Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τα μουσεία γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο!Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Σαλαμίνας! 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Καποδιστριακού Δημοτικού Σχολείου της πόλης, το οποίο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου της Σαλαμίνας, παραχωρήθηκε στο ΥΠΠΟ από το Υπ. Οικονομικών στο οποίο ανήκε. Οι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται ως επί το πλείστον από ευρήματα ανασκαφών σε όλη την έκταση του νησιού, αλλά και από τυχαία ευρήματα και παραδόσεις πολιτών και είναι έργα κυρίως κεραμικής και γλυπτικής, που καλύπτουν όλη τη διάρκεια της πλούσιας αρχαίας ιστορίας του νησιού, από τα Προϊστορικά χρόνια (Τελική Νεολιθική εποχή) μέχρι και την Ύστερη αρχαιότητα.Το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου διαθέτει μια μεγάλη εκθεσιακή αίθουσα στο ισόγειο.
Η κλίμακα της κεντρικής εισόδου χωρίζει την αίθουσα αυτή σε δύο ανισομεγέθεις χώρους: την Αίθουσα Α΄ και την Αίθουσα Β΄. Στο κέντρο του κτηρίου υπάρχει το αίθριο, μια τετράγωνη αυλή με στεγασμένο περιστύλιο που οδηγεί στην υπερυψωμένη Αίθουσα Γ΄(βλ. κάτοψη). Οι εκθεσιακοί χώροι καλύπτουν μια επιφάνεια 400 τ.μ, ενώ άλλα 100 τ.μ καταλαμβάνουν οι αποθήκες και οι εργαστηριακοί χώροι του Μουσείου. Το Μουσείο εποπτεύεται από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και σκοπός του, εκτός από τη συγκέντρωση, καταγραφή, συντήρηση και έκθεση-επανέκθεση των ευρημάτων, είναι και η ευαισθητοποίηση, μέσω της γνώσης, της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας για την πολύτιμη πολιτιστική μας κληρονομιά. Όμως, φιλοδοξώντας να γίνει το Μουσείο ένας πόλος πολιτισμού για την τοπική κοινωνία, εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις που αφορούν στην πολιτιστική μας κληρονομιά, διοργανώνονται και εκδηλώσεις που άπτονται όλου του φάσματος της σύγχρονης δημιουργίας (μουσική, ζωγραφική, γλυπτική).

Συντάκτης
Τριανταφυλλιά Κάττουλα, Αρχαιολόγος


Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για το 2015 το ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.
Εκτός από τα ιδιωτικά μουσεία, στον εορτασμό συμμετέχουν πάνω από 50 δημόσια μουσεία και σχεδόν 30 αρχαιολογικοί χώροι, με πλήθος εκθέσεων, ημερίδων, διαλέξεων, θεματικών ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικών εκδηλώσεων κ.ά. Την ημέρα του εορτασμού η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου