Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Πλήρης απαξίωση των δημοτικών κοινοτήτων



Ιδιαίτερα τεταμένες φαίνεται να είναι τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις της δημοτικής αρχής και προσωπικά της δημάρχου με τις δημοτικές κοινότητες. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού από την πρώτη στιγμή της εκλογής της, η δήμαρχος κατέστησε λόγω και έργω σαφές ότι ο ρόλος των δημοτικών κοινοτήτων θα ήταν απλά διεκπεραιωτικός χωρίς ουσιαστικά καμία αρμοδιότητα , χωρίς δυνατότητες παρέμβασης, χωρίς πόρους και χωρίς μέσα. Χαρακτηριστικά, στην κοπή της πίτας της Δημοτικής Κοινότητας Σαλαμίνας, αρχές του 2015, η δήμαρχος, απευθυνόμενη με περισσή αυστηρότητα στους κοινοτικούς συμβούλους, τους τόνισε «να μη ζητάνε πολλά» διότι χρήματα δεν υπάρχουν. Η συγκεκριμένη Κοινότητα από τότε περιορίζεται σε θέμα που αφορούν έγκριση αδειών καταστημάτων. Καμία πρόταση, κανένα θέμα που να αποσκοπεί στην ανάπτυξη του τόπου.

Αν τώρα στη συγκεκριμένη φιλοσοφία προσθέσουμε και τη μόνιμη δικαιολογία – επωδό «δεν έχουμε προϋπολογισμό!», αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι δημοτικές κοινότητες έχουν εντελώς εγκαταλειφθεί.
Πριν μερικά χρόνια ο τότε πρωθυπουργός, νομίζω ο Καραμανλής, δεν είχε εμφανιστεί στη Βουλή για έξι μήνες και όταν επιτέλους τον Ιούνιο εμφανίστηκε, ο Αλ. Αλαβάνος από μικροφώνου τον προσφώνησε ως εξής «Κατ΄ αρχάς, κ. πρωθυπουργέ, ευτυχές το νέον έτος!» Το θυμήθηκα όταν κάποιος  μου θύμισε πως τα Αμπελάκια, ο πρώην μικρός δήμος του νησιού, έχει να δει την κ. Νάννου από το χειμώνα! Αν επισκεπτόταν που και που το πρ. δημαρχείο Αμπελακίων, πιθανόν η δήμαρχος να γνώριζε, για παράδειγμα, ότι το υλικό από την …παρ΄ ολίγον ανακύκλωση είχε καταλήξει εκεί, πιθανόν και να την ενοχλούσε (αφού δεν ενοχλούσε κανέναν άλλον) και να το μάζευαν, πριν ασχοληθούν οι «Ανατροπές» με το θέμα, αντί εκ των υστέρων να τα βάζει με τους συνεργάτες της.
Τα Σελήνια έχουν εγκαταλειφθεί παντελώς στην τύχη τους. Σκουπίδια και λόφοι με χόρτα στους κεντρικούς δρόμους, σκοτάδι σε κάποια κομμάτια της παραλίας, από πέρσι μέχρι φέτος δεν έχει μπει μια πέτρα πάνω στην άλλη.
Αν πούμε για το Αιάντειο;  Εκεί ό,τι γίνεται οφείλεται αποκλειστικά στις φιλότιμες προσπάθειες της προέδρου και των συνεργατών της; Γιατί ακυρώθηκε η τελετή έναρξης στα Αιάντεια; Ποιοι υπονομεύουν το έργο της κοινότητας; Τι μέσα και τι πόροι έχουν δοθεί στην κοινότητα μέχρι σήμερα για να κάνουν τη δουλειά τους; Πόσοι υπάλληλοι; Μιλάμε για μια τεράστια σε έκταση περιοχή  εν μέσω καλοκαιριού που έχει αφεθεί στο έλεός της!
Οι πολίτες, όπως είναι φυσικό διαμαρτύρονται, οι πρόεδροι των κοινοτήτων μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες αυτές αλλά … φωνή βοώντος! Μόνο στα πανηγύρια εμφανίζεται ο επίσημος δήμος για να καθαρίσει γύρω – γύρω για τα μάτια!  
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κ. Νάννου που τόνιζε και ξανατόνιζε ότι οι κοινότητες θα συμμετέχουν ενεργά στη διοίκηση, προωθώντας τα θέματα που τις αφορούν, αποδεικνύονται προεκλογικά βαρελότα. Δεν είναι ο προϋπολογισμός το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει σχέδιο, όραμα και διάθεση για συνεργασία. Οι κοινότητες αντιμετωπίζονται περίπου σαν φτωχοί συγγενείς, ωσάν να μην υπάρχουν. Μαζί με τις κοινότητες, όμως, απαξιώνονται και τα κοινοτικά συμβούλια και οι πρόεδροι και σύμβουλοι της κ. Νάννου, οι οποίοι ωστόσο οφείλουν κάποτε να αντιδράσουν! Κι επιτέλους, ας αποφασίσουν πού λογοδοτούν.
Στη φωτο: Η τελευταία σελίδα του προεκλογικού προγράμματος της σημερινής δημάρχου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είσαστε εκτός τόπου και χρόνου, ζείτε ακόμα στο χθες, το προχθές και το παραπροχθές.
Τότε όμως δεν είχαμε Τράπεζες κλειστές και το χρήμα έρρεε άφθονο, υπήρχε κράτος και η κυβέρνηση διοικούσε. Σήμερα τι υπάρχει;
Αλλά τι κάθομαι και σου γράφω τώρα, εσύ το ταληράκι σου να πάρεις και σου φτάνει.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ επώνυμε ανώνυμε. Το ποιος είναι εκτός τόπου άσε να το κρίνουν οι κάτοικοι των απαξιωμένων δημοτικών κοινοτήτων. Όσο για τη λάσπη που πετάς, ε, η κολοβή αλεπού όλες κολοβές τις θέλει!

Βίκυ Ψυλλάκη

Αρχειοθήκη ιστολογίου