Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΠΡΟΚΕΣ



γράφει η Βίκυ Ψυλλάκη
·        Πού ξανακούστηκε Μάη μήνα να μην έχουμε ακόμη εγκεκριμένο προϋπολογισμό! Να μην κινείται φύλλο κι ο καημός τους να είναι να τα ρίξουν στους προηγούμενους. Ρε παιδιά, οι προηγούμενοι κριθήκανε πέρσι τέτοιο καιρό. Έχετε εκλεγεί ένα χρόνο τώρα, έχετε αναλάβει επίσημα από το Σεπτέμβριο. Έχετε καταλάβει ότι οι πράξεις ή παραλείψεις των πρώην δεν έχουν σχέση με τη δική σας διοίκηση; Μπορεί να έχουν συνέπειες, αλλά σεις έχετε το δικό σας το πρόγραμμα, ή όχι; Καθίστε κάτω λοιπόν, ξεκινήστε να βάλετε τη δική σας σφραγίδα κι αφήστε τι κάνανε οι άλλοι που, στο κάτω κάτω, κριθήκανε!
·        Στο θέατρο ακόμη και τον τελευταίο ρόλο να έχει ένας ηθοποιός, άμα είναι αστέρι, ξεχωρίζει και κάνει και το ρολάκο του να ξεχωρίσει. Αν έχεις πρόγραμμα λοιπόν, αν έχεις τρόπους επίλυσης των προβλημάτων, ούτε η οικονομική κρίση θα σε πτοήσει ούτε η έλλειψη προσωπικού.

·        Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω, μου έλεγε η μητέρα μου. Σεις λοιπόν κύριοι της διοίκησης αποφασίστε: Ή δεν θέλετε ή δεν μπορείτε! Και στις δύο περιπτώσεις κακώς αναλάβατε τις τύχες μας.
·        Από τη μια η δήμαρχος μας κάνει διδαχή μες στο δημοτικό συμβούλιο πως όλοι οι δήμοι πρέπει να δώσουν αυτήν την εποχή για την πατρίδα, θέλοντας προφανώς να επι -δείξει πως συντάσσεται  πλήρως με την πλευρά της κυβέρνησης, κι από την άλλη κάνει εγκαίνια στο σχολείο των Παλουκίων χωρίς να παρευρίσκεται ούτε ένας βουλευτής της Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο αντιπεριφερειάρχης ούτε κάποιος εκπρόσωπος της περιφέρειας. Αντιθέτως παραβρέθηκαν ένας βουλευτής της Ν.Δ. και ένας πρ. βουλευτής της Ν.Δ. – μόνο ο γραμματέας της νομαρχιακής έλειπε. Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο, έτσι δεν είναι κα. δήμαρχε;
·        Πάντως, όλα κι όλα. Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Συγχαρητήρια σ΄ αυτόν ή σ΄ αυτούς που σκέφτηκαν να λαμπρύνουν το γεγονός των εγκαινίων του γιοφυριού της Άρτας με την παρουσία της ασύγκριτης Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Να΄ ναι καλά για την πρωτοβουλία. Πήξαμε τα τελευταία χρόνια στη Γωγώ Τσαμπά!
·         Εδώ ο κόσμος καίγεται, καράβια αρμενίζουνε. Ξέρεις τι είναι να μην προλαβαίνεις να ρυθμίσεις χρέη, να μην έχεις δρόμους, να πνίγεσαι στο σκουπίδι, να κρατάς φαναράκι το βράδυ σε κάποια κεντρικά σημεία, να μην έχεις πεζοδρόμια, να μην, να μην, να μην… και συ να ασχολείσαι με τις ροζ ιστορίες του κάθε επώνυμου; Οι οποίες συνήθως γκριζάρουν ελαφρώς …στους κροτάφους!  
·        Ιατρικό κέντρο έχει καταντήσει το μέγαρο μέσα σ΄ ένα χρόνο! Υγεία σε όλους – τους εναπομείναντες φαντάζομαι – ευχήθηκε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετά το Πάσχα η Ειρ. Μπινιάρη. Αλήθεια, βρε παιδιά, τι περονόσπορος είναι αυτός που έπεσε αυτή τη δόση; Πρώτα ο Μπακαούκας, μετά ο Αδαμαντίδης, μετά ο Δερτούζος, μετά ο Λένης… Για κάντε και κάνα αγιασμό για δε σας βλέπω καλά!
·        Όσοι δε βγήκανε πέρσι είναι βέβαιο ότι ευλογούν την τύχη τους. Σαν αυτούς τους παρ΄ ολίγον επιβάτες που χάνουν την πτήση και τ΄ αεροπλάνο πέφτει…
·        Γεγονός πάντως είναι ότι εμείς οι πολίτες την πτήση φαίνεται να την έχουμε χάσει αυτή την πενταετία.
·        Κατά τα άλλα, μόνο ο χρόνος της πτώσης του σκάφους δεν είναι ακόμη γνωστός. Αλλά με την κατακόρυφη πορεία που έχουν πάρει οι πιλότοι, είναι περισσότερο από βέβαιο πως μας οδηγούν ντουγρού στον γκρεμό!
·        Τις «πενήντα αποχρώσεις του γκρι» θυμήθηκε στη Βουλή ο Ευάγ. Βενιζέλος. Υποχρεώσεις, υποχρεώσεις, την αισθησιακή βίβλο της χρονιάς προλάβαμε να την ξεψαχνίσουμε, Ευάγγελε. Υποψιάζομαι πως ήθελε να αποκομίσει γνώσεις ώστε αν – στα όνειρά του πάντα – αναλάβει ξανά κυβερνητικό πόστο, να μας εφαρμόσει νέες… στάσεις! Πονηρούλη!!!
·        Τώρα μεταξύ μας Ευάγγελε, τέτοια βιβλία δεν σου πέφτουν κάπως βαριά;  Ή να το θέσω αλλιώς, δεν πέφτεις κάπως βαρύς εσύ  για τέτοια πικάντικα; Άστα καλύτερα μανάρι μου κάτι τέτοια στο Βαρουφάκη και στον Τσίπρα- που τους πάνε κιόλας-  και γύρνα συ στα παϊδάκια σου, που τα ξέρεις και  σε ξέρουν καλά!
·        Πριν από δύο χρόνια γνωστός συμπολίτης μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, είτε λόγω έλλειψης τακτ είτε λόγω διάθεσης να πικάρει, έπλεκε δυνατά τον ύμνο συναδέλφου εφημερίδας, που  με τη σειρά της κάθε φορά υμνεί την εξουσία – όσο είναι εξουσία -  και τα βλέπει όλα καλά καμωμένα. Σήμερα ο ίδιος αυτός συμπολίτης μας αναζητά τη δική μας εφημερίδα, διότι τώρα του αρέσουν τα ρεπορτάζ μας που αναδεικνύουν και πάλι τα κακά των διοικούντων, όπως έκαναν και τότε. Μόνο που τώρα στην αντιπολίτευση είναι οι δικοί του, άρα σήμερα επιθυμεί την κριτική στη διοίκηση. Στο ίδιο έργο θεατές.
·        Τα σκουπίδια μας πνίξανε στην περιφέρεια. Και το ωραίο είναι πρωτομαγιάτικα να σου λέει η ίδια η δήμαρχος πως πνιγήκαμε στο σκουπίδι. Αλλά φυσικά εκείνη νίπτει τας χείρας της. Φταίει ο προϋπολογισμός που δεν της τον εγκρίνουν οι «κακοί» γιατί τους δίνει μόνο αληθινά στοιχεία. Φταίνε οι προηγούμενοι γιατί λέει έκαναν έξοδα και  πήγαν ταξίδια. Φταίει ο υπουργός ο άσπλαχνος,  που δεν κάνει ό,τι τον συμβουλεύει με την επιστολή της, δηλ. να της επιτρέψει να πάρει κι άλλο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (λες κι έχουμε λίγα) και να της χαρίσει το ποσοστό που της παρακρατούν από τους ΚΑΠ για άλλα δάνεια. Όλοι φταίνε εκτός από σας. Που φωνάζατε στα μικρόφωνα πως θα νοικοκυρέψετε το δήμο και μόλις σας δώσαμε τη σκούπα, μας νοικοκυρέψατε!
·        Αλήθεια, τι πρωτομαγιάτικο μήνυμα κι αυτό. Τίγκα στις καταγγελίες για τους πρώην. Αφού το διάβαζα και νόμιζα ότι ακόμη δε γίνανε εκλογές. Κατά τα άλλα, κουβέντα για τις υπερωρίες που δεν πληρώνονται. Κουβέντα για τις καθαρίστριες και τους τροχονόμους που παραμένουν απλήρωτοι. Λέξη για τους δεκάδες «εθελοντές» που για άλλη μια φορά κατέκλυσαν το δήμο. Αλήθεια, θα μας πείτε πώς πληρώνονται οι κύριοι και οι κυρίες, ατυχήσαντες υποψήφιοί σας,  που αλωνίζουν σήμερα το δήμο με ύφος εκατό καρδιναλίων; Όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν στη Σαλαμίνα τόσα νέα παιδιά με διπλώματα και ειδικές γνώσεις που παραμένουν αναξιοποίητες; Τι είπατε ότι είναι; Εθελοντές; Αναρωτιέμαι, θα΄  χει την ίδια άποψη και το ΙΚΑ;
·        Δεν ξέρω τι θα γίνει σε τέσσερα  χρόνια από τώρα αλλά το δημοτικό σκηνικό αλλάζει άρδην καθημερινά. Στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας ξεκίνησαν οι λιποταξίες. Ήδη εκτός φαίνεται να είναι γνωστός σύμβουλος μετακινηθείς πέρσι εκ των απέναντι, ενώ και κάποιες γυναίκες σύμβουλοι ακούγεται ότι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένες. ΟΙ δημοτικές κοινότητες, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες  και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εξ αυτών, πιέζονται να περιοριστούν στις εγκρίσεις αδειών καταστημάτων, αγνοώντας όλες τις αρμοδιότητες που τους έχει δώσει ο «Καλλικράτης». Όσοι στήριξαν από βήματος, φαίνεται να κάνουν πίσω  βλέποντας το σκηνικό. Ο Β. Αστράκος δεν πατά σε Δ.Σ., ο Θ. Μακρής ακούστηκε το τελευταίο διάστημα ότι θα ξανακατέβει για δήμαρχος. Στο δημοτικό συμβούλιο κάποιοι ψηφίζουν ναι, κάποιοι  όχι, κάποιοι παρών. Από την άλλη,  η μειοψηφία εμφανίζεται μεν ανασυντασσόμενη και πιο συμπαγής αλλά αυτό, μην ξεχνάμε,  το οφείλει εν πολλοίς στη διάσπαση των αντιπάλων. Πολύς θόρυβος παραέξω για νέα πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται αν μιλάμε για νέους ηλικιακά ή νέους στην πολιτική σκηνή.  Μια τέτοια κάθοδος πάντως θα συσπείρωνε αρκετούς  από τις υπάρχουσες πλευρές.  Αν μέσα στο επόμενο διάστημα τα πράγματα, εντός και εκτός, δεν κυλήσουν απρόβλεπτα αρνητικά, στα δημοτικά τουλάχιστον ο δρόμος θα είναι μακρύς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου