Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΚΕΣ



 Γράφει η Βίκυ Ψυλλάκη
·        Μπήκε το φθινόπωρο, ξεκίνησαν τα σχολεία, τελείωσαν οι εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη μία μεγάλη νίκη, την τρίτη κατά σειρά σ΄ έναν μόλις χρόνο, στη Ν.Δ. χρειάζονται σαράντα  μέρες για να βγάλουν αρχηγό (πιο λίγες χρειάστηκαν για να βγάλουμε πρωθυπουργό), ο Λεβέντης μπήκε στη Βουλή εκτοπίζοντας τον πολύ Λαφαζάνη, η Ζωίτσα μας, ο μικρός αυτός λατρεμένος Μπαμπινιώτης της Βουλής, δεν θα είναι πια πρόεδρος  και πολύ θα μας λείψει, ειδικά αυτό το μειλίχιο χαμόγελό της. Κατά τα άλλα, ο λαός μας, ψυλλιασμένος από τα προηγούμενα χρόνια, σαν τα μυρμήγκια, αποθηκεύει προμήθειες για το χειμώνα, που τα αμετανόητα κανάλια μας τον θέλουνε και φέτος  «πολύ δύσκολο»…

·        Είπα κανάλια και φούντωσα πάλι. Ξέρεις τι είναι να ξυπνάς πρωί -πρωί Δευτέρας με κέφι, να κάνεις το ντουζάκι σου και καθώς κάθεσαι επτά  το πρωί να φας το πρωινό σου, ν΄ ακούς τις γνωστές κάργιες του ενός και του άλλου καναλιού να σου λένε για τη φοροκαταιγίδα που έρχεται; Να βγαίνει η κυβέρνηση να διαψεύδει κι αυτοί εκεί, ακάθεκτοι, να επιμένουν πως θα πληρώσουμε! Ρε παιδιά, γίνανε οι εκλογές, βγήκε κυβέρνηση. Εσείς γιατί εξακολουθείτε την τρομολαγνεία; Δεν το ‘πιάσατε’ πως ο κόσμος σας έχει γραμμένους; Τι δεν καταλαβαίνετε;  
·        Όταν ο πρωθυπουργός προτρέπει τους βουλευτές του να είναι κοντά στα προβλήματα των πολιτών, προφανώς δεν εννοεί να κάνουν ινκόγκνιτο επισκέψεις σε δήμους και να τα λένε εν κρυπτώ με την εκάστοτε δημοτική αρχή. Λάθος στο οποίο υπέπεσαν οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκλεγεί στη Β΄ Πειραιά και οι οποίες επισκέφτηκαν εντελώς στο ξεκάρφωτο το Δήμο Σαλαμίνας και  δέχτηκαν να συζητήσουν «κεκλεισμένων των θυρών» (όπως μας ενημέρωσε η εθελοντής  που είχε αναλάβει χρέη μαντρόσκυλου στην πόρτα) τα «προβλήματα» του δήμου, απουσία των συμβούλων της αντιπολίτευσης τεσσάρων παρατάξεων και απουσία του Τύπου, κάποιοι εκπρόσωποι του οποίου που το πήραμε χαμπάρι εκδιωχθήκαμε, όταν θελήσαμε να εισέλθουμε στην αίθουσα όπου λάμβανε χώρα η κρίσιμη σύσκεψη κορυφής με την κ. Καρακώστα!!! Η οποία δέχτηκε να μείνει έξω ακόμη κι η μοναδική περιφερειακή σύμβουλος από τη Σαλαμίνα, που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Δούρου(!)Την ίδια στιγμή που συμμετείχαν διάφοροι εξωθεσμικοί, άτυποι συνεργάτες της κ. Νάννου. Μήπως κ. πρωθυπουργέ και κύριοι του κόμματος και της περιφέρειας να τραβάγατε λίγο τ΄ αυτιά; Η απειρία έχει και όρια, πολλές φορές δε εκθέτει!
·        Ν΄ αναβληθεί το θέμα του δανείου μέχρι να ενημερωθούν, ζήτησαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης από τη δήμαρχο στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Όταν ο κ. Βλάχος, που δεν συμμετέχει ούτε στην Οικονομική Επιτροπή, δήλωσε αδυναμία να ψηφίσει λόγω άγνοιας, η κ. Νάννου τον παρέπεμψε στο διαδίκτυο και στα μπλογκς, όπου, όπως είπε, είχε αναρτηθεί το θέμα. «Ακούτε τι λέτε;» τη ρώτησε ο κ. Βλάχος με τη σειρά του, ζητώντας να γραφεί στα πρακτικά ό,τι ακούστηκε και κατηγορώντας τη δήμαρχο πως κάνει πολιτική στο διαδίκτυο!
·        Ο δήμος και η εκάστοτε εξουσία μπορεί να φταίνε για πολλά. Δεν φταίνε όμως για το χάλι μας, το δικό μας χάλι, που μας επιτρέπει να πετάμε σκουπίδια έξω από τους κάδους, εκεί που μόλις πριν από λίγο πέρασε και μάζεψε το απορριμματοφόρο. Δε φταίνε για το χάλι μας, το δικό μας χάλι, που μας επιτρέπει να αδειάζουμε τους βόθρους μας στους δρόμους, απ΄ όπου περνάνε τα δικά μας παιδιά να πάνε στο σχολείο. Αν δεν αλλάξουμε πρώτα οι ίδιοι, μην περιμένουμε να αλλάξει τίποτα στον τόπο που ζούμε. Ή αλλιώς, όπως λέει και ξαναλέει ο Τσίπρας, πρέπει να πάψουμε κάποτε να αναθέτουμε στους άλλους να μας ξελασπώνουν και ν΄ αποφασίσουμε ν΄ αναλάβουμε τις ευθύνες μας σαν λαός, σαν πολίτες, σαν δημότες.
·        Λέει και ξαναλέει η δήμαρχος  πως το έλλειμμα του δήμου οφείλεται εν πολλοίς στους αμελείς εκείνους κατοίκους που δεν πληρώνουν. Και τη ρωτάμε ευθέως: Υπάρχουν σημερινοί αιρετοί, και μάλιστα της πλειοψηφίας, που οφείλουν στο δήμο; Και που δεν πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώνουν; Και που έχουν έρθει σε σύγκρουση με συναδέλφους τους της πλειοψηφίας γιατί ακριβώς δεν πληρώνουν;    
·        Τρία πουλάκ΄,  τρία πουλάκια κάθονταν, νυχτιάτικα και τα λέγανε, κάπου στο κέντρο της Κούλουρης: ο χρυσαετός, το γεράκι και ο… μπούφος.
·        Ενώ το χαράτσι του δήμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουμε αρχίσει να το νιώθουμε για τα καλά, υπάρχει ένα γηπεδάκι  στο Αιάντειο, στον Άγ. Φανούριο, όπου σύμφωνα με καταγγελία συμπολίτη μας, οι προβολείς είναι αναμμένοι μέχρι τα μεσάνυχτα. Μάλιστα ο άνθρωπος έχει καταθέσει και σχετική αίτηση στο δήμο από το Μάρτιο παρακαλώ, αλλά η φωταγώγηση φωταγώγηση! Σκοπεύει να ασχοληθεί κάποιος αρμόδιος;    
·        Ξεκίνησαν τα σχολεία και μαζί διευθυντές και δάσκαλοι ξεκίνησαν να εκλιπαρούν τους γονείς να αγοράσουν εκείνοι όλα τα απαραίτητα υλικά που συνήθως παρέχονται στη δημόσια παιδεία δωρεάν: χαρτί φωτοτυπικού, καθαριστικά, χρώματα, μέχρι μηχανήματα έχουν δωριστεί αυτές τις ημέρες από γονείς. Άλλοι βάφουν, άλλοι κάνουν τους κηπουρούς, άλλοι καθαρίζουν αυλές… Η χαρά των διοικούντων. Επισήμως υπάρχει κάποια αντίδραση; Οι τόσοι σύλλογοι γονέων ανά το νησί τι κάνουν; Δεν αναγνωρίζουν άραγε σήμερα ότι υπάρχει πρόβλημα; Μόνο οι προηγούμενοι φταίγανε για όλα; Οι σημερινοί, επειδή είναι ντόπιοι και κολλητοί μας, δεν έχουν καμιά ευθύνη; Ποιανού δουλειά είναι να βαφτούν τα σχολεία; Πού είναι τα χρήματα που δόθηκαν εφέτος στα σχολειά της Σαλαμίνας; Γιατί αγοράζουν καθαριστικά οι γονείς; Θα διαμαρτυρηθεί επιτέλους κανείς ή  να πάμε από τώρα ν΄ αγοράσουμε και πετρέλαιο;
·        Στη μυστική νυχτερινή συνάντηση τα δύο εκ των τριών σωμάτων: ο Στρατός και το Ναυτικό. Η Αεροπορία έλειπε. Για να μην πάρουν τα μυαλά τους …αέρα.
·        Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα Αιαντείου ήρθαν και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Κ. Μπούταλη και όλοι οι κοιν. σύμβουλοι που συμμετείχαν, για ακόμη μια φορά τόνισαν ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν χωρίς οχήματα και χωρίς πρόγραμμα. Για να αντιμετωπίσουν σφοδρή αντίδραση από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Χατζή, ο οποίος δήλωσε πως αυτή τη στιγμή στο νησί λειτουργεί μόνο ένα καλαθοφόρο όχημα (τα άλλα είναι χαλασμένα) εγκαλώντας τη Δημ. Κοινότητα με τη φράση «πάει το παιδί να χτυπήσει τη μάνα». Μόνο που, κ. Χατζή, κυκλοφορούν γύρω μας μανάδες και μανάδες!
·        Τι συμβαίνει με την ελάσσονα αντιπολίτευση του δήμου μας;  Από δυο κι ο κούκος που ήντουσαν, έχουνε γίνει ένας κι αυτός όχι έλεγχο δεν ασκεί, όχι αντίρρηση δε φέρνει,  σε λίγο θα κάνει εισηγήσεις αντί για την πλειοψηφία!
·        Τι έγινε; Τα ξαναβρήκαν τα πουλάκια μου; Είπα και γω. Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει; Δε βγάζει. Διά το καλόν του τόπου, βεβαίως βεβαίως!
·        Προχωρά η Περιφέρεια με το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Μένει να δούμε πώς θα διαχειριστεί τα «μοντέλα»,  που έχουν ανοίξει από τώρα τις τεράστιες μασέλες τους και περιμένουνε στη γωνία!
·        Υπάρχουν εργαζόμενοι στο δήμο που έχουν συγγενικούς δεσμούς με αιρετούς; Κι αν ναι, με τι σχέση εργασίας έχουν προσληφθεί κι από πού πληρώνονται;
·        Γι΄ αυτό λέμε …είναι νωρίς ακόμη…. Είναι νέος, είναι συνεχώς αναπτυσσόμενος, γνωρίζει από κοινά, είναι όμως άφθαρτος, τον αγκαλιάζει ο κόσμος, έχει έρεισμα κι εκτόπισμα σ΄ όλη την Κούλουρη. Κι είναι αυτός που θα κάνει το επόμενο μεγάλο μπαμ που δεν περιμένει κανείς. Υπομονή λίγο καιρό και θα τον μάθετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου