Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Καταρρίπτοντας τους μύθους!

ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
12 Αυγούστου ώρα 6:30μ.μ Mετά από δυο χρόνια σκληρής δουλειάς επανατοποθετήθηκε και ο 121ος λίθος στον 6ο και τελευταίο δόμο του μνημείου που δεσπόζει πλέον στην κορυφή του ακρωτηρίου «Κολόνες» στη νότια Σαλαμίνα.






 

Το έτος 2012 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ  η υλοποίηση της μελέτης αναστήλωσης του πολιτικού μηχανικού Κώστα Μαμαλούγκα που πρότεινε τη μερική αναστήλωση του μνημείου (με την επανατοποθέτηση 43 λιθοπλίνθων) με  προϋπολογισμό  270.000€.  Στο πλαίσιο  του ΕΣΠΑ «Αναστήλωση και ανάδειξη του ταφικού μνημείου του 4ου αι.π.χ. στις Κολόνες Σαλαμίνας» τον Απρίλιο του 2013 ξεκίνησαν οι εργασίες και η μελέτη στατικής επάρκειας ανατέθηκε στον πολιτικό μηχανικό αναστηλωτή Κώστα Ζάμπα. Μετά από εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση όλων των πεσμένων λίθων, εκπονήθηκε νέα συμπληρωματική μελέτη, που πρότεινε την επέκταση της αναστήλωσης χρησιμοποιώντας σχεδόν το σύνολο του πεσμένου υλικού, αλλά και συμπλήρωση με νέους λίθους.(επανατοποθέτηση 121 συνολικά λιθοπλίνθων) Ουσιαστικά τριπλασιάστηκε το προς υλοποίηση αντικείμενο του έργου, χωρίς όμως την ανάλογη αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μεγάλες δυσκολίες που συνήθως προκύπτουν σε τέτοια έργα λόγω διοικητικών και κυρίως οικονομικών προβλημάτων, ξεπεράστηκαν και αυτό οφείλεται στο ζήλο, στη φιλοτιμία και στο μεράκι που έδειξαν όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας. Δικαίως λοιπόν μπορούν να υπερηφανεύονται οι: Φαίδρα Αποστολίκα αρχιτέκτων μηχανικός, Μελέτης Κώτσαινας Πολιτικός μηχανικός, Γιάννης Χαιρετάκης αρχαιολόγος, Βαγγέλης Κρουστάλης αρχαιολόγος, Ματιέ Φρανσουά μαρμαροτεχνίτης, Μιχάλης Μαραβέλιας ειδικευμένος τεχνίτης, Βασίλης Τζιβάκος ειδικευμένος τεχνίτης, Παναγιώτης Σιγάλας ειδικευμένος τεχνίτης, Βασίλης Σαρρής ανάδοχος αναστηλωτικών εργασιών, Γιώργος Παγανής μαρμαροτεχνίτης, Χρήστος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Ντάλας, Γιώργος Αρναούτης, Θανάσης Σολωμωνίδης, ειδικευμένοι τεχνίτες, Γιώργος Ασημακόπουλος υποστήριξη οικονομικών-διοικητικών θεμάτων. Σημειωτέον, «ενορχηστρωτής» του αναστηλωτικού έργου είναι ο μηχανικός Κώστας Ζάμπας. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Άντα Κάττουλα και Μάχη Καπετανοπούλου.
Το Ταφικό μνημείο
Η ταφική ερμηνεία του μνημείου αποτέλεσε πρόσφατο απόκτημα της επιστημονικής γνώσης, καθ’ όσον μέχρι και πριν από τις ανασκαφές των ετών 1995, 1997 και 1999 από την αρχαιολόγο  της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Ιφ. Δεκουλάκου, στο μνημείο είχαν αποδοθεί άλλες χρήσεις. Έτσι το μνημείο είχε εσφαλμένα  θεωρηθεί ως πύργος επόπτευσης, ως ναός του Αίαντα σύμφωνα με τις αναφορές του Παυσανία και τέλος ως φρυκτωρία λόγω της κομβικής θέσης που βρίσκεται.
Πρόκειται για έναν μνημειακής κατασκευής κυκλικό ταφικό περίβολο του 4ου αι. π.Χ, που περιέκλειε τουλάχιστον τέσσερις ταφές προσώπων της ίδιας οικογένειας. Είναι η εποχή κατά την οποία μια τάση υπερβολής χαρακτηρίζει τη «σήμανση» των τάφων σε ολόκληρη την Αττική. Στο πλαίσιο αυτό ο κτήτορας του μνημείου επέλεξε την κορυφή του ακρωτηρίου για να κατασκευάσει το εντυπωσιακό οικογενειακό ταφικό μνημείο με σκοπό να αποδώσει τιμή στα αγαπημένα του πρόσωπα που «φεύγουν», αλλά  και να κερδίσει την πολυπόθητη υστεροφημία καθιστώντας το μνημείο ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο ορατό στους διερχόμενους από στεριά και από θάλασσα.
Μάχη Καπετανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου