Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ημερίδα για την Μετανάστευση στην Αίγινα



Τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για την Μετανάστευση, παρουσίασε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων (EPP/CoR) στην ημερίδα που οργάνωσαν οι Ενώσεις Δήμων & Δημάρχων Αττικής, στο νησί της Αίγινας.
 Στην ομιλία του ο κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε στις διαστάσεις που έχει πάρει η ανθρωπιστική αυτή κρίση, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
 Στην συνέχεια ανέδειξε τον ουσιώδη ρόλο των Δήμων, των Περιφερειών και γενικά των τοπικών κοινωνιών, τόσο κατά την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών στην είσοδο, όσο και κατά την ενσωμάτωση τους στους τελικούς προορισμούς.
Καταλήγοντας επεσήμανε  ότι για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την έξαρση της μετανάστευσης αποτελεσματικά, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως οι αξίες, ο πολιτισμός και η ιστορία της Ευρώπης επιβάλλουν, απαιτείται μια καλά σχεδιασμένη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ανάλογη εκπαίδευση-τεχνογνωσία και οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για το σκοπό αυτό.
Όσο δε αφορά την Ελλάδα, και ιδιαίτερα τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών ροών, τόνισε ότι η γείτονα χώρα Τουρκία, έχει εκ των πραγμάτων καθοριστικό ρόλο, και ο βαθμός αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αξιολογηθεί από τον υπεύθυνη στάση που θα δείξει τις κρίσιμες αυτές στιγμές.
Στο πάνελ για την μετανάστευση εκτός του κ. Σπύρου Σπυρίδωνα, έλαβαν μέρος ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός κ. Ιωάννης Πανούσης, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα κύριος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος. Παρεμβάσεις στο θέμα έκαναν επίσης αρκετοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου