Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Για τις εκλογές, λίγες ώρες μετά…..

Του. Ζαχαρία Ζούπη:
Λίγες ώρες πέρασαν από τις βουλευτικές που σηματοδότησαν μια καθαρή, ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Βρισκόμαστε ήδη σε μια νέα φάση. Το τιμόνι της χώρας κρατάει πια η δύναμη που κατάφερε να εκφράσει την ελπίδα και να συγκεντρώσει μεγάλες προσδοκίες για καλύτερες μέρες. Οι ώρες, οι μέρες ήδη περνάνε και ας δούμε ορισμένα θέματα που αφορούν τους παράγοντες και καθόρισαν αυτή τη πολιτική ανατροπή, τις προκλήσεις του άμεσα επομένου διαστήματος, τις δυνατότητες και τους κινδύνους.
Ας ξεκινήσουμε από ένα αρχειακής αξίας ερώτημα. Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια « καθαρή » επιτυχία των θέσεων, των αρχών, των απόψεων ενός Κόμματος μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς ; Η απάντηση προκύπτει αβίαστα : Ασφαλώς όχι. Μέσα στις συνθήκες της αφόρητης πίεσης που ένοιωσαν ευρύτατα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας , από τις περιοριστικές πολιτικές, δημιουργήθηκε ένα ισχυρό ρεύμα που καθοριζόταν καταρχάς από ένα απλό αίτημα και μια πεποίθηση που δημιουργήθηκε.
·        Πρώτο , το αίτημα , «  να φύγουν αυτοί », αυτοί που κυβερνούσαν την τελευταία διετία.
·        Δεύτερο την πεποίθηση , ότι « χειρότερα δεν μπορούσαν να πάνε τα πράγματα » στην προσωπική οικονομική κατάσταση.  


Μέσα σε αυτό το κλίμα δημιουργήθηκε μια πολιτική ατμόσφαιρα μαζικής μετατόπισης των πιο διαφορετικών δυνάμεων προς του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε κυρίαρχα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την τελευταία περίοδο από το αγαπημένο Κόμμα των μεσαίων στρωμάτων και των δημοσίων υπαλλήλων, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από όλους πολιτικούς χώρους , μέχρι και την Χρυσή Αυγή . Στην τελική φάση μάλιστα, η μάχη κρίθηκε από την μετατόπιση σημαντικών δυνάμεων απευθείας από την ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φαντάζομαι να πιστεύει κανείς ότι αυτό δείχνει ριζοσπαστικοποίηση. Έκφραση αγανάκτησης και ελπίδα, μπορεί. Όχι και ριζοσπαστικοποίηση. Άλλωστε οι 2 στους 5 Έλληνες δηλώνουν σε σειρά ερευνών, ότι αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο του Κέντρου.
Έτσι το εκλογικό σώμα πορεύτηκε προς τις κάλπες θέλοντας να απορρίψει, να μαυρίσει ,να καταδικάσει και όχι να ψηφίσει συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις, αρχές. Να καταψηφίσει από την μια και να ελπίσει από την άλλη. Και πάλι όμως. Χρειάστηκε να ικανοποιηθούν τρεις παράγοντες, που τελικά ικανοποιήθηκαν για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

·        Να κυριαρχήσει η ελπίδα και όχι ο φόβος, κάτι που συνέβη, που επετεύχθη. Ας σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προσπάθεια είχε και ένα απρόσμενο σύμμαχο: την παντελώς αποτυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική της Ν.Δ.
·        Να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πιο ικανός για να κάνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το 55.5% θεωρούσαν ότι μια Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει καλύτερα οικονομική διαπραγμάτευση σύμφωνα με την έρευνα της Huffpost 
Greece σε συνεργασία με την Focus Bari.
·        Να ικανοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την προσδοκία ανανέωσης της πολιτικής ζωής, πράγμα όχι και ιδιαίτερα δύσκολο αφού η πολιτική κρίση και η κρίση εκπροσώπησης υπάρχει στην ελληνική κοινωνία  από την προ κρίσης και μνημονίων περίοδο και οι δύο της συγκυβέρνησης είχαν κυβερνήσει ήδη 40 χρόνια συνολικά. Πέραν βέβαια και των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας 2ετίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως καβάλησε ένα πολύχρωμο κύμα και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Οι ίδιοι οι πολίτες που τον ψήφισαν δήλωναν πλειοψηφικά σε όλες τις έρευνες , ότι θέλουν διαπραγμάτευση αλλά όχι σύγκρουση. Έστελναν το σαφές μήνυμα ότι θέλουν « ευρώ πάση θυσία ». Ότι επιθυμούν Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Ότι βασικά τους απασχολεί η ανεργία και θέλουν ανάπτυξη με « φιλελεύθερη στροφή » (από την ίδια έρευνα). Τονίζω ότι απόψεις αυτές είναι πλειοψηφικές ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και συντριπτικά αποδεκτές στο σύνολο του εκλογικού σώματος.
Τι αξία έχουν όλα αυτά ; Για αυτούς που θα πάρουν στη πλάτη τους το βάρος των επιλογών της Κυβέρνησης πολύ μεγάλη. Γιατί οφείλουν να αποδείξουν ότι ο δρόμος που υποσχέθηκαν υπάρχει, ότι βρίσκεται εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και ότι η Ελλάδα μπορεί να τον βαδίσει με ασφάλεια και επιτυχία. Να δείξουν την βασιμότητα των επιλογών και οραμάτων τους δίχως « ατυχήματα » που θα κοστίσουν στη χώρα και δεν θα συγχωρέσει πριν από όλα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους. Αλλά πριν από όλα, γιατί η νέα Κυβέρνηση δεν θα κριθεί για την αριστεροσύνη της, αλλά για την αποτελεσματικότητα της. Θα κριθεί στο πεδίο της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων, της εξυγίανσης, της οικονομικής ανόρθωσης και της ασφάλειας. Εκεί κρίνονται άλλωστε όλες οι δημοκρατικά εκλεγμένες Κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη από καταβολής κόσμου.
Πολύ περισσότερο έχουν αξία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε Κυβέρνηση έχοντας – παρόλο το κλίμα- συγκεντρώσει την προτίμηση κατά κάτι παραπάνω την προτίμηση του ενός στους τρεις Έλληνες και με συγκυβερνήτη τον Π. Καμένο. Σχημάτισε μια ισχυρή μεν Κυβέρνηση 163 βουλευτών, αλλά ουσιαστικά κοινωνικής μειοψηφίας και σίγουρα μεγάλης εσωτερικής ανομοιογένειας στο επίπεδο των επιλογών, των προτεραιοτήτων και των αρχών.
Ωστόσο, όπως συνηθίζεται να λέγεται : Η ζωή θα δείξει…
Ένα είναι σίγουρο. Όλοι οι Έλληνες εύχονται το καλύτερο για την Κυβέρνηση, όπως και για οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Η ζωή τους παίζεται από τις σωστές ή λάθος επιλογές της . Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου