Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Π. Χατζηπέρος: Στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων



Συνέντευξη με τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο
Ο Παναγιώτης Χατζηπέρος σίγουρα δεν ανήκει στο αμφισβητούμενο σύνολο που ονομάζουμε «πολιτικοί». Καταλαβαίνεις αμέσως ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ίσιο, που ό,τι έχει να σου πει θα το πει καθαρά, χωρίς μισόλογα και διπλωματίες. Βρεθήκαμε για λίγο στο γραφείο του, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε μέσο της Σαλαμίνας μετά την εκλογή του, σε μια κουβέντα φίλων όπου συζητήσαμε για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το νησί αλλά και τις προθέσεις της αντιπεριφέρειας Νήσων για την επίλυσή τους.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, στο 7μηνο διάστημα που έχετε αναλάβει,  πήρατε πλέον μια εικόνα των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού. Ποια κατά τη γνώμη σας ιεραρχείτε ως τα σοβαρότερα και τι παρεμβάσεις έχετε κάνει μέχρι τώρα προς την επίλυσή τους;
Τα προβλήματα πράγματι είναι πάρα πολλά και χρονίζοντα.
Ενώ η Σαλαμίνα είναι ένα πανέμορφο νησί, είναι ωστόσο υποβαθμισμένο από κάθε άποψη, είτε μιλάμε για υποδομές, είτε για ανάδειξη του πολιτισμού, είτε για αθλητισμό είτε για υγεία και μέριμνα.

Από την αρχή ασχολήθηκα , αν και δεν ήταν στις αρμοδιότητές μου, με το κομμάτι της υγείας. Κατορθώσαμε έτσι να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας. Παράλληλα φροντίζουμε να συντηρήσουμε και να στηρίξουμε τις κοινωνικές δομές. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο & Φαρμακείο, ενώ καταφέραμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά των Ρομά στον καταυλισμό τους. Όσον αφορά τις υποδομές, προσπαθούμε σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ να συντονίσουμε τα έργα των ομβρίων, έτσι ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές οχλήσεις για τους κατοίκους, τους καταστηματάρχες και τους επισκέπτες του νησιού. Συγχρόνως τρέχει και το έργο του βιολογικού στο Αμπελάκι, ενώ καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να βοηθήσουμε τη δημοτική αρχή στις υποδομές. Πρόσφατα πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ποσό 195.000€ για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης σε Κανάκια – Σατερλί, όπου το δίκτυο είναι σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ στο προσεχές διάστημα θα φέρουμε προς ψήφιση και νέο ποσό 207.000€ για τη βελτίωση πάλι του δικτύου ύδρευσης σε Ρέστη και Βασιλικά (προμήθεια βανών, αντλιών κ.ά.). Επίσης στην καθαριότητα, με παρέμβαση της αντιπεριφέρειας Νήσων,  ο Δήμος Αθηναίων προτίθεται να παραχωρήσει στο Δήμο Σαλαμίνας ένα απορριμματοφόρο για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνδράμει στην καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων ενόψει καλοκαιριού.
Στις αθλητικές υποδομές φροντίζουμε να αναβαθμίσουμε τους ήδη υφιστάμενους αθλητικούς χώρους, δεδομένου ότι δίνουμε μεγάλη έμφαση στον αθλητισμό και στο πνεύμα της ευγενούς άμιλλας. Στο κομμάτι της Παιδείας, πρόσφατα είχαμε μια σύσκεψη με το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και του Συλλόγου Δασκάλων Σαλαμίνας για τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο νησί, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο κομμάτι Πολιτισμός, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα νησί που φέρει μια βαριά ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά, την οποία οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να αναδείξουμε.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επικεντρώσουμε κ. Χατζηπέρο. Η Σαλαμίνα αποτέλεσε μέχρι τώρα το χώρο όπου εδράζονταν ανεξέλεγκτες δραστηριότητες, ασύμβατες  προς το περιβάλλον και την ιστορική της κληρονομιά. Πώς προτίθεστε να συμβάλετε σαν Αντιπεριφέρεια στην προστασία και ανάδειξη της κληρονομιάς αυτής; 

Η ανάδειξη της ιστορικότητας και του πολιτισμού της Σαλαμίνας βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές μας. Ήδη εκτελούνται έργα αναστήλωσης στις Κολώνες – αναμένεται να είναι ο πρώτος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στο νησί και ελπίζουμε ότι θα εγκαινιαστεί μετά το καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε εκείνοι που σφραγίσαμε το λατομείο, που αποτελούσε ακόμη ένα πλήγμα στο περιβάλλον της Σαλαμίνας. Έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε με διεθνείς προσωπικότητες την προοπτική ενός θεματικού πάρκου για τη Ναυμαχία στο νησί του Αγ. Γεωργίου, μάλιστα έχω αποστείλει και σχετική επιστολή στον Υπουργό Άμυνας, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε σύσκεψη με τη διευθύντρια  της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Χρυσουλάκη, όπου συζητήθηκε επίσης να υπάρξει σήμανση σε επίκαιρα σημεία, με στόχο την ανάδειξη και την αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων και του αξιόλογου μουσείου. Θα υπάρχουν  ακόμη αφίσες στα φέρρυ που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κρύβει το νησί και που πρέπει να αναδειχθούν.

Διαχείριση απορριμμάτων. Μιλήστε μας για το μοντέλο που προωθείτε στα νησιά. Αναμένονται κάποιες πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον στο κομμάτι αυτό;
Κατ΄ αρχήν θα πρέπει με κάποιους τρόπους να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να ξεκινήσει να γίνεται διαλογή στην πηγή. Έχουμε υπολογίσει ότι σαν αντιπεριφέρεια έχουμε περίπου 49.000 τόνους σκουπίδια. Σκεφτόμαστε την ιδέα ενός πλοιαρίου που θα κάνει κυκλική διαδρομή στα νησιά, θα συλλέγει τα σκουπίδια, θα γίνεται μέσα στο πλοίο ανακύκλωση και στη συνέχεια μία φορά στις δεκαπέντε ημέρες το καλοκαίρι και μία φορά το μήνα το χειμώνα θα αδειάζει το κομπόστ στην Ελευσίνα.
Θα εμπλακεί δηλαδή ιδιώτης που θα εμπορεύεται αυτό το κομπόστ;
Μπορεί να είναι ιδιώτης, μπορεί να είναι μια διανησιωτική εταιρεία όπου θα συμμετέχουν και οι δήμοι και ιδιώτες.
Άρα να φανταστούμε ότι αποκλείεται η λύση ενός εργοστασίου π.χ. καύσης ή αεριοποίησης πάνω στα νησιά;
Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, κατ΄ αρχήν γιατί δεν υπάρχουν περιοχές χωροθετημένες για τέτοια χρήση.  

Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας έχει προτάξει την ανακούφιση από την ανθρωπιστική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν πίσω τα έργα υποδομής; Και τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης, π.χ. της ανεργίας που και στο νησί μας έχει χτυπήσει ‘κόκκινο’;
Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, πράγμα που άλλωστε είναι εμφανές στη Σαλαμίνα με τα έργα υποδομής που συνεχίζονται εκεί. Τώρα, σ΄ ό,τι αφορά την ανεργία. Υπάρχουν προγράμματα για όλα τα νησιά. Προβλέπεται με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού τον Απρίλιο να περάσουμε τέτοια προγράμματα. Με το νέο ΕΣΠΑ, με τις συνέργειες, πρέπει να οδηγηθούμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέχρι το τέλος Μαΐου πρέπει επίσης να έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας και να υπάρξει στρατηγικός σύμβουλος για να αναλάβει το συντονισμό και να γίνουν οι κατάλληλες προτάσεις.

Κύριε Χατζηπέρο, περιγράψτε μου με δυο λόγια το όραμά σας για την αντιπεριφέρεια Νήσων και τη Σαλαμίνα  τα επόμενα χρόνια.
Αναβάθμιση των υποδομών (λιμάνια, όπως της Φανερωμένης που πρέπει να επισκευαστεί ή όπως στα Σελήνια και στο Καματερό), οδικό δίκτυο, φωτισμός, αθλητικοί χώροι, ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράλληλη αύξηση της επισκεψιμότητας , δημιουργία θεματικού πάρκου για τη Ναυμαχία, βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων σχολείων, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανακούφιση των συμπολιτών μας που υποφέρουν, μέσω των κοινωνικών δομών και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου