Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή της Περιφερειάρχη Αττικής, για τον έναν χρόνο άσκησης διοίκησης στην Περιφέρεια



Ένας χρόνος έκλεισε πρόσφατα από τότε που η Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.
Σας απευθύνω την επιστολή αυτή αντί της παραδοσιακής Συνέντευξης Τύπου σχετικά με την παρουσίαση του έργου που έχει επιτευχθεί στην Περιφέρεια Αττικής μέσα σε αυτούς τους δώδεκα μήνες. Έργο συγκεκριμένο που υλοποιήθηκε μέσα σε ένα δύσκολο και μεταβαλλόμενο πολιτικά περιβάλλον, με δεδομένη την οικονομική κρίση και σε συνάρτηση της πιεστικής κατάστασης που ασκούσε η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η επιλογή εκ μέρους μου της γραπτής επικοινωνίας, και όχι της κλασικής Συνέντευξης Τύπου, γίνεται συνειδητά, για λόγους ουσίας: η πολιτική συγκυρία, με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα, λειτουργεί καθοριστικά, διαμορφώνοντας και ουσιαστικά επιβάλλοντας τις ενημερωτικές προτεραιότητες.
Σεβόμενη λοιπόν ακριβώς αυτές τις προτεραιότητες, επιλέγω την αποστολή τούτης της επιστολής, η οποία συνοδεύεται από μια ενδεικτική καταγραφή των πεπραγμένων στη διάρκεια του ενός έτους.

Το χρόνο που πέρασε, η Περιφερειακή Αρχή έλαβε αποφάσεις, δρομολογώντας πολιτικές σχετικά με:
  • Την εγκαθίδρυση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενός νέου υποδείγματος διοίκησης: μίας αποτελεσματικής, αξιοκρατικής, αξιόπιστης δημόσιας Διοίκησης, με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας. Για παράδειγμα, η Περιφερειακή Αρχή επέδειξε μηδενική ανοχή στις περιπτώσεις χρήσης πλαστών τίτλων σπουδών, παραπέμποντας στο Πειθαρχικό συμβούλιο και ενημερώνοντας την αρμόδια Εισαγγελία τέσσερις περιπτώσεις κατοχής πλαστών και παραποιημένων τίτλων σπουδών.

  • Τη δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειας, προκειμένου να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να στηριχθεί ο τουρισμός και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο προωθούμε την ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρίας. Για παράδειγμα, κι ενώ μένουν πολλά να υλοποιηθούν, θέσαμε τις βάσεις για την εκπόνηση ενός Οδικού Χάρτη σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς (ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ).
  • Την αντιμετώπιση και την κάλυψη όλων των κενών υποδομής, είτε πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα είτε για την ορθολογική, οικολογικά και οικονομικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Για παράδειγμα δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής - των ευαίσθητων περιοχών της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά καθώς και εκείνων του βόρειου Τομέα – προβλέποντας κονδύλι ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την αντιμετώπιση των αναγκών που προέρχονται από την ανθρωπιστική καταστροφή μέσα από τις κατάλληλες παρεμβάσεις σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους, εκκλησία, ΜΚΟ). Παράδειγμα: συμμετοχή της Περιφέρειας σε οκτώ συμπράξεις για το πρόγραμμα «επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το ταμείο ευρωπαϊκής βοηθείας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».
  •  
  • Με εκτίμηση   Ρένα Δούρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου