Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Διεθνές συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ Για τη «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική»



Η «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» είναι το θέμα τριήμερου διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνουν από την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου ως το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Στο συνέδριο, μετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης , της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας. Μεγάλο μέρος του συνεδρίου αφορά στην παρουσίαση της πολύπλευρης διεθνούς εμπειρίας με παρεμβάσεις από χώρες, δήμους και κοινότητες από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Εσθονία, το Ισραήλ, την Αυστρία καθώς και από διεθνείς οργανισμούς.

Η διεξαγωγή ανοικτού στους πολίτες, διεθνούς συνεδρίου,  όπως αποφάσισε στις 15 Ιανουαρίου 2015, κατά τη 2η συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση πολιτών και δήμων ενόψει της αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για αλλαγή φιλοσοφίας στην κατεύθυνση μιας αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στο ρόλο των δήμων και των πολιτών, με δημόσιο έλεγχο, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης. Ενός μοντέλου διαχείρισης που θα εναρμονίζεται, μέσα από έναν ριζικά αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό, στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής, πλέον από το 2012, εθνικής νομοθεσίας.
Το συνέδριο ξεκινά την Πέμπτη, 12/2, στις 10 το πρωί στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (πρώην Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) με την εναρκτήρια ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου καθώς και χαιρετισμούς των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη. Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής θα χαιρετίσει ο M. Sponar, υπεύθυνος σχετικά με τη διαχείριση φυσικών πόρων και αποβλήτων. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης: εκ μέρους της ΕΝΠΕ η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Η. Γκότσης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ο δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Θ. Σεραφίδης και η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Μ. Καραβασίλη.
Οι θεματικές του συνεδρίου είναι οι ακόλουθες :
Διαχείριση απορριμμάτων, θεσμικό πλαίσιο, υφιστάμενη κατάσταση, μέθοδοι διαχείρισης (Πέμπτη απόγευμα)
Διαχείριση απορριμμάτων: η διεθνής εμπειρία (Παρασκευή πρωί),
Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός (Παρασκευή απόγευμα)
Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο ρόλος των δήμων, θεσμικό πλαίσιο, χρηματοδότηση (Σάββατο πρωί)
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης το απόγευμα το Σαββάτου καθώς και τη διατύπωση συμπερασμάτων.

Επισυνάπτεται το πλήρες πρόγραμμα.



                                                                      Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου