Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Άρθρο του Μάνου Δερτούζου

Η πολιτική ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος
και η  μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα
 
Η Νίκη του Σύριζα και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι μία απλή νίκη. Κάτω από τις συνθήκες που έγινε είναι ένας θρίαμβος που έχει όμως την πολιτική εξήγησή του.
Πριν από 7 μήνες ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα καταργήσει όλα τα επακόλουθα του μνημονίου Ενφια κ.λπ, από αυτά δεν έκανε τίποτε.
Υπέγραψε ένα τρίτο μνημόνιο, ενώ πιο μπροστά ο κόσμος περίμενε στην ουρά στις τράπεζες για να πάρει 60 ευρώ και οι πολίτες ένιωσαν μια οικονομική ασφυξία με κλειστές τις τράπεζες και  τα Capital Controls.
Θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα ήταν η πολιτική του καταδίκη.
Υπέστη μία σοβαρή διάσπαση στο κόμμα  του με την αριστερή πλατφόρμα και παρ΄όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ο μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών.
Τίποτε όμως δεν είναι τυχαίο.
Το συμπέρασμα από το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ότι, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα κόμματα του χθες που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια και τα θεωρούν υπεύθυνα της σημερινής οικονομικής εξαθλίωσης. Χωρίς να μηδενίζουμε την προσφορά των δύο κομμάτων στο πέρασμα του χρόνου , είναι αυτά όμως που με την αλόγιστη οικονομική τους πολιτική,  έφεραν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο.
Οι πολίτες όμως συγχρόνως χρέωσαν και καταδίκασαν για μία ακόμη φορά σε 7 μήνες, τα κόμματα του χθες, για την   διαφθορά του πολιτικού συστήματος, την διαπλοκή, την αναξιοκρατία , την προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων, βλέπε την λίστα Λαγκάρντ που κρυβόταν τέσσερα χρόνια στα πολιτικά συρτάρια και των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται.
Οι πολίτες αναγνώρισαν στον Αλέξη Τσίπρα ότι ναι μεν υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, αλλά προσπάθησε, αγωνίστηκε στην διαπραγμάτευση σε συνθήκες αντίξοες , έχοντας απέναντι όλο το ντόπιο και ξένο κατεστημένο.
Ο λαός εμπιστεύτηκε για μία φορά ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει κυβερνήσει , δεν είναι μέρος της διαπλοκής και της διαφθοράς και τον καλεί να βάλει βαθειά το μαχαίρι στο κόκαλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει μία τεράστια ευθύνη, να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Ελληνικός λαός, για να φέρει πίσω ξεχασμένες αξίες, αυτές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της τιμιότητας στην άσκηση της εξουσίας, της αξιοκρατίας, την βοήθεια σε μία κοινωνία που φτωχοποιήθηκε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου