Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

«Μορφές του Αντιδικτατορικού Αγώνα» Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ



Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, μέλος του ΣΦΕΑ και Αξιωματικός του Α/Τ Βέλους, χαιρετίζει την αξιέπαινη πρωτοβουλία των Ελληνικών Ταχυδρομείων να εκδώσουν σειρές γραμματοσήμων για τους ανιδιοτελείς Έλληνες Δημοκράτες πατριώτες του αντιδικτατορικού αγώνα σαν ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης των αγώνων τους για την Δημοκρατία.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (1974-2014) αποτίουν φόρο τιμής σε οκτώ μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα, που με τη δράση τους συνέβαλαν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και στην επαναφορά της ελευθερίας στη χώρα μας.
Η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων θα κυκλοφορήσει την 21η Απριλίου 2015, θα έχει τίτλο «Μορφές του Αντιδικτατορικού Αγώνα» και θα αποτελείται από τέσσερα διπλά γραμματόσημα  που θα απεικονίζουν τους:
Σπύρο Μουστακλή, ταγματάρχη του ελληνικού στρατού που συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού, ο οποίος βασανίστηκε άγρια επί 47 ημέρες στα κρατητήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ από τη Χούντα των συνταγματαρχών με αποτέλεσμα την παράλυσή του.

Δημήτρη Οπρόπουλο, συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού, ιδρυτή της "Ομάδας Οπρόπουλου". Εξορίστηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου κατά τη διάρκεια της Χούντας και συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση αργότερα από το Λονδίνο.
Διονύση (Σάκη) Καράγιωργα, εμβληματική μορφή της ελληνικής διανόησης, πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη συγκρότηση της "Δημοκρατικής Άμυνας". Συνελήφθη και βασανίστηκε απάνθρωπα κατά την διάρκεια της Χούντας, όντας βαριά τραυματισμένος.
Κώστα Γεωργάκη, φοιτητή της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.
Γιάννη Χαλκίδη, στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη και της ΕΔΑ, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης Πατριωτικό Μέτωπο που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από άντρες της Ασφάλειας τον Σεπτέμβριο του 1967.
Γιώργο Τσαρουχά, βουλευτή της ΕΔΑ, κατά τη διάρκεια της χούντας επικεφαλής της αντιδικτατορικής οργάνωσης Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) και της παράνομης κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, που πέθανε από τα βασανιστήρια.
Παναγιώτη Ελή, ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και μάρτυρα της Μακρονήσου, από τα πρώτα θύματα της δικτατορίας, καθώς δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τη χούντα στον Ιππόδρομο, το πρώτο στρατόπεδο που σηματοδότησε την εφτάχρονη ελληνική τραγωδία.
Νικηφόρο Μανδηλαρά, μαχητικό δικηγόρο υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα» που αποκάλυψε τα σχέδια της Χούντας για πραξικόπημα και του οποίου ο μυστηριώδης θάνατος στην προσπάθειά του να διαφύγει στην Κύπρο αμέσως μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, παραμένει «ανεξιχνίαστο» έγκλημα της χούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου