Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο Rainbow Warrior



Το ιστορικό πλοίο Rainbow Warrior επισκέφθηκε σήμερα στη Μαρίνα Φλοίσβου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη από τους Αντιπεριφερειάρχες Βορείου Τομέα, Γιώργο Καραμέρο και Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη. Συναντήθηκαν με τον Νίκο Χαραλαμπίδη, Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, τον Δημήτρη Ιμπραήμ, συντονιστή εκστρατειών της οργάνωσης καθώς και τον Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές και την Ενέργεια.
Η συνάντηση περιστράφηκε γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία αλλά και τρόπους αντιμετώπισής της. Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώθηκε η έλλειψη των απαραίτητων επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συμφωνήθηκε ότι οι σημερινές πολιτικές της κυβέρνησης δεν μειώνουν την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ επιτείνουν την ενεργειακή φτώχεια και αφήνουν εκτεθειμένους τους κοινωνικά πιο αδύναμους στο υψηλό κόστος ενέργειας. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι με τους οποίους η Περιφέρεια θα μπορούσε να συμβάλλει με ουσιαστικά έργα που αναδεικνύουν τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας.

Στη δήλωσή της η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι : «Η επίσκεψη σε ένα πλοίο που φέρει το ιστορικό όνομα Rainbow Warrior, σε ανάμνηση του πρώτου πλοίου της Greenpeace, είναι διπλά εποικοδομητική. Διδάσκει καταρχήν ιστορία. Την ιστορία της ανάμειξης της κρατικής εξουσίας στην καταστροφή του περιβάλλοντος και παράλληλα στην απόπειρα συγκάλυψης αυτής της ανάμειξης. Η περίπτωση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών με την δολιοφθορά του Rainbow Warrior το 1985 είναι ενδεικτική ενός τρόπου σκέψης εκ μέρους κυβερνήσεων, ο οποίος δεν έχει εκλείψει. Δεύτερον, η παρουσία εδώ του Rainbow Warrior λειτουργεί και ως ένα διαρκές καμπανάκι κινδύνου σχετικά με τη διαρκή ανάγκη εγρήγορσης των ίδιων των πολιτών μπροστά στις σοβαρές και ποικίλες περιβαλλοντικές απειλές που βρίσκονται γύρω μας».


Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace δήλωσε «Η Περιφέρεια  μπορεί  να διαδραματίσει ένα σημαντικό - και όχι μόνο συμβολικό - ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας μέσα από την προώθηση δράσεων εξοικονόμησης και αυτοπαραγωγής, με έμφαση στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με την κα Δούρου είχαμε μία εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. Η Greenpeace θα σταθεί στο πλευρό της Περιφέρειας, εφόσον αυτή αποφασίσει να κινηθεί ενεργά σε αυτήν την κατεύθυνση με ουσιαστικά έργα.»


Για περισσότερες πληροφορίες:
Twitter: @renadourou

Το Γραφείο Τύπου, 3/10/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου