Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Το παραμύθι με τα «χωρίς μεσάζοντες» προϊόντα και η ζημιά στην τοπική αγορά



Όταν ξεκίνησε η κρίση, με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων και κινημάτων, ξεκίνησε και το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», όπου διάφοροι παραγωγοί- κυρίως αγροτικών προϊόντων- διέθεταν και διαθέτουν τα προϊόντα τους υποτίθεται σε χαμηλότερες τιμές απ΄ ότι οι τοπικές αγορές και τα καταστήματα.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως οι συγκεκριμένοι πωλητές, με τη δικαιολογία ότι πουλάνε φθηνά για να προμηθευτούν οι φτωχοί της κρίσης, δεν πληρώνουν κανένα ενοίκιο, δεν πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, δημοτικά τέλη, ένφια κι ένα σωρό άλλους φόρους που πληρώνει ένας καταστηματάρχης. Επίσης, εκτός από τις υποτιθέμενες φθηνές τιμές , δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στις τοπικές κοινωνίες, όπως θέσεις εργασίας ή κάποια από τα έσοδα που αναφέραμε παραπάνω, την ίδια στιγμή που οι τοπικές επιχειρήσεις τα κέρδη που θα έχουν θα τα καταναλώσουν με τη σειρά τους στην τοπική αγορά, δίνοντας έτσι μια ανάσα ζωής στην αιμορραγούσα οικονομικά μικρή κοινωνία μας.

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό συχνά πυκνά στα δημοτικά μας δρώμενα, κάποιοι ινστρούχτορες της τοπικής πολιτικής του νησιού μας προωθούν τέτοιες κινήσεις, διαφημίζοντάς τις κιόλας, πετώντας φέιγ – βολάν , αναρτώντας πανό και αφίσες και βγάζοντας έξω όχημα να διαλαλεί την όλη πρωτοβουλία.
Διαβάζεις το φέιγ βολάν που μοιράζουνε με τη σφραγίδα του Δήμου Σαλαμίνας και τι προϊόντα βλέπεις μέσα; Αλλαντικά, τυριά, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά, μέχρι και πίτσα… στο Θεό τους! Ποιος φτωχός μωρέ έχει έλλειψη  και ψάχνει να βάλει στο τραπέζι του σεφταλιές, καπνιστά τυριά, κρασιά και πίτσες;;;  
Για να μην πούμε το άλλο και βασικότερο που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής πριν σπεύσει να αγοράσει: Πολλά από αυτά τα υποτιθέμενα φθηνά προϊόντα τα βρίσκει κανείς σε μαγαζιά του νησιού (ή τα αγοράζει από δικούς μας παραγωγούς) στις ίδιες ή σε χαμηλότερες τιμές!
Ακόμη μια σφαίρα στην τοπική αγορά της Σαλαμίνας. Μπράβο σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου