Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ο Γιάννης Πανούσης στη Σαλαμίνα



Τη Σαλαμίνα επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, στα πλαίσια περιοδείας του στον Πειραιά, συνοδευόμενος από ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Επιθεωρητή της ΕΛ.ΑΣ. Νοτίου Ελλάδος, τον Αρχηγό του Π/Σ, το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Αττικάρχη, το διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, ειδικούς συμβούλους του στο Υπουργείο κ.ά .
Τον κ. Πανούση υποδέχτηκε στο δημαρχείο σύσσωμη η δημοτική αρχή και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων. Στη συνέχεια όλοι μετέβησαν στην αίθουσα Δ.Σ.,  όπου έγινε μια μίνι σύσκεψη για τα προβλήματα της αστυνόμευσης στο νησί μας.

«Στόχος του υπουργείου είναι η ασφάλεια των πολιτών», είπε ο κ. Πανούσης, «σ΄ ένα πλαίσιο ειρηνικό δημοκρατικής λειτουργίας». Εξήγγειλε μάλιστα πως «Για κάθε περιοχή εκπονείται ειδικό πρόγραμμα, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, ώστε να μπορέσουμε να χτυπήσουμε στην καρδιά του προβλήματος. Τον Οκτώβριο, κι αφού τελειώσει η αντιπυρική περίοδος, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και να διορθώσουμε αυτό το μοντέλο διαχείρισης της εγκληματικότητας».
Μάλιστα ο υπουργός τόνισε τη συγκυρία, σε μια ημέρα (10/07) που η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέλλον της, ο ίδιος να βρίσκεται στη Σαλαμίνα, που έχει το δικό της ιστορικό βάρος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ελληνισμός θα μείνει όρθιος.
Για τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν παρθεί προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση ενημέρωσαν με τη σειρά τους όλοι οι αξιωματούχοι, όπου τονίστηκε ιδιαίτερα η παρουσία ομάδας ΔΙΑΣ τα Σαββατοκύριακα και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στους καταυλισμούς των Ρομά.
Την έλλειψη προσωπικού του Α.Τ. Σαλαμίνας και τη διασπορά των κατοίκων στην περιφέρεια τόνισε στην παρέμβασή της η Δ. Καρούση, ενώ ο Μ. Δερτούζος εντόπισε στη διαχρονική  ιδιαιτερότητα του νησιού μας το οποίο, ενώ κατοικείται από 150.000, όπως είπε, μόνιμους κατοίκους το χειμώνα κι ενώ φιλοξενεί τριπλάσιο πληθυσμό το καλοκαίρι, εμφανίζει στην απογραφή μόνο 40.000!
Απαντώντας ο κ. Πανούσης, ανέλυσε τη νέα φιλοσοφία του υπουργείου που συνοψίζεται στο να πηγαίνει η Αστυνομία στον πολίτη. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε, έχουν δημιουργηθεί κινητές μονάδες αστυνόμευσης, μικρά βανάκια με ένστολους και ψυχολόγο, προκειμένου να επισκέπτονται απομακρυσμένες περιοχές και να δημιουργούν αυτό που λέμε «αίσθημα ασφάλειας» . «Στόχος είναι να βρεθούν τρόποι ώστε οι πολίτες να βλέπουν την Αστυνομία (εμφανής αστυνόμευση) και όχι η Αστυνομία να είναι απλώς περαστική», είπε.
Στο πρόβλημα με τους Ρομά αναφέρθηκε η δήμαρχος, λέγοντας πως ο δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου στους παράνομους καταυλισμούς, απαντώντας για το ίδιο θέμα στην κ. Καρούση που είχε μιλήσει λίγο πριν για «κοινωνικό φαινόμενο» για το οποίο θα πρέπει να επιληφθούν υπηρεσίες του δήμου και όχι η αστυνομία.  
«Δώστε μας πολιτισμό, παιδεία, χωροταξία, για να σας κάνουμε αστυνόμευση!» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και γνωστός Καθηγητής Εγκληματολογίας, εξηγώντας πως όταν αλλάξουν τα κοινωνικά δεδομένα στο νησί, όταν πάψει να κυριαρχεί… αναρχία θα βελτιωθεί κι η αστυνόμευση, ζητώντας να συμβάλλουμε όλοι μαζί, ώστε η Σαλαμίνα να αποκτήσει άλλο «brand name» και να πάψει να αποτελεί τον εύκολο στόχο του Σαββατοκύριακου.
Στη συνέχεια ο κ. Πανούσης ξεναγήθηκε στο Λαογραφικό - Ναυτικό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας.
Β. Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου