. Έχουν να κάνουν με την κακή συντήρηση τις προηγούμενες δεκαετίες, με τα έργα της αποχέτευσης και των ομβρίων από το 2007 μέχρι σήμερα, με τη ραγδαία αύξηση των οχημάτων και μάλιστα των βαρέων σε κάποιες περιοχές τα προηγούμενα χρόνια και με πολλούς άλλους παράγοντες που δεν θα αναλύσουμε τώρα.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή ξεκίνησε από τα τέλη του 2013 τις επαφές για  να μπορέσουν να εξευρεθούν πόροι για την οδοποιία. Κατάφερε έτσι να έλθουν στο νησί 1.000.000€, από αυτά 500.000€ από το Υπ. Ανάπτυξης με υπουργό τότε το Μ. Χρυσοχοίδη και 500.000€ από την Περιφέρεια. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  της 13/3/2014 ψηφίστηκαν οι μελέτες και στη συνέχεια, αφού εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα, υπογράφηκαν οι δύο προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου με το Υπ. Aνάπτυξης και την Περιφέρεια.
Το έργο αυτό λοιπόν, μεγάλου εύρους, έργο οδοποιίας 1.000.000€ ξεκίνησε να εκτελείται το τελευταίο διάστημα από την Κ. Βίγλα προς  Άγιο Αθανάσιο και στη στροφή του δρόμου προς Περιστέρια και θα συνεχιστεί σε όλο το νησί, στο κέντρο (Άγιος Νικόλαος κ.α.) αλλά και στην Περιφέρεια, που αντιμετωπίζει εξίσου μεγάλα προβλήματα με το οδόστρωμα. Εξάλλου στο κέντρο, πρέπει να γνωρίζουμε πως μετά την αποπεράτωση ενός έργου όπως π.χ. πρόσφατα τα όμβρια, ανήκει στις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου να αποκαταστήσει το δρόμο και να τον παραδώσει σε καλή κατάσταση. Άρα αυτό απομένει να γίνει όπου έχει περάσει έργο και εναπόκειται πλέον στη νυν δημοτική αρχή  ή στην αντιπεριφέρεια  - όποιος εν πάση περιπτώσει κάθε φορά παραλαμβάνει - να πιέσει ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να πάψουμε να σπάμε καθημερινά τα οχήματά μας.
Πάντως, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, η εκτέλεση της οδοποιίας που συντελείται σήμερα όπως και τα ποσά που θα εκταμιευτούν στη συνέχεια για τα γήπεδα – και είχαν αρχικά εγκριθεί για να κατασκευαστεί Κλειστό Γυμναστήριο στο Αμπελάκι – όπως και πολλά άλλα έργα ξεκίνησαν από τα προηγούμενα χρόνια και απλά υλοποιούνται τώρα. Όπως κάποια έργα που μπορεί να ξεκινήσουν σήμερα, με τις προτεραιότητες και το όραμα που πιθανόν έχει η σημερινή δημ. αρχή, ίσως να υλοποιηθούν επί δημαρχίας κάποιου άλλου.  Γι΄ αυτό θέλει προσοχή όταν μηδενίζουμε τα πάντα. Γιατί όλοι κάτι κληρονομούμε και κάτι κληροδοτούμε! Και δεν θα μας αρέσει αύριο ο κληρονόμος μας να είναι το ίδιο αγνώμων. Γιατί ως γνωστόν, ότι κάνεις, λούσεσαι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου