Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Συνέντευξη τύπου Γιάννη Τσαβαρή



Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα στις 11 το πρωί ο τ. Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρης στους δημοσιογράφους του νησιού. 

Γ. Τσαβαρής: Δεν θα πάμε σπίτι μας!

Σοβαρά θεσμικά προβλήματα στο Δήμο, διαπιστώνει ο τ. δήμαρχος
Τη δεύτερη συνέντευξη Τύπου από το ξεκίνημα της νέας δημοτικής περιόδου παραχώρησε την Παρασκευή 8 Μαΐου ο τ. δήμαρχος Γιάννης Τσαβαρής με κύριο θέμα τα οικονομικά, όπου, όπως τόνισε, γίνεται σπέκουλα χωρίς όριο εις βάρος του.
Ξεκινώντας την εισήγησή του διαπίστωσε σοβαρά θεσμικά προβλήματα, καταγγέλλοντας ότι η πολιτική διοίκηση στο Δήμο Σαλαμίνας ασκείται σήμερα παραθεσμικά, ενώ και σε επίπεδο Δημοτικής Κοινότητας συμβαίνει το ίδιο. Τόνισε ότι απαξιώνεται ο ρόλος του θεσμού με τη σημερινή δήμαρχο να περιφέρεται και να βοηθά στην αποκομιδή των απορριμμάτων αντί να συντονίζει, να προγραμματίζει, να οραματίζεται, να διεκδικεί για το δήμο. «Καθείς εφ΄ ώ ετάχθη» υπενθύμισε. Αναρωτήθηκε μάλιστα  ποιος την αναπληρώνει στο γραφείο της αυτές τις ώρες. Ευχήθηκε, πάντως, η Σαλαμίνα να αποκτήσει έστω και τώρα το θεσμικό της δήμαρχο.

Ακόμη ένα θεσμικό κενό επεσήμανε ο κ. Τσαβαρής με την απουσία αντιδημάρχου Οικονομικών, ενώ καταλόγισε άγνοια των θεμάτων στην κ. Νάννου παρότι, όπως είπε, θήτευσε 12 χρόνια σα δημοτική σύμβουλος και παρότι έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα από το Δ.Σ. τόσοι απολογισμοί.
Καταλόγισε επίσης στη δημοτική αρχή απουσία προγράμματος και στόχων και ευθύνες για τη μη αξιοποίηση των τριών πολύτιμων μηνών πέρσι το καλοκαίρι  μέχρι να αναλάβουν διοίκηση, προκειμένου να ενημερωθούν για τα θέματα του δήμου.
Στη συνέχεια ο Γ. Τσαβαρής έκανε για ακόμη μία φορά αναδρομή στα προβλήματα που παρέλαβε εκείνος όταν ανέλαβε το Δήμο Σαλαμίνας, ένα δήμο – όπως είπε – που προερχόταν από συνένωση, με 45εκ. χρέος, με προβλήματα στο έργο της αποχέτευσης, με γήπεδα που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, με σχολεία υπό κατασκευή, με 4,5 εκ. χρέος στην ΕΥΔΑΠ, κ.ά. Ο ίδιος, είπε, κατέβασε το χρέος περίπου στα 20 εκ., ενώ προκάλεσε και πάλι τη δήμαρχο για δημόσιο διάλογο  για τα οικονομικά, όπως και για το θέμα των οφειλών της ΔΗΚΕΣΑ.
Σε ερώτηση για το χρέος της ΕΥΔΑΠ ενημέρωσε ότι έχει αυξηθεί κατά 1.200.000€ μέσα σε εννέα  μήνες και απηύθυνε δημοσίως το ερώτημα στη δήμαρχο πόσα έχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στο ταμείο και τι έχει κάνει εννέα μήνες στη διοίκηση με τα λατομικά τέλη, τα οποία τον κατηγορούσε ότι δεν εισέπραττε.
Ο κ. Τσαβαρής μίλησε για το κομμάτι της καθαριότητας, τι παρέλαβε και τι άφησε, ερωτώντας και πάλι την κ. Νάννου αν ο σταθμός μεταφόρτωσης που ο ίδιος δημιούργησε είναι παράνομος ή όχι. «Αν είναι παράνομος, όπως έλεγε τότε,  γιατί τον χρησιμοποιούν;» αναρωτήθηκε.
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας σχετικά με τη μη έγκριση του προϋπολογισμού και τις καταγγελίες κατά καιρούς της δημάρχου ότι ο ίδιος συνέτασσε εικονικούς προϋπολογισμούς, ο τ. δήμαρχος, αφού επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά του δήμου, να μην έχουμε δηλ. Μάιο μήνα εγκεκριμένο προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα, ξεκαθάρισε κατ΄ αρχήν ότι δεν υπάρχει τίποτα αναληθέστερο από τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής πως τάχα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος χωρίς προϋπολογισμό. Όπως είπε, μπορούν να πληρωθούν -εκτός από μισθοδοσία και πετρέλαια- και διάφορες ανελαστικές δαπάνες ή υποχρεώσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι ακόμη και ο προϋπολογισμός του κράτους είναι εικονικός, αφού κανείς δε γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα προκύψει στη διάρκεια του χρόνου, γι΄ αυτό άλλωστε δίδεται η δυνατότητα αναμόρφωσης. «Ο προϋπολογισμός εγκρίνεται πρώτα σε πολιτικό επίπεδο.» τόνισε. «Πρώτη φορά δεν εγκρίνεται προϋπολογισμός και μάλιστα ενώ μεσολαβούσαν βουλευτικές  εκλογές» κατέληξε.
Ο Γ. Τσαβαρής δέχτηκε ακόμη και απάντησε σε ερωτήσεις για τα κινητά τηλέφωνα, την Α΄θμια Σχολική Επιτροπή Παιδείας, το Σχολείο των Παλουκίων, το Διαδημοτικό Παιδικό Σταθμό, τους εθελοντές υπαλλήλους του δήμου,  τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, τα γήπεδα και το Κλειστό των Αμπελακίων, την καθημερινότητα και το οδικό δίκτυο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο κομμάτι του Πολιτισμού και στην έκβαση της υπόθεσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Απαντώντας σε ερώτημα συναδέλφου, ο τ. δήμαρχος τόνισε ότι τον Οκτώβριο του 2015 τελειώνει η προθεσμία για το φάκελο και δεν έχουν κάνει ακόμη ούτε επιτροπή! «Ο δήμαρχος αυτή τη στιγμή με τα ζητήματα που έχει η Σαλαμίνα δεν έπρεπε να κοιμάται ούτε στιγμή!» τόνισε, εκφράζοντας το φόβο του ότι όλη η προσπάθεια, η δική του και των συνεργατών του,  θα πέσει στο κενό.
Χαρακτηρίζοντας τη μέχρι τώρα «περπατησιά», όπως είπε, της δημοτικής  αρχής, ο ομιλητής την περιέγραψε γλαφυρά με τρία Α: Αδράνεια – Ατολμία – Απραξία!
Όσο αφορά τι θα κάνει ο ίδιος στο μέλλον, ο Γ. Τσαβαρής τόνισε με νόημα «Δεν θα πάμε σπίτι μας! Θα μας βλέπουν για πολλά χρόνια κοντά τους!»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου